Πως αναγκάστηκε η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου Αττικής να οπισθοχωρήσει στην θέση της για να παραμείνουν σταθεροί οι συντελεστές των ανταποδοτικών τελών από την αντίδραση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης
Η καθολική αντίδραση των Παρατάξεων της μειοψηφίας ανάγκασαν την Δημοτική Αρχή Ηρακλείου Αττικής να πάρει πίσω την εισήγησή της στο ζήτημα του καθορισμού των συντελεστών καθαριότητας και φωτισμού (ανταποδοτικά τέλη) και του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ) στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης το βράδυ της Τρίτης 15 Νοεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της διοίκησης ήταν να μείνουν σταθεροί όλοι οι συντελεστές των ανταποδοτικών τελών. Ωστόσο, σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέτεινε πως λόγω της μεγάλης μείωσης που επέρχεται στο μισθολογικό κόστος λόγω των κυβερνητικών μέτρων οι συντελεστές πρέπει να μειωθούν. Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης η μείωση αυτή δεν είχε ληφθεί (σοβαρά) υπόψη, ενώ στις προβλέψεις για τα έξοδα είχε συμπεριληφθεί και η πρόσληψη αρκετών συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας, κάτι που με την τωρινή δημοσιονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Και εν τέλει η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για λίγες ημέρες προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία καλύτερα.
Η εισήγηση του Αντιδημάρχου
Η συζήτηση ξεκίνησε στο Δημοτικό Συμβούλιο με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργου Βλαντή ο οποίος τόνισε πως βάσει της εισήγησης των υπηρεσιών για τα ανταποδοτικά τέλη τα έξοδα ανέρχονται στα 6.758.251 ευρώ ενώ τα έσοδα διαμορφώνονται στα 6.568.892 ευρώ. Υπήρχε δηλαδή μια διαφορά ύψους 190.000 ευρώ η οποία για να καλυφθεί έπρεπε, σύμφωνα με την υπηρεσία να υπήρχε αύξηση των συντελεστών κατά 2,5%. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή, όπως είπε ο κ. Βλαντής, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των μισθών και κατά συνέπεια και των εξόδων πρότεινε να είναι μηδενική η αύξηση. Ο κ. Βλαντής ανέφερε ακόμα πως η διοίκηση προσπάθησε να κατατάξει τα τέλη σε 3 ζώνες, ανάλογα με τις περιοχές, αλλά όπως συμπλήρωσε κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί τεχνικά να γίνει καθώς θα πρέπει να γίνει καταγραφή ξεχωριστά κάθε ακινήτου. Επίσης σημείωσε πως ερευνήθηκε και η δυνατότητα κατάταξης και άλλων κατηγοριών ακινήτων (ιδιαίτερα στις επαγγελματικές χρήσεις) που πιθανόν να απέδιδαν και μεγαλύτερη δικαιοσύνη στην χρήση τους. Η διαπίστωση όμως πως μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε “ανωμαλίες” στα έσοδα του Δήμου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία πάγωσε το ζήτημα με τον κ. Βλαντή να σημειώνει πως η διοίκηση επιφυλάσσεται να προχωρήσει την επόμενη χρονιά στην άρση των αδικιών.
Καίρια παρέμβαση της κας Παντερή
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της πρώην Συμβούλου και νυν Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών, κας Μαρίας Παντερή, η οποία ζήτησε και πήρε το λόγο από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κα Παντερή εστίασε την τοποθέτηση της σε ένα θέμα που είχε θίξει και ως Δημοτική Σύμβουλος στο παρελθόν, στο Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων τον οποίο αποκάλεσε ευθαρσώς “χαράτσι”. Αρχικά σημείωσε πως η επιβολή του φόρου είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική βάσει του νόμου με το Δημοτικό Συμβούλιο να μπορεί να τον επιβάλλει αλλά και να τον ανακαλέσει αν θέλει. Παραθέτοντας στοιχεία από το παρελθόν τόσο για το Δήμο Ηρακλείου όσο και από άλλους δήμους της Αττικής υπογράμμισε πως ο ΦΗΧ έχει αυξηθεί υπέρμετρα στο Ηράκλειο φτάνοντας σήμερα στο 1.32 ευρώ το τετραγωνικό που είναι ο υψηλότερος στο Λεκανοπέδιο και με διαφορά από τον επόμενο, όταν στο Δήμο Κηφισιάς είναι 0,27 ευρώ στην Πεύκη, 0,21 και στην Εκάλη 0,17!! “Αν ένας δημότης έχει σπίτι 100 τ.μ. στο Ηράκλειο πληρώνει δημοτικό φόρο 132 ευρώ όταν στο Ψυχικό πληρώνει 50 στη Νέα Ιωνία 27, στη Νέα Φιλαδέλφεια 11 και στην Εκάλη 17 ευρώ” τόνισε η κα Παντερή που πρόσθεσε πως αν προστεθεί και το 1.76 που είναι ο συντελεστής των ανταποδοτικών (για οικίες) η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη για ένα νοικοκυριό. Το αίτημα της ήταν να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο μια γενναία απόφαση και να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση δημοτικού φόρου σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία.
Η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος, τόνισε πως σε αυτή την πολύ δύσκολη εποχή πρέπει να μειωθούν τα έξοδα του Δήμου. “Πρέπει να καθίσουμε κάτω και να δούμε από που μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, να πάμε κωδικό προς κωδικό τι δυνατότητες έχουμε, να δούμε και κάποιες απαλλαγές βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Θα συνδράμουμε και εμείς με προτάσεις” δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος που ζήτησε να υπάρχει ένα ψαλίδι περίπου 20 με 25% στα έξοδα και μετά να ακολουθήσει αντίστοιχη μείωση στις χρεώσεις στους δημότες.
Την άποψη πως αν γίνει μια πραγματική αποτύπωση των στοιχείων πιθανόν να οδηγηθεί το Σώμα σε μείωση των συντελεστών εξέφρασε ο Σύμβουλος της παράταξης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης. “Δεν έχουμε εικόνα της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του Δήμου…αν είχε στοιχεία θα μπορούσαμε να κάνουμε προτάσεις για ελάφρυνση δημοτών… μειώσεις πρέπει να γίνουν στις δαπάνες πολυτελείας. Αν αυτό το νοικοκυριό υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2012 θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει σε μείωση ανταποδοτικών τελών” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτρούλης.
Τοποθέτηση και ανακοίνωση από την Παράταξη του κ. Μπάμπαλου
Ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη, κ. Νίκος Μπάμπαλος, στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των μισθών με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου σημειώνοντας πως η περικοπές φτάνουν το 40%. “Θα περιμέναμε αυτή τη μείωση των εξόδων να έχει αντανάκλαση και στα έσοδα με μείωση τελώ. Δεν το βλέπω. Η ευαισθησία δεν εκφράζεται πάντα με το να διατηρείς τα τέλη σταθερά αλλά με αποφάσεις που έχουν άμεσο αποτέλεσμα στην τσέπη των δημοτών” δήλωσε. Συνεχίζοντας ο κ. Μπάμπαλος έθιξε το ζήτημα των εργαζομένων της καθαριότητας που δεν εργάζονται στις οργανικές τους θέσεις αλλά πληρώνονται μέσα από τα ανταποδοτικά. Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο κονδύλι (250.000-300.000 ευρώ) για συμβάσεις οχτώ μηνών “όταν όλοι ξέρουμε ότι τέτοιες συμβάσεις δεν θα επιτραπούν”.
Κλείνοντας ο κ. Μπάμπαλος κατέθεσε τις προτάσεις της παράταξης του για μείωση των ανταποδοτικών τελών αλλά και του ΦΗΧ για τον οποίο ζήτησε το κοπεί στο μισό (50% μείωση).
