ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Την Κυριακή 20 Μαΐου 2012, ο Σύλλογος Κρητών Νέας Ιωνίας, διοργάνωσε εκδρομή στην Τιθορέα Φωκίδας, προσκαλεσμένος του Συλλόγου Γυναικών Τιθορέας και της Προέδρου του κυρίας Φωτεινής Ροδή, για να γιορτάσει παραδοσιακά η «Μάχη της Κρήτης».
Στο ενημερωτικό κείμενο που μας απέστειλαν από τον σύλλογο αναφέρεται σχετικά: “Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου, (περίπου 100 άτομα), συγκεντρώθηκαν πρωί – πρωί στα γραφεία του Συλλόγου, επιβιβάστηκαν στα πούλμαν και ξεκίνησαν για την Τιθορέα Φωκίδας, όπου έφτασαν γύρω στις 10,30 π. μ. όπου έγιναν δεκτοί με χαρά από τους κατοίκους.
Αμέσως, οι ειδικοί ξεκίνησαν να ετοιμάζουν το παραδοσιακό «γαμοπίλαφο», ενώ οι υπόλοιποι ανέβηκαν ψηλά στον Παρνασσό, στο μοναστήρι της Παναγιάς της Οδηγήτριας, για να προσκυνήσουν.
Φωλιασμένο σε μια παραδεισένια κόγχη του Παρνασσού το μοναστήρι, υποδέχθηκε τους επισκέπτες του, με τις καμπάνες να χτυπούν χαρούμενα για το καλωσόρισμα.
Οι 27 μοναχοί που ασχολούνται με την αγιογραφία και την χειροτεχνία οδήγησαν τους επισκέπτες στο μοναστήρι, εξήγησαν για την θέση και την μικρή, (είναι μόλις 16 ετών), ιστορία του και με προεξάρχοντα τον Ηγούμενο Νεκτάριο, υποδέχθηκαν τους επισκέπτες τους επίσημα στο Αρχονταρίκι του μοναστηριού, όπου ο Ηγούμενος ανέφερε και την ιστορία του τόπου, (λημέρι Ανδρούτσου, αρχηγείο του Οπλαρχηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη) ενώ οι μοναχοί προσέφεραν καφέ και κουλουράκια.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κ. Μανώλης Στρατής, ανταπέδωσε το καλωσόρισμα με μια μαντινάδα σχετική με το μοναστήρι.
Στην αυλή του μοναστηριού έγινε και το επίσημο καλωσόρισμα των μελών του Συλλόγου Γυναικών Τιθορέας με προεξέχουσα την Πρόεδρο κυρία Φωτεινή Ρόδη.
Μετά το προσκύνημα στην Παναγιά, τα πούλμαν κατευθύνθηκαν στο χωριό, όπου οι εκδρομείς μετά από μικρή πεζοπορία, κατέληξαν στην πλατεία του χωριού, όπου είχε στηθεί εξέδρα και είχαν τακτοποιηθεί τραπέζια, γύρω από τον γέρο – Πλάτανο που σκέπαζε ολόκληρη την πλατεία και φυτεύτηκε το 1887.
Μετά από λίγο άρχισε η εκδήλωση που την άνοιξε η κυρία Φωτεινή Ρόδη, υποδεχόμενη επίσημα πλέον τους καλεσμένους της για να ακολουθήσει η γυμνασιάρχης κυρία Χρύσα Μπεσίρη, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της «Μάχης της Κρήτης».
Μετά την κυρία Χρύσα Μπεσίρη και το ιστορικό της ημέρας, κλήθηκε στο βήμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Νέας Ιωνίας ο κύριος Μανώλης Στρατής ο οποίος ξεκίνησε με μια μαντινάδα για την Τιθορέα και συνέχισε με το νόημα της επικής μάχης του 1941.
Μετά τις ομιλίες άρχισε το πρόγραμμα με παραδοσιακά όργανα. Πρώτο χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα της Τιθορέας με ρουμελιώτικους χορούς για να συνεχίσει, το χορευτικό συγκρότημα της Αμφίκλειας, που διάνθισε το χορευτικό του πρόγραμμα και με νησιώτικους ρυθμούς.
Ακολούθησε τέλος το χορευτικό του Συλλόγου Κρητών Νέας Ιωνίας με κρητικά μουσικά μονοπάτια, φέρνοντας την κρητική λεβεντιά στην Ρούμελη. Την ίδια στιγμή άρχισε να σερβίρεται και το παραδοσιακό «γαμοπίλαφο», αλλά και οι ρουμελιώτικες πίτες.
Οι ταβέρνες της πλατείας, εξυπηρετούσαν πρόθυμα τον κόσμο κυρίως σε ποτά και αναψυκτικά, ενώ εκδρομείς και κάτοικοι της Τιθορέας κτυπούσαν ρυθμικά «παλαμάκια», ανεβάζοντας το κέφι.
Ακολούθησαν οι κάτοικοι και οι εκδρομείς στο «χωροστάσι», χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς, μέσα σε γενική ευφορία και ευθυμία.
Αργά το απόγευμα παρέες – παρέες οι εκδρομείς περιηγήθηκαν το όμορφο χωριό της Τιθορέας, που η ιστορία ξεκινά 2.000 χρόνια π. χ. .
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, είχε το ορμητήριο του σε μια σπηλιά ψηλά στην νοτιανατολική πλευρά του χωριού και από εκεί πέρασαν ο Γεώργιος Καραισκάκης και ο Αθανάσιος Διάκος κατά την μάχη της Λιβαδιάς.
Στις 24 – 4 – 1943 οι Ιταλοί έκαψαν το χωριό, ενώ οι κάτοικοι είχαν καταφύγει σε σπηλιές και εξωκλήσια. Ανατολικά υπάρχει το Φαράγγι του Καχάλα με πολλές σπηλιές και μικρούς καταρράκτες μια μοναδική φυσιολατρική εμπειρία όπως και το μοναδικό δάσος που περιβάλλει το χωριό 2.000 στρεμμάτων.
Η Τιθορέα επίσης είναι η γενέτειρα και Φιλοποίμενα Φίνου «πατέρα» του Ελληνικού κινηματογράφου.
Αργά το απόγευμα οι εκδρομείς ανέβηκαν στα πούλμαν για το ταξίδι της επιστροφής, με χαμόγελα φυσιολατρικής και πολιτιστικής ικανοποίησης και ευτυχίας και όταν έφτασαν στην Αθήνα, όλοι έδωσαν υπόσχεση να επαναλάβουν σύντομα ένα τέτοιο όμορφο γεγονός.”