Θόρυβο έχει δημιουργήσει η κινητοποίηση της μαθητικής κοινότητας της πόλης
Μόλις στο προχθεσινό μας φύλλο είχαμε αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με την πρόσφατη κινητοποίηση που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων του Δήμου Μεταμόρφωσης με τη συμμετοχή της σχολικής κοινότητας της πόλης.
Από την πλευρά της η Ένωση Γονέων εξέδωσε Δελτίο Τύπου προκειμένου να ενημερώσει σχετικά ενώ μας απέστειλε και ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει τα όσα συζητήθηκαν μετά από την πραγματοποίηση της παραπάνω κινητοποίησης.
Με τεράστια επιτυχία έγινε η κινητοποίηση Γονιών – Μαθητών – Εκπαιδευτικών που είχε οργανώσει η Ένωση Γονέων Μεταμόρφωσης, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων της πόλης και τα Σωματεία των Εκπαιδευτικών της περιοχής που είχαν κηρύξει και στάση εργασίας ( Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης» και Δ΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής).
Από νωρίς το πρωί γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές Γυμνασίων και του Λυκείου, είχαν μαζευτεί έξω από τις πόρτες των σχολείων για να υλοποιήσουν την απόφασή που ήταν : «Δίωρη κατάληψη των σχολείων και κινητοποίηση στην πλατεία του δημαρχείου».
Στα Γυμνάσια και το Λύκειο της πόλης, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων και των Συλλόγων, μαζί και με τους Συλλόγους διδασκόντων, πήραν το λόγο μετά την πρωινή συγκέντρωση κι ανακοίνωσαν σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές την απόφασή τους αυτή και τους κάλεσαν να πάρουν συντεταγμένα μέρος στην κινητοποίηση. Όλοι μαζί, βγήκαν με πορείες απ τα Γυμνάσια και το Λύκειο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα για το σχολείο που ονειρεύονται κι ενάντια στην πολιτική του «Νέου Σχολείου». Ενάντια στην πολιτική της αμορφωσιάς και της ταξικής επιλογής των μαθητών. Ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης των σχολείων.
Τα συνθήματα που σημάδεψαν την κινητοποίησή τους ήταν:
– «ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».
– «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΄73».
– «ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΖΗΤΑΝ ΒΙΒΛΙΑ, ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».
– «ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ – ΕΞΩ ΑΠ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ».
– «ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ».
Κατευθύνθηκαν συντεταγμένα προς την πλατεία Δημαρχείου όπου και συναντήθηκαν όλα τα σχολεία. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων της Μεταμόρφωσης Χαρ. Πάλλης, που διάβασε και το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Χαρακτηριστικό της όλης κινητοποίησης είναι ότι μετά το τέλος της πορείας, τα σχολεία κατευθύνθηκαν προς τα σχολεία τους με τον ίδιο τρόπο που είχαν φύγει: συντεταγμένα και φωνάζοντας συνθήματα. Στη συνέχεια κατέληξαν στα σχολεία τους, όπου μπήκαν για μάθημα.
Παρέμβαση έγινε και σε Δημοτικά, όπου οι Σύλλογοι κράτησαν τους γονείς το πρωί κι έκαναν συζητήσεις μαζί τους, που κατέληξαν με τη συμμετοχή των γονιών στην κινητοποίηση. Συμμετοχή που ήταν πρωτοφανής σε σχέση με παλιότερες ανάλογες κινητοποιήσεις.
Παραφωνίες στην αγωνιστική συλλογική ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο συντονισμός μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών αποτέλεσε ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου, που συμπεριφερόμενος σαν «βασιλικότερος του βασιλέως» εκπρόσωπος του Υπουργείου.
Ο διευθυντής αυτός, μαζί με διάφορους «γνωστούς κυβερνητικούς εκπροσώπους» που παρίσταναν τους «αγανακτισμένους γονείς», δεν επέτρεψαν στο Σύλλογο Γονέων του ίδιου αυτού Σχολείου και στους εκπροσώπους της Ένωσης, ούτε καν να μπουν μέσα στο σχολείο. Όμως η αντίδραση γονιών και μαθητών ήταν να μη μπουν στο σχολείο, αλλά μαζικά να κατευθυνθούν με πορεία προς την συγκέντρωση.
Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τις 15 Οκτώβρη, οπότε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, μαζί με τις Ενώσεις Γονέων όλων των περιοχών της χώρας, οργανώνουν παντού τοπικές κινητοποιήσεις.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡ. ΠΑΛΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΕΝΑΚΗΣ.”
“Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας”
Όπως ήδη αναφέραμε η Ένωση Γονέων απέστειλε την παρακάτω επιστολή με την οποία σχολιάζει τα όσα επέφερε η κινητοποίηση: “Με αφορμή την κινητοποίηση της Ένωσης Γονέων Μεταμόρφωσης στις 7/10/2011 και την συμμετοχή ή όχι των μαθητών σ αυτήν ακούστηκαν πολλά. Τα κύρια επιχειρήματα ήταν ότι: δεν θα βάλουμε τα παιδιά μας μπροστά, είναι πολιτική η συγκέντρωση, δεν θα χάσουν τα παιδιά μας μαθήματα.
Τα αιτήματα της κινητοποίησης ήταν: θέλουμε βιβλία, να συμπληρωθούν άμεσα ΟΛΑ τα κενά εκπαιδευτικών, υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, (3ο τρίμηνο 2011, διατίθενται 28,000 ευρώ για 23 σχολεία) και φυσικά παραμένει πάντα επίκαιρο η δημιουργία του 10ου Νηπιαγωγείου και του 2ου Λυκείου.
Ας μη κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.
1. Τα παιδιά μας ΠΡΩΤΑ ξεκίνησαν τον αγώνα. Είχαν κατάληψη πριν πάρει απόφαση η Ένωση Γονέων Μεταμόρφωσης για κινητοποίηση. ΠΡΩΤΑ τα παιδιά μας έδειξαν το δρόμο του αγώνα.
2. Ποιος πιστεύει ότι τα θέματα της Παιδείας δεν είναι πολιτικά; Πολιτική είναι η απόφαση για το τι σχολείο έχουμε, πότε και αν θα έχουμε βιβλία, ποια θα είναι τα προγράμματα σπουδών, πόσους εκπαιδευτικούς θα έχουμε και πότε, πόσα χρήματα θα διατεθούν για την παιδεία, πόσοι και ποιοι θα είναι οι χορηγοί κ.λ.π. Πολιτική είναι η απόφαση να μείνουν τα παιδιά μας αμόρφωτα. Πολιτική είναι η απόφαση για περικοπή μισθών, συντάξεων, εφεδρεία, απολύσεις. Τα παιδιά μας δεν μπορούμε να τα βάλουμε και δεν μπαίνουν στη γυάλα. – πώς να κρυφτείς απ τα παιδιά έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν ΟΛΑ – (Σαββόπουλος).
3. Τα παιδιά της κινητοποίησης δεν έχασαν τα μαθήματα τους.
Πρώτα έκαναν ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: άκουσαν τους εκπροσώπους των γονέων έκριναν και αποφάσισαν, οικειοθελώς χωρίς βία απειλές και τράβηγμα από το αυτί.
Έκαναν το μάθημα των ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ: Έβαλαν την φαντασία τους, την τεχνική τους και ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ τα πανό τους.
Έκαναν ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Σκέφτηκαν, εκφράστηκαν, μελοποίησαν και μέσα από το μάθημα της ΜΟΥΣΙΚΗΣ τραγούδησαν τα συνθήματα τους για το σχολείο που ονειρεύονται.
Έκαναν το μάθημα της ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: Έτρεξαν περπάτησαν και χόρεψαν στους δρόμους της Μεταμόρφωσης.
Έκαναν ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Έμαθαν πόσο στοιχίζει η φωτοτυπία πόσες φωτοτυπίες θέλει κάθε μαθητής πόσα δίνουν στη Σχολική Επιτροπή και μετά από πολλές πράξεις έβγαλαν το αποτέλεσμα. «Η κ. Διαμαντοπούλου επαναλαμβάνει την τάξη».
Έκαναν ΙΣΤΟΡΙΑ: «Ολόκληρη η κοινωνική ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πάλη των τάξεων.»
Έκαναν Σ.Κ.Ζ. (Σχολική Κοινωνική Ζωή) – Νέο μάθημα που θα το κάνουν από του χρόνου όλοι οι μαθητές, γιατί τώρα είναι μόνο στα πιλοτικά σχολεία-. Στόχοι της ΣΚΖ. ….. η ευαισθητοποίηση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παγκόσμιας ειρήνης και η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο της παιδείας κάθε μαθητή.
