Γιατροί έχουν ξεκινήσει τις πρώτες παγκοσμίως δοκιμές σε ασθενείς ενός εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο, σύμφωνα με ειδικούς, έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές.
Το εμβόλιο, γνωστό ως BNT116 και αναπτυγμένο από την BioNTech, στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ, NSCLC), τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Σκοπός του είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και να αποτρέψει την επανεμφάνισή τους, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε αυτά τα κύτταρα.
Η κλινική δοκιμή φάσης 1, που είναι η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.
Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς – από εκείνους που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, πριν από εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία, μέχρι ασθενείς με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο – θα λάβουν το εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία.
Το εμβόλιο αξιοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως τα εμβόλια κατά της Covid-19, και έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με καρκινικούς δείκτες από το ΜΜΚΠ, προκειμένου να εκπαιδεύσει τον οργανισμό να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα που φέρουν αυτούς τους δείκτες.
Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική αντίδραση κατά του καρκίνου, διατηρώντας ανέπαφα τα υγιή κύτταρα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε το εμβόλιο την Τρίτη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για τη μελέτη.
Ειδικοί, όπως ο καθηγητής ογκολογίας Σίοβ Μινγκ Λι από το University College London Hospitals, επισημαίνουν στην Guardian ότι αυτό αποτελεί την αρχή μιας «πολύ συναρπαστικής νέας εποχής» στην έρευνα για τον καρκίνο.
Ο Βρετανός υπουργός Επιστημών, λόρδος Βάλανς, εξέφρασε την ελπίδα του σχετικά με τη δοκιμή και τόνισε ότι αυτό το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.