Εντυπωσιακό το έργο του Χατζηπατέρειου Ιδρύματος
Για το σπουδαίο έργο του Χατζηπατέρειου Κέντρου Αποκατάστασης και Στήριξης Παιδιού (ΚΑΣΠ), που εδράζεται στην πόλη της Μεταμόρφωσης, μίλησε ο πρόεδρος του “Χατζηπατέρειου”, κ. Μαρίνος Αγιασμένος.
Στη μίνι – συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Αγιασμένος, αναφέρθηκε αρχικά στο έργο που επιτελεί το Χατζηπατέρειο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Το Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης και Στήριξης Παιδιού (Κ.Α.Σ.Π.) βρίσκεται από το 1984 στην πόλη της Μεταμόρφωσης και εξειδικεύεται στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση έχοντας να επιδείξει πάρα πολλά θετικά αποτελέσματα. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τόσο τα παιδιά στο αποκαταστασιακό τους πρόγραμμα όσο και τις οικογένειες να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα που φέρνει η γέννηση ενός παιδιού με αναπηρία. Και μαζί με την Πολιτεία να δώσουν και εκπαιδευτικά και αποκαταστασιακά όλα τα στοιχεία αυτά που χρειάζονται τα παιδιά για την εξέλιξή τους.
Το Ίδρυμα φιλοξενεί και κρατική δομή στις εγκαταστάσεις του, καθώς βρίσκεται εκεί το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης.”
Μεγάλο βάρος στον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών
Αμέσως μετά θέσαμε στον πρόεδρο το ερώτημα σχετικά με την χρηματοδότηση του ΚΑΣΠ αλλά και τον έλεγχο των οικονομικών του. Ο κ. Αγιασμένος μας δήλωσε σχετικά: Η χρηματοδότηση είναι σε έναν βαθμό από το κράτος και από εκεί και πέρα χρηματοδοτείται από δωρεές ιδιωτών και εταιρειών. Η διαχείριση των οικονομικών ελέγχεται από 50μελές Γενικό Συμβούλιο. Σκοπός μας είναι να υπάρχει η απόλυτη διαφάνεια που να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο τόσο για το Χατζηπατέρειο όσο και για τα άλλα Ιδρύματα αυτού του τύπου.”
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Πρόεδρος του ΚΑΣΠ ανέφερε πως τα όσα συμβαίνουν τελευταία με την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, κάνει κακό σε Ιδρύματα που λειτουργούν με τις δωρεές, καθώς όπως συνηθίζουμε να λέμε “μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά” και για αυτό μας τόνισε το πόσο αυστηρός είναι ο οικονομικός έλεγχος που γίνεται στο Χατζηπατέρειο ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια στο έπακρο.
Παρούσα η Υφυπουργός Εργασίας στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή
Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Αγιασμένο για την παρουσία της Υφυπουργού Εργασίας και κοινωνικών Υποθέσεων, κας Δόμνας Μιχαηλίδου στην πρόσφατη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Χατζηπατέρειου.
Όπως μας είπε ο Πρόεδρος: “Είναι αλήθεια ότι μας τίμησε με την παρουσία της η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου
Η Υφυπουργός μοίρασε δώρα στα παιδιά και μίλησε με τις οικογένειές τους. Συζήτησε και μαζί μας για τα σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η χριστουγεννιάτικη γιορτή των παιδιών του “Χατζηπατέρειου” με θέμα “Η αγέλαστη Πολιτεία” πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Τα παιδιά μας ντύθηκαν καλικαντζαράκια και με τα γέλια, τις φωνές και τον χορό τους ξεσήκωσαν τους καλεσμένους μας. Από τη γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει ο αγαπημένος μας Άγιος Βασίλης που μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά.
Επίσης, ευχαριστούμε για την παρουσία του τον δήμαρχο Μεταμόρφωσης, κ. Στράτο Σαραούδα και την Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, κα Λουκία Κεφαλογιάννη.”
Δείτε βίντειο ΕΔΩ
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΕΙΟΥ (Κ.Α.Σ.Π.)
Το «Χατζηπατέρειο» Κέντρο Αποκατάστασης και Στήριξης Παιδιού (Κ.Α.Σ.Π.) είναι εξειδικευμένο Κέντρο για την αποκατάσταση παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και συνοδά προβλήματα.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει το σύνολο των ιατρικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, μεθόδων, τεχνικών και υποστηρικτικής τεχνολογίας ή άλλων βοηθημάτων, που απαιτούνται για κάθε παιδί ξεχωριστά. Η παρέμβαση παρέχεται από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα, με σκοπό τη βελτίωση του συνόλου των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του παιδιού με αναπηρία. Στην πολυδιάστατη και συντονισμένη αυτή προσπάθεια συμμετέχουν παιδίατροι, παιδονευρολόγοι, ορθοπεδικοί, οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ειδικό βοηθητικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό και μεγάλος αριθμός εθελοντών.
