Ρεπορτάζ για τα δεσμευμένα ακίνητα στο Ηράκλειο από τον Δήμο – Τι απαντά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής το οποίο ακούει στο όνομα “απαλλοτρίωση δεσμευμένων ακινήτων”.
Έχουμε αφιερώσει αρκετές γραμμές και σελίδες όλα αυτά τα χρόνια για τους δεκάδες χώρους που ενώ έχουν δεσμευτεί εδώ και χρόνια για να δημιουργηθούν κοινωφελείς χώροι παραμένουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους αναξιοποίητοι κυρίως λόγω της αδυναμίας του Δήμου να καταβάλλει τις αποζημιώσεις που απαιτούνται και οι οποίες ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε εξαγγείλει τη διενέργεια ολοκληρωμένης συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα, με στόχο να κριθεί ποιοι χώροι είναι απαραίτητοι στο Δήμο και ποιοι θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν από το Δήμο. Ωστόσο, ποτέ δεν έγινε μια τέτοια συζήτηση στο Σώμα και απλά αποδεσμεύτηκαν κάποιοι χώροι, όπως η παλαιά “Ηράκλειος Σχολή” στην Καναπίτσα, όπου ανεγέρθηκαν πολυκατοικίες. Και τα πράγματα βέβαια σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς χρήματα δίνονται με το σταγονόμετρο ακόμα και για βασικές λειτουργίες και ανάγκες του Δήμου. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ακόμα πως πρόβλημα υπάρχει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και με τη καταβολή των υποχρεώσεων των παρόδιων ιδιοκτητών που συνήθως αρνούνται να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις που απορρέουν από την αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους, τα οποία συνορεύουν με τους επίμαχους χώρους. Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες των χώρων πιέζουν το Δήμο, ώστε να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους με τα… δικαστήρια να έχουν πάρει φωτιά και τη Δημοτική Αρχή να προσπαθεί να έρθει σε συμβιβαστικές λύσεις (π.χ. πληρωμή σε δόσεις).
Η διαιώνιση αυτής της κατάστασης έχει βέβαια συνέπειες, καθώς πολλά από αυτά τα οικόπεδα, όντας απερίφραχτα, μετατρέπονται σε εστίες υποβάθμισης των γειτονιών. Μια από τις περιοχές που διαθέτει αρκετά δεσμευμένα οικόπεδα είναι το Παλαιό Ηράκλειο, όπου μόνο στη Λεωφόρο Πλαπούτα υπάρχουν 5-6 οικόπεδα. Επισκεφθήκαμε πριν λίγες ημέρες κάποια από αυτά τα οικόπεδα, τα οποία δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι κάτοικοι από την πλευρά τους δικαιολογημένα ζητούν να αξιοποιηθούν αυτά τα ακίνητα ως χώροι αναψυχής και πρασίνου.
Παραδείγματος χάρη, υπάρχει το μεγάλο οικόπεδο στη συμβολή της Πρασίνου Λόφου με τις οδούς Τζαβέλλα και Ερωτοκρίτου, όπου προβλέπεται χώρος αθλοπαιδιών. Στο χώρο αυτό έχει γίνει μια υποτυπώδης παιδική χαρά, όπου όμως τα παιδιά κινδυνεύουν να χτυπήσουν. Κάποια γυαλιά μπύρας που είδαμε το πρωί της Παρασκευής δίπλα στις κούνιες δεν ήταν ένα καλό θέαμα. “Πρέπει ο Δήμος να κάνει κάτι ώστε να δημιουργηθεί εδώ ένας χώρος αναψυχής για μικρούς και μεγάλους” είπε ένας παππούς που ήταν εκείνη την ώρα στην παιδική χαρά. “Δεν μπορείς να περπατήσεις σε αυτό το οικόπεδο με το παιδί σου” μας είπε ο κ. Κλιμάνογλου. Το υπόλοιπο μέρος του οικοπέδου χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης των περιοίκων με κάποιους να αφήνουν εκεί παλαιά αμάξια. Αυτή είναι η βασική χρήση και άλλων οικοπέδων όπως του μεγάλου και μακρόστενου ακινήτου μεταξύ των οδών Πλαπούτα και Αυγής, όπου υπάρχουν και κάποιες άλλες κατασκευές. “Η Πλαπούτα είναι ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης μας και αυτή η εικόνα είναι ντροπή” μας είπε κάτοικος της περιοχής για το συγκεκριμένο χώρο.
Ένας άλλος μεγάλος χώρος βρίσκεται στη συμβολή της Πλαπούτα με τη Λεωφόρο Κύμης. Η διαφορά του με τις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι πως έχει ήδη γίνει η απαλλοτρίωση του από την Αττική Οδό, αλλά κατά τα άλλα στέκει και αυτό αναξιοποίητο. “Θα θέλαμε ένα πάρκο εδώ ώστε να μπορούν να έρχονται οι κάτοικοι και να ξεκουράζονται” ήταν το αίτημα του κ. Γιώργου Μπάκη, που μένει κοντά στο οικόπεδο και περνάει κάθε ημέρα από εκεί.
Η απάντηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου
Για το αδιέξοδο που έχει συναντήσει η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των δεσμευμένων χώρων μας μίλησε έπειτα από ερώτημα της εφημερίδας μας, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής. Ήδη ο Δήμος έχει κατακλυστεί από αιτήματα ιδιοκτητών για αποζημιώσεις των οικοπέδων. Και πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο με τους χώρους που κατέγραψε το ρεπορτάζ, αλλά και με ακίνητα που προβλέπονται να γίνουν κοινόχρηστοι χώροι βάσει του ρυμοτομικού σχεδίου στις νεονταχθείσες περιοχές του Ψαλιδίου και των Ηπειρώτικων. Και αυτό που πρέπει να επισημανθεί εδώ είναι πως οι προθεσμίες πλέον για την καταβολή των αποζημιώσεων είναι ασφυκτικές (18μηνο από τον καθορισμό τιμής μονάδος). “Αν δε τα σώσουμε καταστρέφεται ολόκληρος ο σχεδιασμός. Είχαμε μια ελπίδα με το Πράσινο Ταμείο αλλά τελικά δεν έχουμε τίποτα από εκεί καθώς τα χρήματα πάνε στη μαύρη τρύπα του ελλείμματος…” σημειώνει ο Αντιδήμαρχος. Ο κ. Βλαντής ρωτήθηκε και για τα προβλήματα που συχνά προκύπτουν και με την άρνηση περιοίκων να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις τους. Η απάντηση του Αντιδημάρχου ήταν πως αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν υπήρχαν χρήματα και ο Δήμος αναλάμβανε τις υποχρεώσεις των παρόδιων που θα αναλάμβαναν έπειτα να δώσουν τα χρήματα σταδιακά στο Δήμο. Ωστόσο αυτή τη στιγμή ούτε αυτή η δυνατότητα υπάρχει. “Είναι ένας φαύλος κύκλος. Είμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο” τονίζει ο κ. Βλαντής.
Ο Αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε και για κάποια από τα οικόπεδα που αναφέραμε στο ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα, μας είπε πως ο Δήμος “κρατάει με τα δόντια” το οικόπεδο στην Πρασίνου Λόφου και Τζαβέλλα, ενώ υπάρχει διεκδίκηση από ιδιώτες και του οικοπέδου μεταξύ Πλαπούτα και Αυγής. Ο χώρος στη συμβολή της Πλαπούτα με τη Λ. Κύμης έχει απαλλοτριωθεί από την Αττική Οδό και απλά απαιτεί χρήματα για να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου.
Τέλος, μια άσχημη είδηση είναι η απώλεια για το Δήμο του μεγάλου οικοπέδου στη συμβολή της Πλαπούτα με την οδό Καλλικράτους (φώτο πάνω). Το ακίνητο των 2,5 στρεμμάτων είχε δεσμευτεί (με ΦΕΚ του 1991) για να γίνει αθλητικός χώρος, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε και οι ιδιοκτήτες πήγαν στα δικαστήρια και πήραν πίσω το χώρο