Ενδιάμεσος Οδηγός για την παρακολούθηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου
Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης έχει αναλάβει το συντονισμό και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου των «ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ στους Άξονες Προτεραιότητας ΑΠ 7 και ΑΠ 8.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε και το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
Το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της Πράξης δομείται χρονικά μέχρι το Δεκέμβριο 2015.
Για τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης οι Δήμοι ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, δια της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ, και υπογράφτηκε σχετική Προγραμματική Σύμβαση.
Φορέας πρότασης και λειτουργίας του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Για τη διοίκηση του προγράμματος έχει συγκροτηθεί ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) , της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) και του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΣΥΝ)). Η ανωτέρω Επιτροπή γνωμοδοτεί για τις τροποποιήσεις του Τεχνικού Δελτίου και για το σύνολο των κανονιστικών αποφάσεων των επιτελικών φορέων, θα έχει ως ρόλο τη συμβουλευτική υποστήριξη στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και συντονίζει τους επιτελικούς φορείς.
Η Ε.Ε.Τ.Α.Α έχει αναλάβει την ευαισθητοποίηση, Υποστήριξη και Δικτύωση Αιρετών και Διοικητικών Στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα Διά Βίου Μάθησης.
Το ΕΣΥΝ έχει αναλάβει τη διαμόρφωση διαδικτυακού συστήματος σύνδεσης, παρακολούθησης, συμβουλευτικής, ενημέρωσης και τηλεματικής δικτύωσης των ΚΔΒΜ.
Το ΕΑΠ έχει αναλάβει τη συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού/ επικαιροποίηση υφιστάμενων υλικών και την εκπαίδευση εκπαιδευτών.
Παράλληλα το Έργο υποστηρίζεται από 6 Επιστημονικούς Συμβούλους με κύριες αρμοδιότητες τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού πλαισίου, τις προδιαγραφές για τη συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού και την αξιολόγησή του, τη διαμόρφωση ενός μοντέλου σχεδιασμού των Τοπικών Προγραμμάτων των Δήμων και σχετικού οδηγού, την αξιολόγηση των προτεινόμενων από τους Δήμους Τοπικών Προγραμμάτων και την εισήγηση για την τελική έγκριση υλοποίησης από το Συντονιστικό Όργανο της Επιτελικής Επιτροπής του Έργου.
Υποστηρικτικά Υποέργα των Πράξεων προβλέπουν:
– τη δημιουργία του εργαλείου ανίχνευσης εκπαιδευτικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο
– τη δημιουργία προτύπου ανάπτυξης εκπαιδευτικών υλικών
– τα επικοινωνιακά υλικά για την προβολή των πράξεων στα ΜΜΕ
– σύστημα αυτοαξιολόγησης των ΚΔΒΜ
– εξωτερική αξιολόγηση των πράξεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σύμφωνα με το με αριθμό πρωτ. 669/17-9-12 έγγραφο της Γενικής Γραμματέως Δια Βίου Μάθησης, οι θεματικές ενότητες των Προγραμμάτων Εθνικής Εμβέλειας ορίζονται ως ακολούθως:
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙA – EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
2. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
3. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
4. ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ
7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ
Σε επίπεδο Τοπικής Εμβέλειας οι Δήμοι μέσω των αρμόδιων δομών τους και με εργαλεία που παρέχονται στο πλαίσιο του Υποέργου 3 «Εργαλείο ανίχνευσης εκπαιδευτικών αναγκών σε τοπικόεπίπεδο», καθώς και με τη γνώση των ευρύτερων αναγκών της περιοχής τους και την πολιτική Τοπικής Ανάπτυξης που εφαρμόζουν, θα προτείνουν με τη βοήθεια των Υπευθύνων Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας ολοκληρωμένα Τοπικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα (και με την καθοδήγηση επιστημόνων του Υποέργου), τα οποία μετά από σχετική έγκρισή τους από το Επιστημονικό Συμβούλιο και το Συντονιστικό Όργανο της Επιτελικής Επιτροπής θα εντάσσονται στα παρεχόμενα προγράμματα των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης και θα υλοποιούνται μαζί με τα
προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας.
Για την υλοποίηση, υποστήριξη και παρακολούθηση των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η διοικητική δομή έχει ως εξής:
Ομάδα Έργου (κεντρικά στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης Αχαρνών 417 (2ος Όροφος), 111 43, Αθήνα, τηλ : 2131314596- 4501- 4502, e- mail : kdvm@ein.gr,)
Υπεύθυνοι Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας
Υπεύθυνοι Οργάνωσης Κ.Δ.Β.Μ. (σε όσους Δήμους προβλέπεται)
Εκπαιδευτές
Υπεύθυνοι Δήμων
ΧΩΡΟΙ
Για την υλοποίηση των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Εθνικής ή Τοπικής Εμβέλειας, σχετικά με τις κτιριακές υποδομές μπορούν να ισχύουν τα εξής:
α) μπορεί να γίνει αξιοποίηση δομών της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. με κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές, που έχουν ήδη λειτουργήσει και συνεργαστεί με Δήμους στους οποίους εδρεύουν
β) οι Δήμοι δύνανται να αξιοποιούν αντίστοιχους χώρους ή σχολεία, σε περιοχές στις οποίες η Γ.Γ.Δ.Β.Μ. και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. δεν διαθέτουν Δομές. Σε αυτή την περίπτωση έξοδα χρήσης – ενοικίασης των χώρων δεν θα βαρύνουν τον Προϋπολογισμό του Έργου.
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Κάθε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης στελεχώνεται με τον/ους Υπεύθυνο/ους του Δήμου, τον Υπεύθυνο Εκπαίδευσης Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας και, όπου προβλέπεται, με Υπεύθυνο Οργάνωσης. Σε ε περίπτωση Δήμου με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων, δεν προβλέπεται η απασχόληση Υπευθύνου Οργάνωσης και επομένως ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης θα έχει και την ευθύνη της οργάνωσης του Κ.Δ.Β.Μ.
Οι αρμοδιότητες των στελεχών έχουν ως εξής:
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Υποστήριξης για την ανάπτυξης προτάσεων για τα τοπικά προγράμματα.
Συμμετοχή σε διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.
Προώθηση και διασφάλιση ποιοτικών δεδομένων των δομών .
Προγραμματισμός και ανάπτυξη εκπαιδευτικού έργου Σχεδιασμός και καθορισμός αναλυτικού χρονοδιαγράμματος τμημάτων μάθησης.
Ανάθεση εκπαιδευτικού έργου σε εκπαιδευτές (σύνδεση εκπαιδευτών –τμημάτων μάθησης).
Καθοδήγηση – εποπτεία εκπαιδευτών.
Πιστοποίηση φυσικού αντικειμένου υλοποίησης τμημάτων μάθησης.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η τήρηση πλήρους και ενημερωμένου αρχείου των φακέλων που έχουν σχέση με τις δραστηριότητες του Κ.Δ.Β.Μ..
Η διεκπεραίωση αλληλογραφίας, χαρακτηρισμός, διανομή και αρχειοθέτηση των σχετικών εγγράφων που αφορούν στις δραστηριότητες του Κ.Δ.Β.Μ..
Συγκέντρωση και επεξεργασία αιτήσεων εκπαιδευομένων.
Ένταξη επιλεγέντων εκπαιδευομένων σε τμήματα μάθησης.
Διάθεση των εκπαιδευτικών υλικών.
Καταχώρηση δεδομένων στην τηλεματική δικτύωση των δομών.
Συλλογή, οργάνωση και προετοιμασία παραστατικών δαπανών.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ/ΟΙ ΔΗΜΟΥ
Το προσωπικό που ορίζεται από το Δήμο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
Ανάπτυξη τοπικής Επικοινωνιακής Πολιτικής.
Ανίχνευση τοπικών εκπαιδευτικών αναγκών με την υποστήριξη του Υπεύθυνου Εκπαίδευσης.
Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας.
Ενημέρωση των πολιτών επί των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Εξασφάλιση χώρων και εξοπλισμού (διοίκησης και εκπαίδευσης).
Προώθηση των τοπικών προγραμμάτων.
Διοργάνωση και προώθηση τοπικών εκδηλώσεων.
Οι Υπεύθυνοι Δήμων και ο αριθμός τους ορίζονται από τον Δήμο και δεν βαρύνουν τον προϋπολογισμό του έργου.
Τα στελέχη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Υπεύθυνος Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας και Υπεύθυνος Οργάνωσης) συνάπτουν σύμβαση έργου με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Έχουν την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία των τμημάτων και την αναφορά τυχόν προβλημάτων στον Υπεύθυνο του Δημοτικού Κέντρου Δια Βίου Μάθησης και στην ομάδα έργου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Οι εκπαιδευτές επιλέγονται από τον οριστικό πίνακα κατάταξης ο οποίος ισχύει σε επίπεδο νομού/περιφερειακής ενότητας. Για το λόγο αυτό στην παρούσα φάση (και μέχρι τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης του έργου), ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης θα ενημερώνει την ομάδα έργου για τη δυνατότητα έναρξης τμήματος μέσω αποστολής (ηλεκτρονικής και στη συνέχεια έντυπης) του εντύπου Έναρξης Τμήματος και η ομάδα έργου θα τον ενημερώνει για τον εκπαιδευτή που μπορεί να αναλάβει το τμήμα, ώστε να τηρείται η σειρά κατάταξης. Στο πρώτο τμήμα μάθησης, που δημιουργείται, τοποθετείται ο πρώτος στη λίστα κατάταξης εκπαιδευτής με σχετική ειδικότητα, στο δεύτερο τμήμα ο δεύτερος εκπαιδευτής, κ.ο.κ. μέχρι τελικής εξάντλησης της λίστας κατάταξης των Εκπαιδευτών της ίδιας ειδικότητας, ώστε να επανέλθει η σειρά των εκπαιδευτών από την αρχή της λίστας.
Ο εκπαιδευτής συνάπτει σύμβαση μίσθωσης έργου με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. και αμείβεται για κάθε πραγματική ώρα που διδάσκει. Η αμοιβή ανά ώρα προβλέπεται από σχετική ΥΑ. Η έναρξη κάθε σύμβασης ταυτίζεται με την ημερομηνία έναρξης του πρώτου τμήματος που θα διδάξει. Αποκλίσεις από τη λίστα κατάταξης δεν επιτρέπονται παρά μόνον για περιπτώσεις εκπαιδευτών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και αναπτύσσονται σε αυτές, όμορες ή κοντινότερες περιοχές τμήματα εκπαίδευσης σχετικά με την ειδικότητά
τους.
Εκπαιδευτής, που αρνείται να αναλάβει τμήμα μάθησης, θα πρέπει να το δηλώνει εγγράφως και αντικαθίσταται από τον επόμενο στη σειρά της λίστας κατάταξης.
Ο εκπαιδευτής τηρεί το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος και το ωρολόγιο πρόγραμμα, όπως προσδιορίζεται από το ΚΔΒΜ. Πέρα από τη διδασκαλία, έχει την υποχρέωση να συμμετέχει στις συναντήσεις των στελεχών των ΚΔΒΜ και στις διαδικασίες αξιολόγησης και να υπογράφει τα έντυπα που αφορούν την πιστοποίηση του φυσικού αντικειμένου.
Η κάθε εκπαιδευτική ώρα διαρκεί 50 λεπτά με διάλειμμα διάρκειας 10 λεπτών.
Για περιπτώσεις εκπαιδευτικών συναντήσεων με λιγότερο των 6 εκπαιδευόμενων, τα μαθήματα αναβάλλονται για επόμενη συνάντηση, ενώ οι εκπαιδευτές δεν αποζημιώνονται (ωριαία αποζημίωση ή και έξοδα μετακίνησης).
ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ
Στα προγράμματα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι ενήλικες ηλικίας 18 ετών και πάνω.(για εκπαιδευόμενους Τσιγγάνους ή κρατούμενους σε φυλακές ανηλίκων το κατώτερο όριο ηλικίας γίνεται 15 ετών).Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να παρακολουθούν πέραν του ενός προγράμματα με την προϋπόθεση ότι:
α) δεν συμπίπτουν οι ώρες λειτουργίας των τμημάτων μάθησης που παρακολουθούν και β) τα τμήματα μάθησης δεν είναι προαπαιτούμενα ή συμπληρωματικά άλλων. Εκπαιδευόμενοι που έχουν παρακολουθήσει και ολοκληρώσει επιτυχώς κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ξανά το ίδιο.
Αριθμός Εκπαιδευομένων ανά τμήμα μάθησης
Ο αριθμός των εκπαιδευομένων, που μπορούν να ενταχθούν σε ένα τμήμα μάθησης εξαρτάται από τον τύπο του τμήματος. Σε κάθε τμήμα μάθησης ο αριθμός των εκπαιδευόμενων κυμαίνεται μεταξύ 8 και 20 ατόμων. Ο αριθμός 8 ατόμων αποτελεί το ελάχιστο όριο έναρξης κάθε τμήματος μάθησης. Τα τμήματα ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (Τσιγγάνοι, Φυλακισμένοι, Μουσουλμανική Μειονότητα, Μετανάστες – Παλιννοστούντες, ΑμΕΑ) μπορούν να αρχίσουν τη λειτουργία τους με την εγγραφή τουλάχιστον 8 ατόμων, και δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 18 άτομα. Τμήματα, στα οποία μετά από συνεχείς αποχωρήσεις εκπαιδευόμενων, συμμετέχουν λιγότερα των 6 ατόμων διακόπτονται. Για τμήματα ευάλωτων κοινωνικά ομάδων το όριο προσαρμόζεται στα 5 άτομα. Για κάθε τμήμα που διακόπτεται θα πρέπει να υπάρχει πλήρης και αιτιολογημένη έκθεση του
Υπεύθυνου Εκπαίδευσης Σε ειδικές περιπτώσεις Δήμων με λιγότερους από 10.000 κατοίκους καθώς και περιοχών απομακρυσμένων, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση της Επιτελικής Επιτροπής θα μπορούν να υλοποιούνται τμήματα μάθησης με αριθμό συμμετεχόντων μικρότερο του προβλεπόμενου. Ο αριθμός των εκπαιδευόμενων σε τμήματα πληροφορικής εξαρτάται από τον αριθμό των Η/Υ του αξιοποιούμενου εργαστηρίου πληροφορικής και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το διπλάσιο των υφιστάμενων μονάδων Η/Υ (2 άτομα ανά Η/Υ) και το ανώτατο όριο των 20 ατόμων.
Εκπαιδευτικές συναντήσεις
Κάθε τμήμα μάθησης πραγματοποιεί τουλάχιστον 2 εκπαιδευτικές συναντήσεις την εβδομάδα διάρκειας τουλάχιστον 2 ωρών η κάθε μία, χωρίς όμως οι ώρες να ξεπερνούν τις 3 ώρες ανά συνάντηση.
Τα τμήματα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά εκτός Κυριακής.
Κατάθεση αιτήσεων:
Κάθε ενδιαφερόμενος υποψήφιος καταθέτει για τη συμμετοχή του σε τμήματα μάθησης
1. Έντυπη Αίτηση, στην οποία αναφέρει τα προγράμματα που επιθυμεί να παρακολουθήσει και τα προσωπικά του στοιχεία.
2. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
Οι Αιτήσεις καταγράφονται στο πρωτόκολλο του ΚΔΒΜ και φυλάσσονται σε αρχείο με ευθύνη του Υπεύθυνου Οργάνωσης.
Η κατάταξη σε τμήματα μάθησης γίνεται ανάλογα με τις αιτήσεις υποψηφίων και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Μόλις συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός εκπαιδευομένων ξεκινά τμήμα μάθησης, ενώ σε περίπτωση υπεράριθμων υποψηφίων δημιουργείται νέο επιπλέον τμήμα, άμεσα ή μόλις συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός εκπαιδευομένων. Μετά την έναρξη του τμήματος σε περιπτώσεις αποχώρησης εκπαιδευόμενων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι θέσεις δεν πληρούνται από άλλους.
Εκπαιδευόμενοι με απουσίες πλέον του 20% του συνόλου των προβλεπόμενων ωρών του τμήματος δεν μπορούν να συνεχίσουν και αποχωρούν υποχρεωτικά από το τμήμα μάθησης. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να επανέλθουν αργότερα, ούτε να τους χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Το τμήμα και το ωρολόγιο πρόγραμμα δομείται με ευθύνη του Υπεύθυνου Εκπαίδευσης.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ
1. Πρωτόκολλο : Η τήρηση του πρωτοκόλλου και φακέλου εισερχομένων – εξερχομένων είναι αρμοδιότητα του Υπεύθυνου Οργάνωσης και όπου δεν υπάρχει του Υπεύθυνου Εκπαίδευσης
2. Φάκελος αιτήσεων εκπαιδευομένων.
3. Φάκελος εντύπων παρακολούθησης φυσικού αντικειμένου ανά τμήμα (Έντυπα Έναρξης – Λήξης, Μηνιαία Δελτία Φυσικού Αντικειμένου – Μηνιαία Δελτία Παρουσίας εκπαιδευτών)
4. Φάκελος μετακινήσεων (αντίγραφα όλων των μετακινήσεων στελεχών και εκπαιδευτών, που έχουν αποσταλεί για διεκπεραίωση στην Ομάδα Έργου.
5. Φάκελος τμήματος (Τεστ ή και εργασίες που δόθηκαν στο τμήμα μάθησης, τεστ κατάταξης, έντυπα αξιολόγησης σε επίπεδο τμήματος κλπ)
6. Φάκελος εντύπων αξιολόγησης σε επίπεδο στελεχών ΚΔΒΜ
7. Φάκελος Διαχείρισης (αντίγραφα όλα τα τιμολόγια και οι αποδείξεις πληρωμής προμηθευτών, ΑΕΔ εκπαιδευτών, κ.ά.)
8. Φάκελος Δημοσιότητας (όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τη δημοσιότητα του έργου τοπικά π.χ. δημοσιεύσεις του τύπου, έντυπα εκδηλώσεων, ανακοινώσεις κ.α. ΠΡΟΣΟΧΗ στην τήρηση των Αρχών Δημοσιότητας Σε κάθε πράξη προβολής και δημοσιότητας πρέπει να απεικονίζονται, εμφανώς και πάντα το σήμα του ΕΣΠΑ και του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»
9. Φάκελος μηνιαίων εκθέσεων πεπραγμένων Υπευθύνου Εκπαίδευσης- Υπευθύνου Οργάνωσης
10. Φάκελος πρακτικών συναντήσεων στελεχών – εκπαιδευτών.
11. Φάκελος εκπαιδευτών (ατομικά στοιχεία εκπαιδευτών)
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Προσοχή: για κάθε περίπτωση δαπάνης απαιτείται προσυνεννόηση με την ομάδα έργου
Γραφική ύλη – Έντυπα (64.07)
Έντυπα υλικά (Χαρτιά Τετράδια κ.α.) γραφικής ύλης, Δισκέτες CD’s – Υλικά φωτοτυπικών και εκτυπωτικών μηχανημάτων – Πολλαπλές Εκτυπώσεις – Φωτοτυπήσεις. Οι φωτοτυπήσεις του εκπαιδευτικού υλικού θα πρέπει να γίνονται από το φωτοτυπικό του ΚΔΒΜ. Εάν δεν διαθέτει το ΚΔΒΜ φωτοτυπικό μηχάνημα, η φωτοτύπηση θα γίνεται σε φωτοτυπικό κέντρο. Για τη δαπάνη αυτή, ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης αποστέλλει στην ομάδα έργου το αίτημα με αναλυτική περιγραφή των ειδών που χρειάζεται και με μία εκτίμηση του συνολικού κόστους. Εφόσον εγκριθεί η δαπάνη αναζητεί τοπικά 3 τουλάχιστον αναλυτικές προσφορές και επιλέγει τη χαμηλότερη. Πραγματοποιεί την αγορά με έκδοση τιμολογίου στα στοιχεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποστέλλει στην ομάδα έργου το τιμολόγιο μαζί με αντίγραφα των προσφορών και πρακτικό παραλαβής των ειδών από τριμελή επιτροπή.
Καθαριότητα (62.07) Για τον καθαρισμό των χώρων, εφόσον πρόκειται για χώρο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, απαιτείται σύμβαση με συνεργείο καθαρισμού ή φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει τη δυνατότητα έκδοσης Τιμολογίου. Απαιτείται προσυνεννόηση με την ομάδα έργου.
Εφόσον συμφωνηθεί το εκτιμώμενο κόστος της δαπάνης, ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης αναζητεί τοπικά 3 τουλάχιστον αναλυτικές προσφορές από υποψηφίους καθαριστές και τις αποστέλλει στην ομάδα έργου.
Καθαρισμός από φυσικό πρόσωπο χωρίς τη δυνατότητα έκδοσης σχετικού Τιμολογίου δεν είναι εφικτός.
Θέρμανση (64.08) Για ανάγκες θέρμανσης, εφόσον πρόκειται για χώρο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, θα πρέπει να προϋπάρχει συνεργασία με την ομάδα έργου για τον προσδιορισμό του ύψους της
Μετακινήσεις (64.01) Για τις μετακινήσεις των Υπευθύνων Εκπαίδευσης για την παρακολούθηση τμημάτων προβλέπεται η κάλυψη οδοιπορικών εξόδων για μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Ι.Χ. αυτοκίνητο σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων (υπολογιζόμενη συνολικά από και προς από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης) . Ο μέγιστος αριθμός μετακινήσεων που δικαιολογούνται για τον Υπεύθυνο Εκπαίδευσης είναι 5 μετακινήσεις το μήνα. Η μετακίνηση καλύπτεται και από την κατοικία του Υπεύθυνου Εκπαίδευσης όταν είναι μικρότερη η απόσταση από αυτήν του ΚΔΒΜ της έδρας. Για τις μετακινήσεις του εκπαιδευτή για διδασκαλία προβλέπεται η κάλυψη οδοιπορικών εξόδων για μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Ι.Χ. αυτοκίνητο μόνο για απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων υπολογιζόμενη συνολικά από την κατοικία του εκπαιδευτή και προς το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ή τον χώρο εκπαίδευσης και επιστροφή ή από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης προς το χώρο εκπαίδευσης και επιστροφή.
Για την πραγματοποίηση μετακίνησης απαιτείται η συμπλήρωση και αποστολή του ημερολογίου μετακίνησης και του εκκαθαριστικού οδοιπορικών εξόδων και η αποστολή τους στην ομάδα έργου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο τέλος κάθε μήνα. Αυτά θα συνοδεύονται από την άδεια ΙΧ και τη βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης στην περίπτωση χρήσης ΙΧ ή από το απόκομμα εισιτηρίου σε περίπτωση χρήσης ΜΜΜ. Για χρήση αυτοκινήτου οικογενειακού προσώπου απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη περί παραχώρησης του Ι.Χ. Η αποζημίωση υπολογίζεται με βάση τα διανυθέντα χιλιόμετρα επί 0,15 € ανά χλμ. Για μετακινήσεις σε οδικές αρτηρίες όπου υπάρχουν διόδια, χρησιμοποιούνται αυτές και προσκομίζονται απαραίτητα οι αποδείξεις των διοδίων.
Η χρήση ταξί δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη. Επιτρέπεται μόνον στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση προσκομίζοντας και βεβαίωση αρμόδιας αρχής.
Λογαριασμοί Τηλεπικοινωνιών (62.03) Λογαριασμοί Δ.Ε.Η – ΥΔΡΕΥΣΗΣ (62.98) – ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (64.08).
Οι λογαριασμοί Τηλεπικοινωνιών, Δ.Ε.Η., Ύδρευσης και Φυσικού Αερίου εξοφλούνται στο σύνολό τους εφόσον πρόκειται για χώρο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης.
Σε περιπτώσεις κοινής χρήσης των χώρων του ΚΔΒΜ με άλλους φορείς (άλλοι χώροι του Δήμου, σχολεία κλπ) καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες των ΚΔΒΜ στο ποσοστό που αναλογεί στη χρήση χώρων σχολικών μονάδων ή δομών που δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το ΚΔΒΜ. Ο Δήμος και πιο συγκεκριμένα η Σχολική Επιτροπή θα πρέπει να παραδίδει στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ Πρακτικό Αναλογισμού Δαπανών κατά τη συνήθη πρακτική. Το ποσοστό συμμετοχής του ΚΔΒΜ στα λειτουργικά έξοδα θα υπολογίζεται κατά περίπτωση και με βάση τις ώρες που υλοποιήθηκαν τμήματα μάθησης ΚΔΒΜ κατά την περίοδο αναφοράς.