ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Η ευρύχωρη, φιλόξενη αίθουσα της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Ιωνίας γέμισε από μέλη και φίλους της κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, που έγινε στις 20 Ιανουαρίου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια από την «Χορωδία Φίλων Μουσικής» υπό την διεύθυνση της μουσικού Καίτης Τσεκούρα.
Στην συνέχεια η αντιπρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Σίσσυ Αραμπατζή, η οποία είχε τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης, κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο της Εστίας, επίτιμο δικηγόρο Λεωνίδα Βογιατζόγλου ο οποίος και έκανε τον καθιερωμένο απολογισμό. Ο απολογισμός αυτός είχε δύο σημαντικά χαρακτηριστικά. Πρώτον περιείχε επιτροχάδην όλη την διαδρομή της ΕΣΤΙΑΣ από της ιδρύσεώς της και δεύτερον ο λόγος ήταν απόλαυση ευγλωττίας και ρητορικής και μεστός περιεχομένου γιαυτό και παρατίθενται ατόφια αποσπάσματά του:
«1975 γενέθλιον έτος της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Ιωνίας. Λίγο μετά την πτώση της δικτατορίας, μια εικοσαμελής συντροφιά Νεοιωνιωτών, άνθρωποι της καθημερινότητας, όλοι τους ή τουλάχιστον οι περισσότεροι με μικρασιατική καταγωγή, θαρραλέοι και χωρίς να ξεφύγουν από την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους μέσα στο κλίμα των καιρών, χωρίς διακρίσεις για την λογοτεχνική τους ποιότητα, βασιζόμενοι όμως στην πρακτική τους σοφία και κυρίως στην ελεύθερή τους σκέψη, με φιλόδοξα οράματα και ετοιμότητα προσφοράς για την πόλη και τον συνάνθρωπό μας, ξεμουδιασμένοι όπως ήσαν από τον εκτοπισμό της απόλυτης εξουσίας και ξεπερνώντας κάθε δειλία που τους είχε κυριεύσει από το πρόσφατο παρελθόν, συναποφασίζουν, με το πνεύμα που τους διέκρινε, δίχως να τους μεθύσει η υπερβολή, να ιδρύσουν ένα σύλλογο με στόχο την πνευματική καλλιέργεια, την εκπολιτιστική πρόοδο και την κοινωνική αλληλεγγύη της τοπικής μας κοινωνίας, στόχοι, οι οποίοι και τελικώς περιελήφθησαν, εκτός των άλλων, στους σκοπούς του εγκριθέντος καταστατικού του συλλόγου, από το αρμόδιο δικαστήριο των Αθηνών.
Αυτοί λοιπόν οι ιδρυταί της ΕΣΤΙΑΣ, με την ευφυΐα που τους διέκρινε στο πνεύμα της εποχής τους, με την κοινωνικά προικισμένη σκέψη τους, με τις ευαίσθητες καρδιές και το ανοικτό τους πνεύμα, εμπνευσμένοι από τις κοινωνικές τους συναναστροφές, έδωσαν ένα νέο αέρα στις κοινωνικές εκδηλώσεις της πόλης μας, χειριζόμενοι τα θέματα της ΕΣΤΙΑΣ με απλότητα και υπηρετώντας τον πολιτισμό με σοβαρότητα, όπως εκείνοι τον εννοούσαν και δεν χρειάστηκαν ποτέ να ζητήσουν από κανένα πιστοποιητικά καλής διαγωγής, γιατί γνώριζαν να παραμερίζουν, όταν έπρεπε, τους στενοκέφαλους ζηλωτές των αντίθετων εκτιμητών του πολιτισμού.
Η δράση των ιδρυτών της ΕΣΤΙΑΣ μέσα στην τοπική μας κοινωνία ήταν πάντοτε σεμνή, ενώ κανένα μέλος της δεν νάρκωσε ποτέ τις αισθήσεις του με δογματισμούς και μισαλλοδοξίες, αλλά πάντοτε με την καθαρή ζωτικότητά τους και την ενιαία στάση της ψυχής τους, προσδιορισμένη από μία απόλυτη ατομική ανιδιοτέλεια, κοινωνικοί και προσηνείς, αυτοκυριαρχημένοι και αυστηροί στην πραγματικότητα του πολιτισμού και χωρίς βέβαια ποτέ να παραμελούν την ποιότητα και την μορφή του, απεκάλυψαν τις προσωπικές πνευματικές τους αρετές και πάντοτε σε οργανική συνέχεια με τον καθιερωμένο πνευματικό μας πολιτισμό. Και η αμοιβή των αρχικών ιδρυτών όπως πάντα. Η αμοιβή των άξιων. Δηλαδή η συναίσθηση ότι έκαναν το χρέος τους. Συναίσθηση που την χρωστούσαν όμως μόνο στον εαυτό τους.
Στα χρόνια που ακολούθησαν οι διοικήσεις της ΕΣΤΙΑΣ αεικίνητες στο πολιτιστικό προσκήνιο της πόλης και χωρίς να επιλέγουν εκδηλώσεις για λαϊκό καταναλωτισμό, αρεσκόμενες στο μέτρο και απόμακρες από την ματαιότητα της εγκόσμιας δόξας, κατόρθωσαν σε έντονους ρυθμούς όχι μόνο να υλοποιήσουν τους περισσότερους από τους καταστατικούς τους στόχους, αλλά δημιούργησαν στη συνέχεια μια νέα εποχή για την πνευματική ζωή της πόλης μας που κινδύνευε να νοθευτεί από αλλότριες επιδράσεις.
Άξιον προσοχής για το πνευματικό έργο της ΕΣΤΙΑΣ αποτελεί και η ίδρυση το έτος 1994 του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου που λειτούργησε μέχρι το έτος 2002 στην αίθουσά της, τις εργασίες του οποίου διηύθυνε καθ΄ όλο το χρονικό διάστημα ο σημερινός πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Λεωνίδας Βογιατζόγλου. Η λειτουργία του ήταν ένα μεγάλο πνευματικό γεγονός, πρωτόφαντο όχι μόνο για την ΕΣΤΙΑ αλλά και για την πνευματική ιστορία της πόλης μας. Καταξιωμένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και φτασμένοι δημιουργοί των γραμμάτων και της τέχνης, με την χάρη του δημιουργού του πνεύματος στην σφαίρα του λόγου, με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία, εστίαζαν, ενδοσκοπούσαν και ανέλυαν προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας μας, παρέχοντας σε όσους το παρακολουθούσαν, ανιδιοτελώς ίσες ευκαιρίες στον άπειρο χώρο της καθημερινής γνώσης, προκαλώντας όχι μόνο τον βαθύτατο σεβασμό στους ακροατές του, αλλά ταυτόχρονα ανεβάζοντας και την ΕΣΤΙΑ στο φωτεινό προσκήνιο της πνευματικής ζωής της πόλης μας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί ήσαν εκείνοι που είχαν βαθιά αμφιβολία εάν θα κατόρθωνε η ΕΣΤΙΑ να επιζήσει. Μάλιστα είχε σχηματισθεί και ένας κύκλος για τον χαρακτήρα της πνευματικής ζωής της ΕΣΤΙΑΣ. Κύκλος όπου οι συζητήσεις δεν ήσαν από άποψη πολιτισμικής παρουσίας πολύ άψογες. Παρά ταύτα όμως τόσο οι αρχικοί ιδρυταί της ΕΣΤΙΑΣ όσο και τα μέλη των διοικήσεών της, συγκρατημένοι, λιτοί και μακριά από κάθε άσκοπη ρητορεία, έχοντας μέσα τους την κοινωνική ευθύνη πολλών ετών, δεν παρεκινήθησαν στην ίδρυσή της ικανοποιώντας πρόσκαιρες επιθυμίες τους ασήμαντων στιγμών.
Παρά τις ανίερες και δογματικές αντιλήψεις ορισμένων που προσπάθησαν να τους αδικήσουν, παρέμειναν συνεχώς όπως και στο ξεκίνημά τους, ήρεμοι και με σοβαρή αυτοπεποίθηση, παίρνοντας από την παράδοση ό, τι τους ήταν χρήσιμο, δηλαδή τις διαχρονικές ηθικές αξίες και τις συνδύασαν με το καθημερινό ανθρώπινο σε μια λιτή προσέγγιση της πραγματικότητας.
Η σημερινή διοίκηση της ΕΣΤΙΑΣ, διαδεχθείσα ανεπιφύλακτα την πολιτιστική κληρονομιά των προηγουμένων υπόσχεται ότι τις μορφές των αρχικών ιδρυτών της και τις μνήμες των περασμένων χρόνων, όσο θα εξακολουθούν να είναι μνήμες χρόνων με ανθρώπινη ευαισθησία, θα τις διατηρήσει ακέραιες και άφθαρτες.»
Μακάρι αυτές οι αρχές και οι αξίες της ΕΣΤΙΑΣ, όπως ακριβώς διατυπώθηκαν από στόματος του Προέδρου της να γίνουν υπόδειγμα και οδηγός για όλους τους συλλόγους.
Κατόπιν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τιμήθηκαν οι «Γιατροί του Κόσμου» για την μεγάλη κοινωνική προσφορά τους και για τις αρχές και τα ιδανικά που υπηρετούν. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ, οι «Γιατροί του Κόσμου» ιδρύθηκαν στη χώρα μας το 1990 και καθιερώθηκαν σαν μια αξιόπιστη υπεύθυνη μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής. Δεκάδες Έλληνες γιατροί προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους περιθάλποντας θύματα μαζικών καταστροφών, πολέμου, θεομηνιών, πρόσφυγες ή θύματα βίαιου εκπατρισμού χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, κοινωνικού συστήματος ή πολιτικού καθεστώτος.
Για την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας οι «Γιατροί του Κόσμου» όρισαν ως αντιπρόσωπό τους το μέλος τους και συμπολίτη μας γιατρό Βασίλη Βογιατζόγλου, ο οποίος στον σύντομο λόγο του ενημέρωσε για την δράση της οργάνωσης και προέτρεψε όλους να προσφέρουν εαυτούς, γιατί, όπως είπε, για την λειτουργία και την επίτευξη των στόχων της χρειάζεται πλήθος ειδικοτήτων και όχι μόνο η ιατρική επιστήμη.
Ακολούθησε η ευλογία της πίτας από τον ο ιερέα του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από την προσφορά των γιατρών του κόσμου μίλησε για τα συσσίτια της ενορίας του όπου σιτίζονται εκατό και πλέον άποροι.
Τέλος κλήθηκαν στο βήμα να κόψουν κομμάτια της πίτας επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων.
Μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση ήταν: ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης, εκ μέρους του περιφερειάρχη ο περιφερειακός σύμβουλος Παν. Μαΐστρος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παν. Μανούρης, οι αντιδήμαρχοι Όλγα Κατημερτζή και ο Φώτης Τσομπάνογλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τάκης Κωστιδάκης και Δέσπ. Θωμαϊδου, οι πρόεδροι συλλόγων: Εθνικής Αντίστασης Γιώργος Κατημερτζής, Καππαδόκων Κούλα Μπρόλιου, Ρουμελιωτών Θανάσης Ραυτόπουλος, Παλαιών Προσκόπων Ακιανίδης, Γυναικών Λέλα Μπανούση, Αλαγιωτών Κώστας Τσομπανάκης, καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων: Φυσιολατρικού, Ενώσεως Σπάρτης, Κασταμονιτών, Ιωνικού Συνδέσμου, ο διευθυντής της πινακοθήκης «Σπάρτη» Γιώργος Βογιατζόγλου και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Νίκος Αρναούτογλου.
Βούλα Αραμπατζόγλου Τουζοπούλου