Η Σύμβουλος της παράταξης, κα Μαριάννα Ζούρου συμφώνησε με τις παρατηρήσεις της κας Παντερή και κατηγόρησε τη διοίκηση πως δεν δείχνει ευαισθησία απέναντι στους δημότες επικαλούμενη το παράδειγμα της αύξησης του ΦΗΧ πέρσι. “Αν θέλαμε να συμπαρασταθούμε στους πολίτες δεν θα έπρεπε να υπήρχε αυτό το πόσο για τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους” τόνισε η κα Ζούρου που ζήτησε για άλλη μια χρονιά να υπάρξει μέριμνα για τα εμπορικά καταστήματα που κλείνουν σωρηδόν το τελευταίο διάστημα.
Η δημοτική παράταξη Ηρακλείου Αττικής “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη” εξέδωσε kai ανακοίνωση σχετικά με τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το 2012 με την οποία ζητάει να γίνουν μειώσεις των συντελεστών. Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης του κ. Νίκου Μπάμπαλου είναι η ακόλουθη:
“Οι συνδημότες μας υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες των σκληρών και άδικων μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας εδώ και δύο χρόνια περίπου. Καλούνται να καταβάλλουν μια σειρά από εισφορές, φόρους (άμεσους και έμμεσους), τέλη, χαράτσια, αλλά ταυτόχρονα βλέπουν και νοιώθουν τις επιπτώσεις των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, το νέο- μειωμένο μισθολόγιο, την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, τη συνεχιζόμενη ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης.
Ως πολίτες με ενεργό συμμετοχή στα κοινά πράγματα της Πόλης γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες της δεινής οικονομικής κατάστασης την οποία βιώνουν οι συμπολίτες μας, με την ανεργία να καλπάζει και το φαινόμενο της φτώχιας να χτυπά την πόρτα ολοένα και περισσοτέρων δημοτών. Σε αυτές τις πραγματικά μαύρες μέρες που περνάμε όλοι μας, περιμένουμε ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή να μπει μπροστά και να πάρει μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων αυτής, έτσι ώστε να έχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα που θα ανακουφίζουν τους συνδημότες μας και θα δείχνουν το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
Ένα πρώτο σαφές δείγμα των προθέσεων της Δημοτικής Αρχής θα ήταν η πρότασή της σχετικά με τον καθορισμό και το ύψος των ανταποδοτικών τελών (δημοτικών τελών) και του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΦΗΧ), που βαρύνει τα ακίνητα για το επόμενο έτος 2012. Στη συνεδρίαση λοιπόν του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης/11/2011 ήταν προς συζήτηση τα θέματα:
«Συζήτηση και έγκριση κανονιστικής απόφασης καθορισμού του συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και της αξίας των κτισμάτων που βρίσκονται στις εκτός σχεδίου περιοχές για το έτος 2012.», «.Συζήτηση και έγκριση κανονιστικής απόφασης καθορισμού συντελεστή του φόρου επί των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, έτους 2012.», «Συζήτηση και έγκριση κανονιστικής απόφασης καθορισμού συντελεστών καθαριότητας και φωτισμού έτους 2012 (Ανταποδοτικά τέλη).»
Ωστόσο και ενώ περιμέναμε, ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής θα ήταν για μείωση των ανταποδοτικών –δημοτικών τελών και του φόρου, ακούσαμε τον κ. Αντιδήμαρχο να εισηγείται τη μη αύξηση των τελών και του φόρου με έκδηλη ικανοποίηση, ότι η πρόταση της διοίκησης του Δήμου είναι … προς το συμφέρον των δημοτών και θα γίνει αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η θέση της παράταξης μας είναι αντίθετη και εκφράστηκε από τον επικεφαλής της Νίκο Μπάμπαλο. Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή είναι σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα και δεν λαμβάνει υπόψιν της την οικτρή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε όλοι σήμερα. Ο κος Μπάμπαλος πρότεινε κατά τη συζήτηση του θέματος στον κ. Δήμαρχο:
Να μειωθεί ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΦΗΧ) κατά 50% και από 1,32 ευρώ που είναι σήμερα ανά τετραγωνικό μέτρο το έτος, να πάει σε 0,66 ευρώ ανά τ.μ. το 2012.
Να μειωθούν τα ανταποδοτικά-δημοτικά τέλη κατά ποσοστό 20% για τις κατοικίες και τα καταστήματα, καθώς και να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τα καταστήματα της Πόλης, με σκοπό την ενίσχυση των μικροεπαγγελματίων.
Οι προτάσεις αυτές έγιναν με δεδομένο ότι οι ανελαστικές δαπάνες της διεύθυνσης περιβάλλοντος (καθαριότητας), όπως π.χ η μισθοδοσία των εργατών καθαριότητας έχει μειωθεί, αφού όπως είναι γνωστό οι μισθοί των εργαζομένων από 1ης Νοεμβρίου με το νέο-μειωμένο μισθολόγιο περικόπτονται κατά ποσοστό 40% περίπου. Είναι δε σημαντικό ότι οι μειώσεις αυτές των ανταποδοτικών τελών, αν γίνουν, δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση παροχής υπηρεσιών στο τομέα της καθαριότητας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι η επιστροφή όλων των εργαζομένων στις οργανικές τους θέσεις, η αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, η καλύτερη και ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών με περικοπή περιττών δαπανών και περιορισμό της σπατάλης μπορεί να οδηγήσει στην εξυγίανση του Δήμου και στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο τομέα της καθαριότητας, έτσι ώστε και τα χρήματα των κατοίκων να πιάνουν τόπο, αλλά και τα νοικοκυριά να δουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ότι μειώνονται τα ποσά που πληρώνουν για τέλη και φόρους και ο Δήμος κάνει πράξεις τις υποσχέσεις του και δεν μένει σε λόγια μεγάλα. Δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να καταγγέλλει μόνο το κεντρικό και ανάλγητο κράτος, όταν την ίδια στιγμή εκείνη ακολουθεί την ίδια πολιτική στην επιβολή φόρων και τελών και δεν προχωρά σε ουσιαστικές και όχι συμβολικές μειώσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αναβολή λήψης απόφασης για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα οδηγήσει στην αποδοχή των προτάσεων της παράταξής μας”
Η Θέση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, αφού σημείωσε πως τα δημοτικά τέλη καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε τους Συμβούλους της διοίκησης να αναλάβουν τις ευθύνες τους με το κλασσικό ρητό: “Ιδού η Ρόδος Ιδού και το Πήδημα”. Ο Ηρακλειώτης πολιτικός τόνισε πως αν αποφασιστεί να μείνουν σταθερά τα τέλη ουσιαστικά ισοδυναμεί με αύξηση γιατί οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα ποσά. Η πρόταση του για τα ανταποδοτικά ήταν να μειωθούν οι συντελεστές κατά 20 με 30% και να υπάρξει ειδική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα παρατήρησε με μια πρόχειρη εκτίμηση πως μόνο από την περικοπή των μισθών μπορεί να επιτευχθεί μείωση 5%. Για το ΦΗΧ σημείωσε πως τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν αυξήσεις από το παράθυρο και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτό το “εξωφρενικά μεγάλο επίπεδο”.
Οι τοποθετήσεις του “Δικτύου” και του “Οράματος”
Η Δημοτική Σύμβουλος του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, παρατήρησε αρχικά πως ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του Δήμου προέρχεται από τη φορολογία των δημοτών. “Οι Δήμοι έχουν καταντήσει φοροεισπράκτορες απέναντι στους δημότες αντί να προσφέρουν πόρους στο κράτος” ήταν το σχόλιο της κας Κατσινοπούλου που ζήτησε να υπάρχει κάθε χρόνο ξεχωριστά Απολογισμός και προϋπολογισμός για τα ανταποδοτικά. Για το ΦΗΧ είπε πως πρόκειται για διπλή φορολόγηση των πολιτών που ήδη πληρώνουν τέλη καθαριότητας και φωτισμού και η θέση της ήταν πως πρέπει να καταργηθεί ο φόρος. Συνεχίζοντας η Σύμβουλος υποστήριξε πως χρειάζονται νέοι μαθηματικοί τύποι υπολογισμού των τελών σε αυτόν τον άχαρο ρόλο του φοροεισπράκτορα ούτως ώστε να υπάρχει τουλάχιστον δικαιοσύνη απέναντι στους πολίτες.
