Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα της δημόσιας περιουσίας, από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο
“Το αντίθετο κάθε ορισμού βιώσιμης ανάπτυξης” θα αποτελούσε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να βρεθούν τα 50 δις ευρώ από κυβέρνηση και τρόικα, τόνισε στο ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Ντερούζ ότι «το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι η καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και σημείωσε ότι η δημόσια περιουσία δεν είναι όλη ίδια. «Άλλο η ήδη εμπορική περιουσία, όπως κτίρια που δεν επιτελούν δημόσιες λειτουργίες και άλλο η βίαιη αλλαγή χρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος», τόνισε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απειλή για ελεύθερους χώρους αλλά και για περιοχές κρίσιμης περιβαλλοντικής σημασίας, φέρνοντας αντίστοιχα ως παραδείγματα το πρώην αεροδρόμιο του “Ελληνικού” και τις παλιές εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής», στο Δέλτα του Νέστου.
«Τέτοιες αλλαγές χρήσεων, που θυσιάζουν ζωτικές περιβαλλοντικές λειτουργίες, αποτελούν το αντίθετο κάθε ορισμού βιώσιμης ανάπτυξης», κατέληξε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Όμως η κρίση και το χρέος δεν αναιρούν το δικαίωμα των επόμενων γενεών για ακέραιο φυσικό περιβάλλον και ευκαιρίες για βιώσιμες πόλεις».
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Μιχάλη Τρεμόπουλου
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο υπόλοιπος Μηχανισμός Στήριξης στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν πρόσφατα μια κυβερνητική δέσμευση για άντληση 50 δις ευρώ από πώληση δημόσιας περιουσίας μέχρι το 2015.
Δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Ντερούζ, τον εμφανίζουν να λέει ότι «το πραγματικό στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι η καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
Η δημόσια όμως περιουσία στην Ελλάδα δεν είναι όλη ίδια. Άλλο η ήδη εμπορική περιουσία, όπως κτίρια που δεν επιτελούν δημόσιες λειτουργίες, και άλλο μια βίαιη αλλαγή χρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος, όπου:
Απειλούνται ελεύθεροι χώροι, όπως το πρώην αεροδρόμιο της Αθήνας, που προορίζονται να καλύψουν το έλλειμμα πρασίνου των μεγάλων πόλεων, που διαθέτουν ανά κάτοικο λιγότερο από 3 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, έναντι 10 που απαιτούν κατ’ ελάχιστο οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Απειλούνται και περιοχές κρίσιμης περιβαλλοντικής σημασίας, όπως το Δέλτα του Νέστου, υγρότοπος RAMSAR και περιοχή NATURA 2000, όπου προκηρύχθηκαν ήδη τουριστικές εγκαταστάσεις χιλιάδων στρεμμάτων.
Τέτοιες αλλαγές χρήσεων, που θυσιάζουν ζωτικές περιβαλλοντικές λειτουργίες, αποτελούν το αντίθετο κάθε ορισμού βιώσιμης ανάπτυξης. Η κρίση και το χρέος όμως δεν αναιρούν το δικαίωμα των επόμενων γενεών για ακέραιο φυσικό περιβάλλον και ευκαιρίες για βιώσιμες πόλεις».