Συγκεκριμένα, το Ημερήσιο Πρόγραμμα λειτουργεί καθημερινά 07:00 – 14:00 αποκλειστικά για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και άλλα συνοδά προβλήματα. Τα παιδιά μεταφέρονται από και προς τις εγκαταστάσεις του Κέντρου με ειδικά προσαρμοσμένα σχολικά λεωφορεία. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο Κέντρο, παρέχονται ομαδικό πρόγραμμα ειδικής διαπαιδαγώγησης και ατομικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, παράλληλα με ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική παρακολούθηση εξατομικευμένα για κάθε παιδί. Στους γονείς και τις οικογένειες παρέχεται συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.
Επιπρόσθετες υπηρεσίες όπως εκπαίδευση στη σίτιση, την προσωπική φροντίδα και την ατομική υγιεινή, είναι διαθέσιμες ανάλογα με τις ανάγκες ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων κάθε παιδιού. Παρομοίως, τακτικές κατ’ οίκον επισκέψεις του επιστημονικού προσωπικού συμβάλλουν στη λειτουργική διευθέτηση του χώρου όπου διαβιούν τα παιδιά, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις κινητικές, αισθητηριακές και γνωστικές δεξιότητες των παιδιών, ενώ προγράμματα θεραπείας μέσω των τεχνών (μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία) ή της επαφής με τα ζώα, τη φύση και το περιβάλλον και άλλα προγράμματα εκπαίδευσης και αναψυχής πλαισιώνουν το δομημένο πρόγραμμα της αποκατάστασης.
Επίσης, στις εγκαταστάσεις του Κ.Α.Σ.Π. λειτουργεί ανεξάρτητο Πρόγραμμα Ειδικής Διαπαιδαγώγησης γ ια την προετοιμασία και σχολική ένταξη παιδιών προσχολικής ηλικίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι απόλυτα εξατομικευμένο στις ανάγκες κάθε παιδιού. Απευθύνεται σε μαθητές που εμφανίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσγραφία, δυσαναγνωσία και γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες με ήπια νοητική αδυναμία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα, αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς, ψυχοκινητική καθυστέρηση και εγκεφαλική παράλυση.
Παράλληλα, λειτουργεί ανεξάρτητο Πρόγραμμα Εξωτερικών Θεραπειών, για ατομικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και ιατρική παρακολούθηση παιδιών που φοιτούν σε Ειδικά Δημοτικά Σχολεία.
Ίδρυση
Το Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης και Στήριξης Παιδιού (Κ.Α.Σ.Π.) ιδρύθηκε το 1973 από το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας και αποτελεί ένα από τα λίγα εξειδικευμένα Κέντρα Θεραπείας και Αποκατάστασης παιδιών με εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα. Το Χατζηπατέρειο έχει αναπτύξει ένα ολιστικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών, που εφαρμόζεται από την εξειδικευμένη θεραπευτική ομάδα του Κέντρου σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών, παρέχοντας ταυτόχρονα στους γονείς ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.
Αποστολή
Να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση στα προγράμματα αποκατάστασης, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική αποκατάσταση των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και συναφείς δυσκολίες.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει το σύνολο των ιατρικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, μεθόδων, τεχνικών και υποστηρικτικής τεχνολογίας ή άλλων βοηθημάτων, που απαιτούνται για κάθε παιδί ξεχωριστά. Η παρέμβαση παρέχεται από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα, με σκοπό τη βελτίωση του συνόλου των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του παιδιού με αναπηρία. Στην πολυδιάστατη και συντονισμένη αυτή προσπάθεια συμμετέχουν παιδίατροι, παιδονευρολόγοι, ορθοπεδικοί, οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ειδικό βοηθητικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό και μεγάλος αριθμός εθελοντών.
Οι στόχοι
Το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας σκοπεύει στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και παροχή πρότυπων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης ατόμων και οικογενειών, κοινωνικών ομάδων και κοινοτήτων, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να εξασφαλίσουν ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Ειδικότερα στην πιο πρόσφατη ιστορία του, το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας αναπτύσσει πρότυπα προγράμματα για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και άλλα συνοδά προβλήματα στο «Χατζηπατέρειο» Κέντρο Αποκατάστασης και Στήριξης Παιδιού (Κ.Α.Σ.Π.). Το πρόγραμμα αποκατάστασης στο Κ.Α.Σ.Π. σκοπεύει σε μία ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών με επίκεντρο τη ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για τη βέλτιστη δυνατή ένταξη τους στο οικογενειακό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Παράλληλα, επίκεντρο της παρέμβασης αποτελεί η υποστήριξη της οικογενειας και η συμμετοχή της στο πρόγραμμα αποκατάστασης του παιδιού, από τη βρεφική ηλικία με έμφαση στην πρώιμη παρέμβαση.
Τέλος, η μελέτη, έρευνα και επιστημονική τεκμηρίωση αποτελούν ένα σημαντικό τρίπτυχο στόχων του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής, της αποκατάστασης και την κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση. Προς αυτόν τον στόχο, το Ίδρυμα εστιάζει στην κατάρτιση του προσωπικού στον τομέα της αναπηρίας, την εκπαίδευση των φοιτητών Σχολών ανθρωπιστικών επαγγελμάτων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κ.ά.) και την ανάπτυξη δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας.