Στον Δήμο Αμαρουσίου
Στην σπουδαιότητα της σεξουαλικής υγείας του εφήβου, αλλά και στην πρόληψη αυτής, αναφέρθηκαν ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.) με θέμα: «Σεξουαλική Υγεία και Πρόληψη».
Η σεξουαλική υγεία του εφήβου, επισήμαναν, δε σχετίζεται με την ηλικία έναρξης των σεξουαλικών σχέσεων, αλλά με την ωριμότητα του εφήβου, το σεβασμό προς τον εαυτό του και προς τον/την σύντροφό του, καθώς επίσης και με την ενημέρωση που δέχεται από το περιβάλλον του ώστε να μπορέσει να χαρεί με ασφάλεια τον έρωτα.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, σημείωσε, αναφορικά με τη σεξουαλική υγεία στην εφηβική ηλικία, ότι είναι έκδηλη η ανάγκη για πρόληψη, τόσο σε επίπεδο μετάδοσης νοσημάτων, όσο και σε επίπεδο προτύπων και επιρροών, κυρίως διαδικτυακών, στα οποία σήμερα εκτίθεται η νέα γενιά. Παράλληλα τόνισε ότι η σωστή ενημέρωση μέσα από ειδικές ομιλίες, διαλέξεις και σεμινάρια, σε γονείς και εκπαιδευτικούς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σεξουαλικής υγείας του εφήβου, τόσο στο οικογενειακό του όσο και στο σχολικό του περιβάλλον. «Ο Δήμος μας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος, «διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές που στηρίζουν την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, καθώς και την κοινωνική μέριμνα. Δίνουμε τεράστιο βάρος στην πρόληψη με συνεχή ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε όλα τα επίπεδα: μέσα από τα επιμορφωτικά προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στις Σχολές Γονέων, μέσα από την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο, μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις στο ευρύ κοινό για τις διαφυλικές σχέσεις των εφήβων».
Στην ομιλία του, ο κ. Θάνος Ασκητής, Ψυχίατρος, Δρ. Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Αγωγής, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η εφηβεία είναι ένας σημαντικός σταθμικός χώρος στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Η βιολογική του ωρίμανση και η σεξουαλική του ταυτότητα επιτρέπουν τη σωματική αφύπνιση, με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, που ο ίδιος ο έφηβος επιλέγει. Ο έφηβος δεν πρέπει να βιαστεί για να ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή, δεν πρέπει να πιεστεί από τα κοινωνικά πρότυπα της παρέας, αλλά να χαρεί με ασφάλεια τον έρωτα, αφού πρώτα ενημερωθεί, στα πλαίσια μιας σωστής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.”
Για το ουσιαστικό έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τη σεξουαλική υγεία των εφήβων, μίλησε η κα Άρτεμις Τσίτσικα, Λέκτορας της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων “Π&Α Κυριακού” και υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του νοσοκομείου, η οποία ανέφερε: «1 στους 5 έφηβους (20% των εφήβων) προτιμούν σεξουαλικές εμπειρίες εκτός διεισδυτικής επαφής (π.χ. στοματικό σεξ, κολπική επαφή χωρίς πλήρη διείσδυση κ.λπ), θεωρώντας εσφαλμένα ότι με τον τρόπο αυτό δεν εκθέτουν τον εαυτό τους σε κινδύνους. Αν και πάνω από 80% των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν το προφυλακτικό, μόνο 30% το χρησιμοποιούν σωστά ( δηλαδή σε κάθε επαφή και σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής). Η συμπεριφορά πειραματισμού των εφήβων αλλά και η ανατομική τους ευαισθησία που συνοδεύεται από μειωμένη άμυνα των βλεννογόνων στη γεννητική περιοχή, τους καθιστούν ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα με μη ελεγχόμενη αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Τα συχνότερα ΣΜΝ στην εφηβεία είναι η λοίμωξη από HPV, οι λοιμώξεις από χλαμύδια και γονόκοκκο, καθώς και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων. Τα ΣΜΝ μπορεί να απειλήσουν την υγεία, τη λειτουργικότητα και τη μελλοντική γονιμότητα των εφήβων. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε μεγάλο ποσοστό τα ΣΜΝ είναι ασυμπτωματικά και ανευρίσκονται σε τυχαίο έλεγχο». Η κα Τσίτσικα τόνισε τόσο τη σημαντικότητα της εφαρμογής προγραμμάτων δευτερογενούς πρόληψης σε σεξουαλικά δραστήριους εφήβους (έλεγχος με τεστ Παπανικολάου ετησίως, ανίχνευση δυνητικά ασυμπτωματικών παθογόνων π.χ. χλαμύδια, γονόκοκκος ετησίως, και ανάλογα με την επιδημιολογία της κάθε περιοχής), όσο και τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV ως το πιο σημαντικό όπλο πρωτογενούς πρόληψης των σοβαρών μορφών του πιο συχνού ΣΜΝ και η εφηβική ηλικία είναι η ιδανική ηλικία εμβολιασμού λόγω της ανοσοποιητικής ετοιμότητας του οργανισμού, αλλά και της ισχυρής πιθανότητας μη έκθεσης σε καρκινογόνα στελέχη του ιού.
Από την πλευρά της, η κα Κοντέ Βασιλεία, Παιδίατρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) αναφέρθηκε στην ανεξέλεγκτη έξαρση του AIDS και άλλων Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και μηδαμινής εμβολιαστικής κάλυψης, δηλώνοντας: “Τα έως τώρα δεδομένα από τις κινητές μονάδες, καθώς και τα δεδομένα από την τηλεφωνική γραμμή του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρουσιάζουν αύξηση στον επιπολασμό, τόσο της HIV λοίμωξης όσο και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (Σ.Μ.Ν.) όπως είναι οι ηπατίτιδες, τα κονδυλώματα (HPV), η σύφιλη και η γονόρροια, αλλά και επανεμφάνιση της φυματίωσης, της πολιομυελίτιδας και πολλών παρασιτικών λοιμώξεων”
Την εκδήλωση συντόνισε η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Β΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων “Π&Α Κυριακού”
Την εκδήλωση θα ακολουθήσει προσεχώς νέος κύκλος καινοτόμων προγραμμάτων με τη διαδραστική συμμετοχή των εφήβων, γονέων, εκπαιδευτικών και ειδικών επιστημόνων, ώστε να μπορέσουν οι έφηβοι να επεξεργαστούν θέματα που έχουν άμεση σχέση με τη σεξουαλική αγωγή και την ψυχοσωματική τους υγεία, μέσα από μια βιωματική προσέγγιση και αυτοανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.