Πρόταση που απέρριψε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας
Την μείωση των τελών καθαριότητας και του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων κατά 10% και την απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων και απόρων για ένα χρόνο πρότεινε η Πρόεδρος της Παράταξης “Ανοιχτοί Ορίζοντες”, κα Αθηνά Λυγνού, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή στις 12/11/11, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14/12/11, όπως μας ενημερώνει σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Συνδυασμός και το οποίο στη συνέχεια σημειώνει: “Την πρόταση υπερψήφισαν, πέραν από τις Δημοτικές Συμβούλους των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, η Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία και ο ανεξάρτητος κ. Ν. Τσαρούχας. Καταψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, οι συνδυασμοί Μαζί για την Γλυφάδα – Μ. Βαρβιτσιώτης και Άμεση Παρέμβαση – Σ. Λανδράκης και ο κ. Ν. Βάκκας, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση Γλυφάδας στήριξε την δική της πρόταση.
Η κ. Αθηνά Λυγνού οδηγήθηκε στην πρωτοβουλία της αυτή για δύο λόγους:
α. Να εκφράσει ο Δήμος έμπρακτα τη στήριξή του στους Γλυφαδιώτες που πλήττονται, όπως όλος ο Ελληνικός λαός, από την οικονομική κρίση και την ανελέητη πολιτική λιτότητας των κυβερνώντων και να νοιώσουν, πέρα από την όποια οικονομική ελάφρυνση, ότι κάποιος τους νοιάζεται.
β. Γιατί η μεγάλη μείωση των μισθών των εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και του όγκου των παραγόμενων σκουπιδιών, αποτέλεσμα κι αυτό της οικονομικής κρίσης, έχει επιφέρει μείωση του κόστους περισυλλογής και διαχείρισης. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα τέλη είναι ανταποδοτικά, πρέπει να επιφέρει και μείωση των τελών.
Πιο συγκεκριμένα για το κόστος, τα πράγματα έχουν ως ακολούθως:
1. Με τις περικοπές μισθών , επιδομάτων, δώρων, υπερωριών κλπ της τελευταίας διετίας και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, αναδρομικά από την 1/11/11, οι αποδοχές των εργαζομένων θα είναι λιγότερες 40% κατά μέσο όρο. Η μείωση αυτή σημαίνει και μείωση των δαπανών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 18%, δεδομένου ότι το εργατικό κόστος είναι το 48 – 50% των δαπανών αυτών, με βάση τους οικονομικούς απολογισμούς του Δήμου.
2. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Κ. Ζερβάκη, μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΔΚΝΑ (Διαδημοτικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων), το βάρος των σκουπιδιών που πηγαίνουν οι Δήμοι στη χωματερή έχει μειωθεί κατά 17%, άρα μειώνεται αντίστοιχα και η εισφορά τους. Αυτό σημαίνει επίσης μείωση των συνολικών δαπανών τουλάχιστον 3%, αφού η εισφορά αυτή συμμετέχει κατά 15% στο συνολικό κόστος, με βάση τους οικονομικούς απολογισμούς του Δήμου.
3. Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία της ΔΕΗ υπάρχει μια μικρή αύξηση στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων για οικιακή χρήση και μια μικρή μείωση των τετραγωνικών της γενικής χρήσης. Δεδομένου ότι τα τέλη εισπράττονται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών και των καταστημάτων, τα συνολικά έσοδα του Δήμου για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό θα είναι τα ίδια.
4. Η Δημοτική Αρχή είχε την τύχη να βρει έναν ολοκαίνουργιο στόλο μηχανολογικού εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, φορτηγά και άλλα μηχανήματα), επομένως δεν θα χρειαστούν δαπάνες στον τομέα αυτό, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και η συντήρησή τους είναι φθηνότερη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που διαθέτει πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, προχώρησε ήδη σε μείωση των τελών κατά 7,50%.
5. Αύξηση στις δαπάνες μπορεί να προέλθει από την πιθανολογούμενη αύξηση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, την μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω επιπλέον ηλεκτροφωτισμού ορισμένων οδών και ίσως τα καύσιμα, που δεν θα ξεπεράσει όμως το 3 – 5%, ως επιβάρυνση στη συνολική δαπάνη.
