Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Από το Γένος στο Έθνος και το Κράτος των Ελλήνων» που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τη Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), το Σάββατο 17 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της Σχολής, με στόχο να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και να σκιαγραφηθεί η πορεία των Ελλήνων, προς την ελευθερία, μέσα από πηγές, τεκμήρια και ντοκουμέντα των ίδιων των πρωταγωνιστών.
Στην οκτάωρη και πλέον διάρκειά των εργασιών συμμετείχαν δεκαπέντε έγκριτοι ομιλητές, τους οποίους παρακολούθησαν περισσότεροι από 4.500 συνδεδεμένοι χρήστες του διαδικτύου η οποίοι μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να σχολιάζουν, να αναρτούν προβληματισμούς και να υποβάλλουν ερωτήματα, ενισχύοντας την αρχική πρόθεση των συν διοργανωτών ο οποίος είναι η ιστορία της χώρας μας, να αποτελέσει σταθερό πεδίο ενδιαφέροντος των σύγχρονων Ελλήνων με «εργαλεία» την σύγχρονη εξελισσόμενη ιστορική και επιστημονική έρευνα και σκέψη.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ο οποίος τόνισε στην ιστορική σημασία της Επανάστασης ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Μετά τον Δήμαρχο ακολούθησαν χαιρετισμοί των παρευρισκόμενων (διαδικτυακά αλλά και με φυσική παρουσία) προσκεκλημένων και συγκεκριμένα:
– Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
– Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Αντώνιος εκπροσωπώντας και τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄
– Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής
– Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο
– Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με μια απευθείας σύνδεση με την Μόσχα και τον καθηγητή Νομικής της Προεδρικής Ακαδημίας της Ρωσίας και μέλος της επιτροπής εορτασμού ιστορικής μνήμης Ελλάδας Ρωσίας κ. Βαλέριο Σμιρνόφ.
Η έναρξη των εργασιών έγινε με εισαγωγική ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, θεμελιωτή της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας, κ. Γιώργο Κοντογιώργη. με τίτλο ομιλίας «Γένος, Έθνος, Κράτος»
Στον συντονισμό της έναρξης αλλά και της Α’ Ενότητας που ακολούθησε ήταν ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Κατσαρός.
Το περιεχόμενο της Α΄ Θεματικής Ενότητας είχε αφετηρία την προ-επαναστατική περίοδο, την Γλώσσα την Παιδεία τις Εκδόσεις με εθνεγερτικό «προσανατολισμό».
Ομιλητές
Η Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, στο Πανεπιστήμιο «Άγ. Κύριλλος & Άγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τύρνοβο, Βουλγαρία.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός του Βιβλίου και αρχιτέκτονας ανέπτυξε την ομιλία: «Τα νέα κέντρα του ελληνικού βιβλίου για το Γένος στη Δύση και την Ανατολή (18ος αιώνας)»
Η κ. Βίκυ Γεροντοπούλου, Ιστορικός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης μίλησε με κεντρικό θέμα: «Το ψηφιακό μέλλον των ιστορικών τεκμηρίων και των βιβλιοθηκών: το παράδειγμα της Χάρτας του Ρήγα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη».
H Β’ Ενότητα, την οποία συντόνισε ο κ. Αντώνης Δελλατόλας εκδότης της εφημερίδας «Το Ποντίκι» και πολιτικός σχολιαστής στον ΑΝΤ1 και στο Real FM, αφορούσε στους πρωταγωνιστές και τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από τα τεκμήρια και την εξέλιξη της σύγχρονης έρευνας αλλά και τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη τις ημέρες που ξέσπασε η Ελληνική επανάσταση. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την διοικητική περίοδο του Ιωάννη Καποδίστρια.
Ομιλητές
Η κ. Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Γενικών Αρχείων του Κράτους είχε ως τίτλο ομιλίας: «Αφηγήσεις στον καιρό του αγώνα. Οι άνθρωποι πίσω από τα τεκμήρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους».
Η Δρ. Μαρία Καμηλάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης της Βουλής ανέπτυξε την ομιλία με τίτλο: «Η γλώσσα των Αγωνιστών του 1821 μέσα από τα αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας»
Από την πλευρά της, η κ. Ειρήνη Σαρίογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, Γ.Γ. στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, εκφώνησε ομιλία με τίτλο: «Εγώ διά τούτω είμαι Πατριάρχης, όπως σώσω το έθνος μου…».
Τελευταίος ομιλητής στη Β’ Ενότητα ήταν ο Δρ. Νικόλαος Τόμπρος, Επίκουρος Καθηγητής Σ.Σ.Ε. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν: «Θεσμοί διοίκησης και μηχανισμοί εξουσίας την καποδιστριακή περίοδο (1828-1831)».
H Γ’ Ενότητα είχε ως συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Λαιμό και ο τίτλος ήταν: «Ο στρατιωτικός αγώνας. Οι επιχειρήσεις, ο άτακτος στρατός, ο οπλισμός, η ίδρυση του τακτικού στρατού».
Ομιλητές
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Δρ. Αναστάσιος Πολύχρονος, Ταξίαρχος – μέλος Εκπαιδευτικού Προσωπικού Σ.Σ.Ε., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το Σούλι προπομπός της Επανάστασης του 1821».
Ο Δρ. Ανδρέας Καστάνης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Σ.Σ.Ε. πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο: «Τα ελληνικά άτακτα στρατεύματα κατά την Επανάσταση του 1821. Η οργάνωση και η τακτική των Ελλήνων».
Ο Δρ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, μέλος Εκπαιδευτικού Προσωπικού Σ.Σ.Ε. εκφώνησε ομιλία με τίτλο: «Η δράση του τακτικού στρατού κατά τις επιχειρήσεις στην Αττική (1826-1827)».
Ο Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α. – Φαρμακοποιός, Διευθυντής Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου ανέλυσε, στη δική του ομιλία, τα όπλα του αγώνα.
Η Δ΄ Ενότητα είχε συντονίστρια την Δημοσιογράφο και Σεναριογράφο κ. Νατάσα Μποζίνη και τίτλο
«Η Ελληνική Επανάσταση στο διεθνές πολιτικό και ιδεολογικό περιβάλλον της εποχής». Οι ομιλητές παρουσίασαν τα γεγονότα της Επανάστασης από τα “μάτια” των ξένων χωρών διπλωματών και Φιλελλήνων
Ομιλητές
Δρ. Δημήτριος Μαλέσης, μέλος Εκπαιδευτικού Προσωπικού Σ.Σ.Ε.
Τίτλος Ομιλίας: «…να γυρεύεις εις τα ξένα άλλα χέρια δυνατά…» – H Επανάσταση του 1821 ως ευρωπαϊκό ζήτημα: ψηλαφώντας τα όρια του μύθου και της αλήθειας»
Κωνσταντίνος Βελέντζας, Ιδρυτής της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και Ιδρυτής του Μουσείου Φιλελληνισμού. «Η συμβολή του Φιλελληνισμού στην Ελληνική Επανάσταση»
Κ. Τάκης Μαυρωτάς, Διευθυντής εικαστικού προγράμματος «Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη» με τίτλο ομιλίας: «Η γυναίκα στην Ελληνική Επανάσταση, η Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη»
Ακολούθησε μια αποτίμηση εκ μέρους της κ. Μποζίνη που είχε και την ευθύνη σχεδιασμού του περιεχομένου της ημερίδας και την καλλιτεχνική επιμέλεια των οπτιακουστικών υλικών, που συγκεντρώθηκαν από φορείς, ιδρύματα και μουσεία, για να προβληθούν κατά την διάρκεια της ημερίδας αλλά και να ενταχθούν σε ειδικές αυτοφωτιζόμενες κατασκευές και να κοσμήσουν τα πάρκα και τις πλατείες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ως ελάχιστη τιμή στους ήρωες που πέτυχαν την Ελευθερία της Ελλάδας.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τους χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών της Ημερίδας.
Εκ μέρους της ΣΣΕ ομιλία απηύθυνε ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Υποστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης.
Εκ μέρους του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης μίλησε ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ευχαριστώντας ονομαστικά όλους όσους συμμετείχαν και συνετέλεσαν στην διοργάνωση και επιτυχία της Ημερίδας «Από το Γένος στο Έθνος και το Κράτος των Ελλήνων»
Ολόκληρη η ημερίδα βρίσκεται αναρτημένη στο διαδίκτυο στο κανάλι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο YouTube στο σύνδεσμο: (https://youtu.be/e4YJ1AUBjH4).