Τι συμβαίνει στην περιοχή μας
Μπροστά σε μία ακόμη εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση έρχονται οι υπάλληλοι των δήμων (όπως και όλου του δημόσιου τομέα) καθώς θα δούνε να μειώνεται δραματικά ο μισθός τους εξαιτίας των κρατήσεων από τις ειδικές εισφορές (αλληλεγγύης, υπέρ ΟΑΕΔ κλπ) που επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2011.
Η αύξηση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, οι ειδικές εισφορές και η περικοπή των εξόδων κίνησης φέρνει μια μείωση μέχρι 150 ευρώ μηνιαίως για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και έως 120 ευρώ για τους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Ωστόσο, η αναδρομική ισχύς των φόρων αυξάνει την επιβάρυνση που μπορεί να φτάσει περίπου τα 900-1000 ευρώ για τους ΠΕ και τα 800-850 ευρώ για τους ΔΕ. Αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί σταδιακά από τις μισθοδοσίες των εργαζομένων μέχρι και τα τέλη του χρόνου. Έτσι λοιπόν ένας ΠΕ μπορεί να δει το μισθό του μειωμένο ακόμα και κατά 500 ευρώ τον Οκτώβριο!
Η κατάσταση αυτή έχει αναστατώσει και εξαγριώσει τους υπαλλήλους που από τη μια πλευρά χάνουν ένα σημαντικό μέρος του μισθού τους και από την άλλη καλούνται να πληρώσουν, όπως όλοι μας, τον κεφαλικό φόρο και τον φόρο των ακινήτων. Και βέβαια από τις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να εφαρμοστεί και το ενιαίο μισθολόγιο που θα επιφέρει νέα συρρίκνωση των μισθών.
Τι θα γίνει με την εφεδρεία στους Δήμους
Εν τω μεταξύ ανησυχία και αντιδράσεις στις τάξεις των εργαζομένων έχουν προκαλέσει τα σχέδια για επέκταση του νέου θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την κατηγορηματική της αντίθεση εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζοντας πως η εργασιακή εφεδρεία αποτελεί “προθάλαμο ανεργίας και μαζικών απολύσεων”. Το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ συναντήθηκε προσφάτως με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, ο οποίος διευκρίνισε πως στους υπερχρεωμένους δήμους (περίπου 10-15) θα ξεκινήσει μια διαδικασία εξυγίανσης η οποία θα προβλέπει και μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού. Αν δεν ευοδωθεί αυτή προσπάθεια τότε μπορεί να εφαρμοστεί η εφεδρεία, συμπλήρωσε ο κ. Κουκουλόπουλος.
Βλέποντας ότι τα χειρότερα έρχονται με τις περικοπές επιδομάτων, το ενιαίο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία αλλά και τις φημολογούμενες αλλαγές στην τρόπο υπολογισμού των συντάξεων πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έσπευσαν από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας να υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης για να… προλάβουν με την ΑΔΕΔΥ να εκτιμάει πως μέχρι το τέλος του χρόνου οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 35.000-40.000 όταν πέρσι ήταν 14.000. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο Δήμο Νέας Ιωνίας είχαμε μέσα σε μια ημέρα πέντε αιτήσεις συνταξιοδότησης υπαλλήλων της Πολεοδομίας Βόρειου Τομέα, όπου πλέον αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας. Τρεις αιτήσεις υποβλήθηκαν στο Δήμο Ηρακλείου, όπου από πέρυσι έχουν αποχωρήσει συνολικά δεκαπέντε υπάλληλοι. Πολλές αιτήσεις έχουμε και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής μας όπως στις εφορίες και στο ΙΚΑ.
ΔΟΥ Νέας Ιωνίας
Αναστατωμένοι είναι οι υπάλληλοι στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας, καθώς, όπως λέει στο Χ-τύπο η Αναπληρώτρια Διευθύντρια, κα Ελευθερία Κλεφτογεώργου, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι με τους μισθούς και τις συντάξεις τους. Οι πληροφορίες που μαθαίνουν οι υπάλληλοι μέσα από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ είναι πως με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και την περικοπή των επιδομάτων θα μειωθούν οι μισθοί τους ακόμα και κατά 60%. Μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας είχαν υποβληθεί τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης.
“Είμαστε σε πανικό γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει.. έχουμε οργανώσει τη ζωή μας με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα.
Στηρίζουμε τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και δεν αξίζουμε αυτής της αντιμετώπισης” σημειώνει η κα Κλεφτογεώργου. Η ίδια μεταφέρει στην εφημερίδα και την αγανάκτηση των υπαλλήλων της ΔΟΥ για την εικόνα απαξίωσης που καλλιεργείται στην κοινωνία εν γένει για τους δημόσιους υπαλλήλους μέσα από δηλώσεις πολιτικών και ρεπορτάζ ΜΜΕ. “Δουλεύουμε με μεγάλη αυταπάρνηση. Δεν είμαστε ήρωες, αλλά ασκούμε ευσυνείδητα τα καθήκοντα μας και πολλές φορές υπερβαίνουμε τα όρια μας. Για αυτό δεν μπορούν να βγαίνουν και μας βρίζουν” τονίζει.
Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας
Το θέμα των ειδικών εισφορών απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας καθώς οι παρακρατήσεις από τις ειδικές εισφορές έπρεπε να συμπεριληφθούν ως επιπλέον έσοδο στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, μέσω τροποποίησής του, για να αποδοθούν από το Δήμο στους αρμόδιους φορείς. Εκεί λοιπόν η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” δια του επικεφαλής της, κ. Παναγιώτη Τσουκαλά, αφού τόνισε πως δεν θα ψηφίσει το θέμα, επιτέθηκε στη διοίκηση την οποία κατηγόρησε πως δεν εκφράζει καμία επίσημη αντίδραση σε αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης.
Η απάντηση δόθηκε αρχικά από το Σύμβουλο της συμπολίτευσης, κ. Γιώργο Ιωαννίδη, που εξήγησε πως η Δημοτική Αρχή διαφωνεί με τη μείωση των μισθών αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να φανεί στην εισήγηση του θέματος. “Δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους αν δεν υλοποιήσουμε τη μείωση” τόνισε ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης.
Ο Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκος Μπράτιμος, σε έντονους τόνους είπε πως κανένας δεν μιλάει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που χάνουν κατά συρροή τις δουλειές τους και όλοι κόπτονται για τους δημόσιους υπαλλήλους. “Όλοι κάνουν κριτική αλλά εγώ θέλω να ξέρω ποια είναι η λύση” αναρωτήθηκε. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Μάκης Τσαούσης, ενημέρωσε το Σώμα πως οι εισφορές αφορούν και τις αμοιβές των Δημοτικών Συμβούλων που επίσης μειώθηκαν. Στη ψηφοφορία που έγινε επί της τροποποίησης του προϋπολογισμού παρών καταψήφισαν οι Σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, λευκό ψήφισαν οι Σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ παρών δήλωσε ο κ. Χατζησαββίδης.