Ανησυχία για το κοκτέιλ ιώσεων – Πόσες απουσίες μπορούν να δικαιολογήσουν οι μαθητές
Το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων που κυκλοφορούν το φετινό χειμώνα, απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και ανησυχεί τους γονείς. Τα κρούσματα βρίσκονται σε έξαρση και τα συστήματα υγείας δέχονται αυξανόμενες πιέσεις.
Το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και εν μέσω της ήδη αυξημένης νοσηρότητας που καταγράφεται στην κοινότητα, δημιουργεί προβληματισμό για την πιθανότητα της περαιτέρω κλιμάκωσης όλων των ιώσεων, κυρίως των αναπνευστικών, όπως η γρίπη , η Covid, η λοίμωξη με RSV, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.
Ο συγχρωτισμός, στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία, έχει σαν αποτέλεσμα, οι ιώσεις να μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα
Προβληματισμός υπάρχει και για τον στρεπτόκοκκο από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους μικρά παιδιά τον τελευταίο χρόνο.
Ο συγχρωτισμός, στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία, έχει σαν αποτέλεσμα, οι ιώσεις να μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν στον άλλον, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη.
Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά, σύμφωνα με τον ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Σπύρο Μαζάνη (Πρακτορείο FM).
«Έχω παρακολουθήσει ακόμα και βρέφος 28 ημερών που νοσηλεύεται, γιατί κόλλησε από τη γιαγιά του», είπε και πρόσθεσε:
« Επίσης, στα παιδιά υπάρχουν πολλά κρούσματα γρίπης, καθώς και RSV. Στην πράξη φαίνεται ότι περνάνε πιο βαριά τη γρίπη, ενώ τα μωράκια που είναι μηνών, περνάνε πιο βαριά τον RSV. Διότι αυτός ο ιός προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια και λόγω της ηλικίας τους υποχρεωτικά μπαίνουν στο νοσοκομείο και μένουν πολλές μέρες. Δυστυχώς, είναι ένας ιός που δεν έχει μία σταθερή πορεία που κάνει ένα πικ, μετά χαμηλώνει και γίνεται καλά το παιδί, αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει επιπλοκές και να απαιτηθεί ακόμα και νοσηλεία σε ΜΕΘ».
Σημειώνει δε πως «εχουμε δει τελευταία καθυστερήσεις στην επικοινωνία με τον γιατρό και απειλήθηκε η ζωή αυτών των παιδιών ή υπήρξε ακόμη και κακή έκβαση σε κάποιες περιπτώσεις» σημειώνει ο ίδιος.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, όταν τα παιδιά νοσούν με Covid, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς: Αυτά είναι: ο επίμονος πυρετός, η κακουχία του παιδιού ή μία δυσκολία στην κατάποση. Εάν εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα συστήνεται η επικοινωνία με τον παιδίατρο.
Οδηγίες του ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ έχει δημοσιεύσει οδηγίες προς μαθητές, καθηγητές αλλά και γονείς, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.).
Αυτές περιλαμβάνουν:
• Τακτικό πλύσιμο των χεριών
• Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
• Πριν και μετά: -Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος- Το γεύμα- Τη χρήση της τουαλέτας
• Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
➢ Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
➢ Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
➢ Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.
➢ Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
➢ Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
➢ Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
➢ Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
Πόσες απουσίες δικαιολογούνται
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές μπορούν να δικαιολογήσουν, λόγω νόσησης από τον κορονοϊό, απουσίες από τα μαθήματα έως 5 εργάσιμων ημερών.
Διευκρινίζεται ότι αυτές οι απουσίες, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται.