4η εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017
Πραγματοποιήθηκε η 4η εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 με τίτλο «Από σημείο σε σημείο» της Εθνικής Βιβλιοθήκης στη Βιβλιοθήκη Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Σχηματίστηκαν δύο ομάδες παιδιών, χωρισμένες σε δύο τμήματα (9:45-11:15 και 11:15-12:45) και συνεχίστηκε με τα κάτωθι εργαστήρια και με το ενδιαφέρον των παιδιών πάντα αμείωτο… Στα εργαστήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης συμμετείχαν τα παιδιά (συνολικά 255) από τα Καλοκαιρινά Camp 2017 που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση ΚΕΑEΔΗΑ ΑΕ.
Με την είσοδο των παιδιών στη βιβλιοθήκη ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες της, τη διαδικασία εγγραφής μέλους και τον δανεισμό βιβλίων.
Μια μικρή περιγραφή των δράσεων κάνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Συγκεκριμένα, σημειώνει:
Εργαστήρι γνωριμίας και πρώτης επαφής με παραμύθια
• Εργαστήρι αφήγησης. Εργαστήρι γνωριμίας και πρώτης επαφής με παραμύθια, με στόχο τη φιλαναγνωσία. Με τη Μάρω Παππά, για τα παιδιά του camp 5-8 ετών.
Πόσο πολύ μας αρέσει να διαβάζουμε; Ποια είναι όλα εκείνα τα περίεργα που θέλουμε να εξηγήσουμε μέσα από τους μύθους; Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη. Δωσ΄ της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν΄ αρχινήσει. Η εμψυχώτρια του σημερινού εργαστηρίου, Μάρω Παππά, μας αφηγήθηκε λογής λογής παραμύθια. Παραμύθια-σημεία ιστοριών αλλόκοτων, μα και συγκινητικών. Αφού ακούσαμε προσεκτικά τους μύθους και ταξιδέψαμε τη φαντασία μας σε μέρη μαγικά, παίξαμε όλοι μαζί ένα σωρό παιχνίδια: τους μαγικούς αριθμούς – σημεία, που μπαίνουν στη σειρά γρήγορα και ταιριαστά, το πλοίο από την Αβάνα που κουβαλά πράγματα πολλά! Κλείσαμε τα μάτια, κάναμε τη δική μας προσωπική ευχή ο καθένας και την είδαμε να βγαίνει αληθινή πάνω σε ένα λευκό χαρτί: μέσα στο περίγραμμα ενός λυχναριού, σχεδιάσαμε κούκλες, χωνάκια παγωτού και όλα όσα μας ενέπνευσε η σημερινή μας «παραμυθού» ξυπνώντας τη φαντασία μας, με τη γλαφυρή της αφήγηση!
Από ποιο σημείο τράβηξες αυτή τη φωτογραφία
Ένα εργαστήρι φωτογραφίας για τη διαφορετική φωτογραφική προσέγγιση του κόσμου γύρω μας. Με τον Αλέξανδρο Χατζάκη, για τα παιδιά του camp 9-12 ετών.
Από ποιο σημείο τράβηξες αυτή τη φωτογραφία; Ποια οπτική γωνία επέλεξες για να την αποδώσεις μέσα από το δικό σου προσωπικό κριτήριο; Πως φανερώνεται το παιχνίδισμα του φωτός, καθώς ο ήλιος ή το φεγγάρι μας κλείνουν το μάτι; Οι αντικατοπτρισμοί της φαντασίας των μικρών μας καλλιτεχνών, φανερώθηκαν, περνώντας μέσα από το φωτογραφικό φίλτρο του έμψυχου υλικού τους, καθώς αφέθηκαν στα χέρια του «ειδικού». «Κύριε, να πω κι εγώ τι βλέπω στη φωτογραφία;» και άλλες πολλές απορίες των μικρών μας φίλων ήταν εδώ για να μας τις απαντήσει ο Αλέξανδρος Χατζάκης. Μας έδειξε πολλές και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και συζητήσαμε όλοι μαζί τι μας αρέσει πιο πολύ σε αυτές. Έπειτα κάναμε ζουμ στις λεπτομέρειές τους. Τι είδαμε στις συγκεκριμένες εικόνες αλλά και τι βλέπουμε στον κόσμο γύρω μας και μας αρέσει να φωτογραφίζουμε; Πολλά σημεία με διαφορετικές σημασίες, πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις χρωμάτων και συναισθημάτων, μέσα από το «κρυφτό» του φωτός και της σκιάς, είναι δυνατό να αποδώσουμε μέσα από το φωτογραφικό μας φακό. Τέλος, ζωγραφίσαμε όλοι μαζί την αγαπημένη μας φωτογραφική στιγμή και αποχαιρετιστήκαμε!
Εργαστήρι αρχαιολογικής έρευνας
Αναζήτηση θησαυρού του ναυαγίου μιας γαλέρας στις θάλασσές μας. Από κοινού με τους μικρούς μας φίλους, θα ταξιδέψουμε σε μια άλλη εποχή τότε που η ελληνική πειρατεία δρούσε στις θάλασσές μας. Θα μάθουμε για όλα εκείνα τα μυστικά που κρύβονται στο βυθό και στο κουφάρι της γαλέρας του πειρατή … Θα ντυθούμε πειρατές και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια θα φέρουμε το μυστικό της γαλέρας στο φως. Με τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο και τον Άρη Τσικοντούρη, για τα παιδιά του camp 5-12 ετών.
Οι φάροι πάντα φωτίζουν ακούραστοι και μας δείχνουν τα σημεία των καιρών. Δείχνουν το δρόμο όχι μόνο στους ταξιδιώτες ναυτικούς, μα… και στους πειρατές. Έτσι και οι Παναγιώτης Δημητρόπουλος και Άρης Τσικοντούρης, φώτισαν το νου μας με σημεία της ιστορίας μας και γέμισαν την καρδιά μας με πολύ κέφι. Τι σημαίνει να είσαι πειρατής; Ποιοι ήταν οι ‘θαλασσόλυκοι’ των παλαιότερων αλλά και των νεότερων χρόνων της ιστορίας μας; Με τι όπλα πολεμούσαν στις θάλασσες; Όλα αυτά και άλλα πολλά μάθαμε στη σημερινή μας συνάντηση. Ο Άρης Τσικοντούρης μας σύστησε πολλούς πειρατές! Έπειτα επιβιβαστήκαμε στη γαλέρα του παραμυθιού και με οδηγό τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο, φορώντας πειρατικά καπέλα αναμετρηθήκαμε! Ενώσαμε τα σημεία- κομμάτια του παζλ, που σχηματίζουν το εμβληματικό καράβι. Έπειτα ‘τορπιλίσαμε’ με κανονόμπαλες, τη γαλέρα που στηριζόταν σε… κορύνες του μπόουλινγκ, χωρισμένοι σε ομάδες. Μόλις η κόκκινη ομάδα ξεπρόβαλλε την πρύμνη της, η μπλε ομάδα την πρόφταινε! Και πάλι απ’ την αρχή. Η γνώση διασταυρώθηκε με την διασκέδαση και οι μικροί μας φίλοι έπαιξαν και εμπλούτισαν τόσο τον πνευματικό, όσο και τον ψυχικό τους κόσμο! Και όλα αυτά, στο σταυροδρόμι του πολιτισμού, τη βιβλιοθήκη μας!
Σημεία συνάντησης – Λογοτεχνικές συναντήσεις από ζώο σε ζώο
Τα ζώα του δάσους βγήκαν από τις σελίδες τους και το ένα συναντάει το άλλο στα κόκκινα σημεία συνάντησης της Βιβλιοθήκης. Με τη Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη, για τα παιδιά του camp 5-8 ετών.
Κατ΄ ευθείαν από τις σελίδες των παραμυθιών που φιλοξενεί η βιβλιοθήκη μας στα ράφια της, ξεπήδησαν ένας κάστορας, μια αλεπού, ένας σκίουρος, ένας ελέφαντας, μια χήνα, ένας σκαντζόχοιρος και λογής λογής άλλα ζωάκια και διηγήθηκαν τις ιστορίες τους στα παιδιά του εργαστηρίου. Με τη φωνή της συγγραφέως Φραντζέσκας Αλεξοπούλου, δυνάμωσε και η δική τους φωνή, για να φτάσει μέχρι τ’ αφτιά μας! Μέσα σ’ ένα δάσος όλα μπορούν να συμβούν. Από σημείο σε σημείο του, ενώσαμε τις περιπέτειες όλων των ζώων που μπορεί κανείς να συναντήσει μέσα σε αυτό. Έτσι ταξιδέψαμε από βιβλίο σε βιβλίο, φτιάξαμε το «ποτάμι» των ιστοριών, συγκεντρώνοντας σε σειρά τα αποσπάσματα που ακούσαμε. Τα τοποθετήσαμε δίπλα από ένα «χείμαρρο» παραμυθιών που απλώσαμε μπροστά μας αντιστοιχώντας τα σωστά. Μάθαμε μέσα από το λόγο του κάθε συγγραφέα, τα κατορθώματά του κάθε «μυθικού ζώου» και τα αντικρίσαμε μέσα από την τέχνη της εικονογράφησης. Πήραμε έτσι μια γεύση και δώσαμε τη δική μας εικαστική πινελιά, κατασκευάζοντας ευφάνταστους σελιδοδείκτες για τα βιβλία που θα δανειστούμε το φετινό καλοκαίρι!
Οι έξι τελείες στο σύστημα Braille
Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα γράμματα ενός διαφορετικού αλφαβήτου με τη γραφή Braille. Διαδραστικό παιχνίδι με γραφομηχανές Braille όπου όλα τα παιδιά θα γράψουν το όνομά τους στη γραφή Braille. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μουσείου Αφής. Μέσω της αφής, της όσφρησης και της ακοής προσπαθούμε να παροτρύνουμε τα παιδιά να επεξεργαστούν τον χώρο, τα αντικείμενα κλπ. Με τη Μαρία Μανιατάκη, την Αργυρώ Καραβίνου και τον Κωνσταντίνο Κουτσούμπη, για τα παιδιά του camp 9-12 ετών.
Με πολλή προσήλωση τα παιδιά του εργαστηρίου, άκουσαν την Αργυρώ Καραβίνου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου αφής του Φάρου τυφλών της Ελλάδος, να τους εξηγεί τους τρόπους ανάγνωσης ενός βιβλίου, που είναι γραμμένο σε ένα αλφάβητο διαφορετικό. Ένα αλφάβητο που αποτελείται στην κυριολεξία από σημεία- κουκίδες, τα οποία φυσικά και μπορούν να διαβαστούν. Με ποιο τρόπο; Μέσω των αισθήσεων. Η αφή για τον παραδοσιακό τρόπο ανάγνωσης και η ακοή για τους πιο εξελιγμένους τεχνολογικά. Προγράμματα αφήγησης ενός βιβλίου μέσα από συσκευές όπως το κινητό τηλέφωνο ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, μεταφέρουν πιστά τη γραφή ενός τυπωμένου σε σελίδες βιβλίου. Η Μαρία Μανιατάκη, εκπαιδεύτρια Braille και επιμελήτρια κειμένων στο Φάρο τυφλών και ο Κωνσταντίνος Κουτσούμπης, εκπαιδευόμενος ξεναγός με προβλήματα όρασης, μας έδειξαν πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα προγράμματα καθώς επίσης και πως μπορούμε οι ίδιοι να γράψουμε στο σύστημα Braille. Όλοι μαζί διαβάσαμε τον ‘ Μάγκα’ της Πηνελόπης Δέλτα και το ‘Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά’ της Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη. Έπειτα, καθισμένοι μπροστά από ειδικές γραφομηχανές Braille μάθαμε να γράφουμε τα ονόματα μας. Πολλές λέξεις κύλισαν στο χαρτί σαν μικρές τελίτσες, που όλες μαζί μας σχημάτιζαν τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας εμπειρίες από τη σημερινή μας συνάντηση.
Σημεία και τέρατα
Συναντήσεις με όλα τα τέρατα των παραμυθιών και των μύθων. Αφήγηση παραμυθιών και μύθων με δράκους και τέρατα. Ζωγραφική αυτών και έξυπνα παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό! Με τη Σοφία Κατάκη και την Κατερίνα Αργυράκη, για τα παιδιά του camp 5-8 ετών.
Εργαστήριο τεράτων μυθολογικών και παραμυθικών! Πόσα πολλά τέρατα αναπαύονται γύρω μας, στα ράφια της βιβλιοθήκης; Όσες και οι ιστορίες τους, οι ήρωες που τα πολέμησαν και οι τόποι τους μακριά πίσω στο χρόνο. Οι Κατερίνα Αργυράκη και Σοφία Κατάκη, μας γύρισαν πίσω, σε εποχές μυθικές, εκεί απ΄ όπου ξεπήδησαν τα πρώτα τέρατα! Μας αφηγήθηκαν παραστατικά και άκρως θεατρικά πως Γη και Ουρανός γινήκαν ένα και από την γενιά τους εκείνη την πρώτη ξεπήδησαν οι Τιτάνες, οι Κύκλωπες, το γένος όλο, θεών και ανθρώπων! Έπειτα μιλήσαμε όλοι μαζί για τον Ηρακλή, τον Θησέα και άλλους μυθικούς ήρωες, που ήρθαν αντιμέτωποι με λογής λογής θηρία. Τη Λερναία Ύδρα, το Μινώταυρο, μα και τις μαγευτικές σειρήνες, που με το τραγούδι τους έπαιρναν το μυαλό των ταξιδευτών. Παίξαμε παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό, γνωρίζοντας από κοντά τα τέρατα όλα αυτά τα μυθικά! Τα αναπαραστήσαμε παντομιμικά, τα ζωγραφίσαμε με μεράκι και μια δική μας πινελιά! Έπειτα μέσα στα βιβλία τα αφήσαμε, να αποκοιμηθούν κι εμείς αποχαιρετιστήκαμε σιγά, για να μην τα ξυπνήσουμε.
Σημείο, γραμμή, επίπεδο: Στο ατελιέ του Βασίλι Καντίνσκι. Βασισμένοι σε εγγραφή του Kandinsky και σε έναν ζωγραφικό του πίνακα θα εξερευνήσουμε τα σημεία, τις γραμμές και τα επίπεδα γύρω μας και πάνω μας. Με την Ελένη Χιωτάκη και τον Σταύρο Ψυλλάκη, για τα παιδιά του camp 9-12 ετών.
Τι είναι ένα σημείο; Ένα σημείο πάνω στο σώμα, ένα σημείο στο χώρο, ένα σημείο από χρώμα. Παίρνοντας ένα μαρκαδόρο, από μια μικρή μικρή τελίτσα, επεκτείνεσαι και σχεδιάζεις ό,τι ο νους αντιλαμβάνεται, ανασχηματίζοντας τα σημεία γύρω του, τόσο στον κόσμο εκτός, όσο και στον «κόσμο» εντός μας. Η Ελένη Χιωτάκη και ο Σταύρος Ψυλλάκης, δίνοντάς μας τα κατάλληλα ερεθίσματα, υπό τη γλυκιά συνοδεία βιολοντσέλου, μας ξενάγησαν από σημείο σε σημείο. Απλωθήκαμε στο χώρο γύρω μας, γνωρίζοντας τα διαφορετικά σημεία από τα οποία αποτελείται. Γίναμε οι ίδιοι σημεία, έχοντας τριγύρω μας τους φίλους μας- άλλα σημεία και αυτοί. Ενώσαμε με ένα κομμάτι σπάγκο τα διάφορα σημεία- μέλη του σώματός μας και λικνιστήκαμε όλοι μαζί, υπό τους ήχους της ζωντανής μας μουσικής, δημιουργώντας ένα ζωντανό έργο τέχνης! Περιηγηθήκαμε νοητικά στο εργαστήριο του Βασίλι Καντίνσκι και ζωγραφίσαμε, με εργαλείο μας όχι ένα συνηθισμένο πινέλο, αλλά ένα καλαμάκι! Φυσώντας από ψηλά στάλες χρώματος, απλωμένες σε λευκό χαρτί, δημιουργήσαμε τα δικά μας καλλιτεχνήματα. Πόσα πολλά μπορούν να ξεκινήσουν λοιπόν, με αφετηρία ένα και μόνο σημείο…!