Έναρξη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια
Με αφορμή τον μήνα Σεπτέμβριο, που έχει οριστεί ως παγκόσμιος μήνας αφιερωμένος στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από άνοια και τους φροντιστές τους, αλλά και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Alzheimer, ανακοίνώθηκε από τη διοίκηση του Δήμου η έναρξη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στον Δήμο Μαρκοπούλου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας», που υλοποιεί η εταιρεία Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).
Η νόσος Alzheimer και η άνοια παρουσιάζουν αυξητική τάση και στη χώρα μας. Επειδή παρατηρούνται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί πριν τη διάγνωση, να έχουν εξελιχθεί ήδη σε μεγάλο βαθμό. Όταν ο ασθενής παρουσιάσει πλέον σημαντικές μεταβολές στη συμπεριφορά, την αντίληψη και την κοινωνικότητα, η οικογένειά του βρίσκεται συνήθως απροετοίμαστη, χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση και βοήθεια, να αντιμετωπίσει ουσιαστικά μια τόσο πολυεπίπεδη νόσο.
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας έρχεται να σταθεί αρωγός ακριβώς σε αυτές τις ανάγκες και απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενους σε τοπικούς φορείς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.
Λειτουργεί κάθε Παρασκευή, κατόπιν απαραίτητου τηλεφωνικού ραντεβού με τις υπεύθυνες επικοινωνίας του Σταθμού κα Σταύρου Βασιλική και κα Δημητρίου Παρασκευή στο τηλέφωνο 22990-20177, στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας (Χρ. Μεθενίτη 7, Μαρκόπουλο Μεσογαίας).
Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου, θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών, στην χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας – κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του Δήμου – που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται σε ειδική φόρμα. Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα, το άτομο παραπέμπεται για περαιτέρω εξέταση σε αντίστοιχο γιατρό (ψυχίατρο – νευρολόγο).
Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και η υπεύθυνη εξειδικευμένη ενημέρωση της οικογένειας και των φροντιστών, μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για τον ασθενή και το περιβάλλον του.