Από την παράταξη “Όραμα για το Ηράκλειο” , απόντος του πρώην Δημάρχου, κ. Σταύρου Γεωργόπουλου, το λόγο πήρε ο Σύμβουλος, κ. Γιάννης Γκίκας που πρότεινε να υπάρξουν μειώσεις σε ειδικές ομάδες δημοτών όπως στους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Σχετικά με το ΦΗΧ ο κ. Γκίκας συμφώνησε με τις προτάσεις μείωσης που ακούστηκαν εκτός και αν δοθούν σεβαστά ποσά στις Σχολικές Επιτροπές “Εμείς είχαμε απαλλάξει ευπαθείς ομάδες συνδημοτών μας σε καλύτερους οικονομικές συνθήκες, τώρα που έχουμε περίοδο ισχνών αγελάδων οφείλουμε να αποφασίσουμε μείωση συντελεστών”
Τι είπε ο πρώην Δήμαρχος, κ. Μαστοράκος
Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος μίλησε για την φορορεπιδρομή που υφίστανται σήμερα οι πολίτες με το ειδικό τέλος ακινήτων αλλά και με τις περικοπές στους μισθούς σημειώνοντας πως η επιβάρυνση σε μια μέση οικογένεια μπορεί να φτάσει στα 2500 με 3000 ευρώ ετησίως. Περνώντας στο Δήμο είπε πως για τους δημοτικούς φόρους (ανταποδοτικά και ΦΗΧ) μια οικογένεια σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. πληρώνει 308 ευρώ το χρόνο ή 26 ευρώ το μήνα. Αν γίνει μια μείωση 20% τα 26 ευρώ θα γίνουν 20 με όφελος 6 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, ο κ. Μαστοράκος είπε πως μια τέτοια απόφαση θα είχε κυρίως μεγάλη πολιτική και σημειολογική σημασία.
Ο πρώην Δήμαρχος απαντώντας στην κα Παντερή για την μεγάλη αύξηση του ΦΗΧ είπε πως δέχεται τη μομφή της αλλά την πληροφόρησε πως ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων δόθηκαν σε επενδυτικούς σκοπούς όπως απαλλοτριώσεις αλλά και για πληρωμή λειτουργικών δαπανών. “Τότε ήταν μια άλλη εποχή, μια άλλη συγκυρία και υπήρχε μια διαφορετική νοοτροπία του πολιτικού συστήματος” δήλωσε και κλείνοντας ζήτησε αναβολή του θέματος για να υπάρξει καλύτερη μελέτη όλων των στοιχείων.
Οχήματα για την καθαριότητα ζήτησε το Σωματείο Εργαζομένων
Η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, κ. Κική Καραγεώργου, επιβεβαίωσε πως οι εργαζόμενοι θα υποστούν μια μείωση 30 με 35% στους μισθούς τους. Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα για το άγχος κάτω από το οποίο δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα λόγω των πεπαλαιωμένων οχημάτων. Για αυτό το λόγο και ζήτησε από το Σώμα η μείωση των εξόδων από την περικοπή των μισθών να μεταφραστεί βέβαια και σε μείωση των τελών αλλά και να δοθεί ένα κονδύλι για την αγορά οχημάτων, κάτι που θα προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στους δημότες.
Η αναβολή έφερε “πονοκέφαλο”
Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το θέμα ακούγοντας όλες τις παρατάξεις να ζητούν μείωση των συντελεστών αλλά και τις προτάσεις να αναβληθεί το θέμα και να γίνει καλύτερη επεξεργασία των στοιχείων. “Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε χαράτσια αλλά για να λειτουργούμε ως τείχος προστασίας απέναντι στους δημότες μας” τόνισε ο Δήμαρχος. Τελικά, μετά από μια διακοπή της συνεδρίασης και σύσκεψη των Συμβούλων της συμπολίτευσης η διοίκηση έκανε αποδεκτό το αίτημα αναβολής προκειμένου να μελετηθούν καλύτερα τα δεδομένα που υπάρχουν και να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών.