Την έγκριση των διαδικασιών κατάρτισης και την ψήφιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Νέας Ιωνίας και των Νομικών Προσώπων του, για την περίοδο 2011- 2014 αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο – Η ουσία όμως βρίσκονταν στην απεγνωσμένη δήλωση του δημάρχου
Το πράσινο φως άναψε το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, στην έγκριση των διαδικασιών κατάρτισης και την ψήφιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του, για την περίοδο 2011- 2014.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη διεκπεραίωση μιας υποχρεωτικής διαδικασίας που εισήγαγε ο “Καλλικράτης” στους δήμους με τις δημοτικές αρχές να προχωρούν με μια απροθυμία θα λέγαμε. Το λόγο αυτής της απροθυμίας εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και εισηγητής, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, ο οποίος, αφού στάθηκε στο ψαλίδι που έχει πέσει στα κρατικά κονδύλια αλλά και τη μη απόδοση των πόρων από φόρους, τόνισε τα εξής: “εδώ κρύβεται μια υποκρισία, καθώς από τη μια πλευρά κόβεται συνεχώς η κρατική επιχορήγηση και από την άλλη μας λένε να φτιάξουμε επιχειρησιακό πρόγραμμα….τι επιχειρησιακό πρόγραμμα να κάνουμε όταν το κράτος είναι απόλυτα ασυνεπές απέναντι ακόμα και στις συμβατικές υποχρεώσεις του”.
Πως τοποθετήθηκε η αντιπολίτευση
Ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης υπογράμμισε πως αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν λύσει το πρόβλημα της οικονομικής της αυτοδυναμίας “θα κλαίμε τη μοίρα μας εδώ”. Για αυτό το λόγο και ζήτησε να γίνουν παρεμβάσεις από συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ώστε να δοθούν λεφτά στους δήμους. “Αν δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας όλα τα άλλα είναι παραμύθια” είπε για να συμπληρώσει πως σημαντικό ζήτημα και για την επιβίωση της Αυτοδιοίκηση είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο Σύμβουλος της μείζονος Αντιπολίτευσης, κ. Μιλτιάδης Καναβός υποστήριξε πως σε ομαλές περιόδους το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για άσκηση πολιτικής. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως για να αποδώσει πρέπει να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Ο κ. Καναβός άσκησε κριτική και επί του προγράμματος παρατηρώντας πως δεν διακρίνει σε αυτό ιδιαίτερες καινοτομίες και εκφράζοντας τη θέση πως δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία του Δήμου. Από την πλευρά της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς εξέφρασε την πάγια διαφωνία της παράταξης με τον νομοθετικό πλαίσιο του “Καλλικράτη” που βάζει λογικές βάσει των οποίων οι δήμοι μετατρέπονται σε οχήματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Λογικές οι απορίες του δημάρχου
Ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης, αφού έκανε και αυτός λόγος για τυπική διαδικασία, αναρωτήθηκε τι συζήτηση μπορεί να γίνει επί του θέματος όταν ο Δήμος δεν ξέρει τι χρήματα θα βάλει αύριο στο ταμείο. “Αν συνεχιστεί αυτή η χρηματοδότηση όπως είναι σήμερα από Γενάρη θα μπορούμε να πληρώνουμε μόνο μισθούς. Αν υπάρξει νέα μείωση θα έχουμε και αυτό το πρόβλημα” δήλωσε ο Δήμαρχος. Ο κ. Γκότσης στάθηκε ακόμα και στις ΠΕΔΑ-ΚΕΔΕ, με αφορμή τη σχετική αναφορά του κ. Χατζησαββίδη, τονίζοντας πως σε αυτά τα όργανα υπάρχει άλλη αντίληψη για τα πράγματα. “Είναι προσανατολισμένοι να κοιτάει ο καθένας να λύσει το πρόβλημα του αν και σήμερα πια αυτά δεν μπορούν να γίνουν” κατήγγειλε ο κ. Γκότσης που αποκάλυψε πως είναι σε επαφές με άλλους Δημάρχους για τη συγκρότηση μετώπου αντίστασης. Μετά το τέλος των τοποθετήσεων ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας με την χαοτική εισήγηση (1500 σελίδες είναι το Επιχειρησιακό!) να εγκρίνεται από την πλειοψηφία και να καταψηφίζεται από τη Λαϊκή Συσπείρωση.