Έκαναν Τοπική Ιστορία και Π.Ε.Α.Α.– Νέο μάθημα που θα το κάνουν από του χρόνου όλοι οι μαθητές, γιατί τώρα είναι μόνο στα πιλοτικά σχολεία-. Εντάσσεται ως πεδίο μελέτης και έρευνας στη Ζώνη Βιωματικών Δραστηριοτήτων. Προτείνεται η προσέγγιση της γνώσης αξιοποιώντας πολλές και επιλεγμένες πηγές πληροφόρησης, προωθείται η ανακαλυπτική μάθηση και επιδιώκεται η διασάφηση εννοιών, η ανάλυση αξιών, αλλά και στα ενδιαφέροντα των μαθητών, στις προηγούμενες γνώσεις, εμπειρίες κ.ά.
Όλα τα μαθήματα έγιναν «Στο πλαίσιο διαμόρφωσης του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών». Εφάρμοσαν τα Π.Σ καλύτερα απ ότι στο σχολείο.
Τα παιδιά της κινητοποίησης ήταν ποιο μπροστά στα μαθήματα τους αφού, σε δύο ώρες έκαναν πολλά περισσότερα μαθήματα από αυτούς που υποχρεώθηκαν να μείνουν στο σχολείο.
«Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας δεν πρέπει να γίνουν μια κοινωνία φοβισμένων και χαφιέδων. Θέλουμε να δηλώσουμε την οργή μας και την αντίθεση μας σ αυτά που κάνει το Υπουργείο Παιδείας και εννοούμε γενικότερα την τρομοκράτηση των παιδιών με διάφορους τρόπους. Με διευθυντές, με δήθεν αγανακτισμένους γονείς και με την τρομοκράτηση γενικότερα της ζωής των παιδιών μας όλο αυτό το διάστημα με τη φτώχεια και την ανεργία. Στα διογκωμένα προβλήματα εντός και εκτός σχολείων, στις απειλές, στις συκοφαντίες και την απόπειρα τρομοκράτησης τους οι μαθητές απαντούν με κλιμάκωση και περιφρούρηση του αγώνα τους.» (Διονυσία Αθανασοπούλου – Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας.)
Τα παιδιά της κινητοποίησης ένιωσαν περήφανα: είδαν τους γονείς, μαζί με τους καθηγητές και τους δασκάλους τους να πορεύονται αντάμα, να αγωνίζονται μαζί.
Ένοιωσαν τις ευθύνες του αγώνα τους. Προστάτευσαν και περιφρούρησαν την κινητοποίηση τους.
Ήταν χαρούμενα, θυμωμένα, οργισμένα ευτυχισμένα. Έζησαν τις στιγμές με πάθος και ένταση.
Και αν έκαναν κάποιο λάθος το αναγνώριζαν αμέσως χωρίς το φόβο της τιμωρίας.
Μιλάνε για ανοιχτά σχολεία αυτοί που το 2011 έκλεισαν 2000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, αυτοί που θα διορίζουν εκπαιδευτικούς μέχρι την Πρωτοχρονιά, αυτοί που θα στέλνουν βιβλία στα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα, αυτοί που ακόμη και τώρα αναγκάζουν τα παιδιά μας να σχολάνε τρίωρα και τετράωρα σε 27αρια και 30αρια τμήματα.
Ανοιχτά σχολεία δεν είναι αυτά που έχουν τις πόρτες ανοιχτές. Είναι τα σχολεία που έχουν Δασκάλους και Καθηγητές, βιβλία, εποπτικό υλικό, προγράμματα σπουδών που οδηγούν στην ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου-μαθητή.
Οι κινητοποιήσεις είναι μια αυτόνομη και υγιής αντίδραση των νέων απέναντι στις πολιτικές που καταστρέφουν το δημόσιο σχολείο και τις ζωές των εργαζόμενων γονιών τους.
Τα παιδιά της κινητοποίησης σίγουρα θα το θυμούνται για πολλά χρόνια. Ήταν ένα μάθημα ζωής.
Πάλλης Χαράλαμπος
Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μεταμόρφωσης.”