Επομένως, με βάση τα παραπάνω, η πρόταση της κ. Αθηνάς Λυγνού είναι απολύτως ρεαλιστική, δίκαιη και σωστή, σεβόμενη ταυτόχρονα την αρχή της ανταποδοτικότητας.
Η στάση της Δημοτικής Αρχής
Η Δημοτική Αρχή, αντί από μόνη της να προχωρήσει στην μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ψήφισε το πάγωμά τους και κατηγόρησε τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για λαϊκισμό. Βασικά επιχειρήματα ήταν πως δεν έχει γίνει αύξηση των τελών τα δύο τελευταία χρόνια και πως υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στο Δήμο σε μια περίοδο έλλειψης εσόδων. Πέρα από το ότι δεν μπορεί να μεταφέρονται ανταποδοτικά έσοδα σε άλλες ανάγκες, η στάση αυτή δεν δικαιολογείται για τους παρακάτω λόγους:
1. Πράγματι υπάρχει πάγωμα των τελών την τελευταία διετία, αλλά την προηγούμενη (2007-2008) η αύξηση έφτασε στο 16% (λόγω της αγοράς του εξοπλισμού). Όταν λοιπόν υπάρχει αύξηση στο κόστος, τα τέλη αυξάνονται, όταν υπάρχει μείωση του κόστους, όπως αποδείξαμε πιο πριν, δεν πρέπει να μειώνονται;
2. Άλλοι Δήμοι, υλοποιώντας ένα σύγχρονο σύστημα ανακύκλωσης με διαλογή στη πηγή, έχουν μειώσει το κόστος της καθαριότητας μέχρι και 25%, προς όφελος των δημοτών τους. Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας, ένα χρόνο τώρα, επιμένει στο αποτυχημένο σύστημα που εφαρμόζεται σχεδόν μια τετραετία με πενιχρά αποτελέσματα και δεν έχει να μας επιδείξει κάποια άλλη προσπάθεια μείωσης του κόστους.
3. Για να δικαιολογήσει την απόφασή της, τα τέλη να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα και επειδή τα έσοδα παραμένουν σταθερά, παρουσίασε, τόσο πέρσι όσο πολύ περισσότερο φέτος, φουσκωμένα τα έξοδα στον προϋπολογισμό δαπανών για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το προβλεπόμενο κονδύλιο για τους μισθούς, τις εισφορές κλπ των εργαζομένων είναι λίγο μεγαλύτερο από το περσινό (από 6.130.000€ σε 6.184.000€) και υπερτιμημένο κατά 20% σε σχέση με τις πραγματικές αποδοχές, όταν λόγω μνημονίου η μείωσή τους είναι δραματική, ενώ άλλα έξοδα παρουσιάζονται σχεδόν τα ίδια με πέρσι, όταν η συνήθης υλοποίησή τους δεν ξεπερνάει το 55-60%, από την μέχρι τώρα εμπειρία.
4. Η κοινή λογική λέει ότι για να αποφασίσει κάποιος αύξηση στα έσοδά του, προκειμένου να καλύψει τα έξοδά του, πρέπει να γνωρίζει ακριβώς πόσα είναι αυτά. Η Δημοτική Αρχή (αλλά και η προηγούμενη) αποφασίζει να επιβαρύνει τους πολίτες, όχι με πραγματικά στοιχεία, αλλά με βάση ένα πλασματικό προϋπολογισμό δαπανών, όταν μάλιστα πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη. Στις 16/6/11 ζητήσαμε εγγράφως να μας δοθούν στοιχεία για το πώς είναι οργανωμένη η καθαριότητα, ποια είναι τα διάφορα κόστη κλπ. Μέχρι σήμερα δεν πήραμε απάντηση, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος μάλιστα δήλωσε προφορικά ότι αδυνατούν να δώσουν τέτοια στοιχεία. Όταν όμως η Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζει αυτονόητα πράγματα, που πρέπει να τα «παίζει στα δάκτυλα» όπως λέει και ο λαός μας, πως είναι δυνατόν να λάβει μέτρα μείωσης του κόστους ή καλύτερης οργάνωσης;
Μετά από όλα αυτά ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Εμείς θα συνεχίσουμε με συνέπεια να αγωνιζόμαστε για το δημόσιο συμφέρον και για Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη.”