Των Δήμων που προχώρησαν οικειοθελώς τη διαδικασία οικονομικής αποκατάστασης αιτείται ο Δήμαρχος Αμαρουσίου προς τον Υπουργό Εσωτερικών
Την εξαίρεση από την υποχρεωτική ένταξη στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των Ο.Τ.Α., που προβλέπει η υπ’ αρ. 43288/2011 Υπουργική Απόφαση, αιτείται με επιστολή του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη, προκειμένου να αποφευχθεί η καθολική εφαρμογή και να υπάρξει διαχωρισμός στις περιπτώσεις εκείνες, όπου ένας Δήμος έχει προχωρήσει οικειοθελώς τη διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών του.
Ειδικότερα, προτείνεται να προβλεφθεί εξαίρεση από την υποχρεωτική ένταξη στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης, εφόσον ένας Δήμος έχει ήδη προχωρήσει σε σύνταξη σχεδίου οικονομικής εξυγίανσης από ορκωτό ελεγκτή, το οποίο είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο και εφόσον έχει ήδη αρχίσει να ακολουθεί και να εκτελεί τα αναφερόμενα στο σχέδιο αυτό (όπως διαπραγματεύσεις για αναχρηματοδοτήσεις δανείων τόσο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όσο και με άλλα πιστωτικά ιδρύματα ή άλλους Δημόσιους Οργανισμούς, ιδιώτες κ.τλ.).
Σημειώνεται επίσης, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να γίνει διαχωρισμός στις περιπτώσεις εκείνων των Δήμων που έχουν ισχυρή βάση άντλησης εσόδων, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της ύπαρξης κέντρων υπερτοπικής χρήσης και δραστηριότητας (π.χ. Ιατρικά Κέντρα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εμπορικά κέντρα, κ.τλ.)
Αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή Διοίκηση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της το 2007 με δική της πρωτοβουλία ανέδειξε τη δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου, την οποία οδήγησαν οι αποτυχημένες επιλογές των προηγούμενων Διοικήσεων.
Παράλληλα, προχώρησε στην υιοθέτηση πολιτικών οικονομικής εξυγίανσης και νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δήμου, και αυτό όχι γιατί το υπαγόρευε το μνημόνιο ή ο Καλλικράτης, αλλά γιατί αποτελούσε προγραμματική δέσμευσης της.
Σήμερα με δική της πρωτοβουλία και πάλι προχώρησε στην κατάρτιση και ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού προγράμματος αποκατάστασης της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου με βασικό στόχο τη δημιουργία ταμειακών πλεονασμάτων, την κάλυψη των υπαρχόντων βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και τη βελτίωση της αναλογίας συνολικών χρεών προς συνολικά έσοδα.
Προς
Υπουργό Εσωτερικών
κ. Χάρη Καστανίδη
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
εξ αφορμής της δημοσίευσης της υπ’ αρ. 43288/2011 Υπουργικής Απόφασής σας περί του Ειδικού Προγράμματος Εξυγίανσης του άρ. 262 του ν. 3852/2011 (ΦΕΚ 2297/τ.Β’/2011) και στο πλαίσιο βελτίωσης αυτού, έχουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
Με το άρ. 4 της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης εντάσσονται υποχρεωτικά στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης Δήμοι οι οποίοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: οι ετήσιες υποχρεώσεις του δήμου σε τοκοχρεολύσια υπερβαίνουν το 20% των τακτικών τους εσόδων ή το συνολικό χρέος του δήμου υπερβαίνει το σύνολο των τακτικών τους εσόδων ή υπάρχει αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού του δήμου, λόγω ανεπάρκειας των εσόδων για την κάλυψη των ανεξόφλητων υποχρεώσεών τους. Στην περίπτωση αυτήν ο Δήμος εντάσσεται υποχρεωτικά στη διαδικασία ένταξης Ειδικού Προγράμματος Εξυγίανσης του άρ. 262 του ν. 3852/2011.
Θα πρέπει όμως, να γίνουν ορισμένες διευκρινίσεις και διακρίσεις, προκειμένου να αποφευχθεί γενικευμένη και καθολική εφαρμογή σε ανόμοιες περιπτώσεις, οι οποίες είναι ουσιωδώς διαφορετικές μεταξύ τους. Εν προκειμένω, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των περιπτώσεων εκείνων, όπου ένας Δήμος έχει προχωρήσει οικειοθελώς την περιγραφόμενη στην ανωτέρω ΥΑ διαδικασία. Ειδικότερα, προτείνουμε να προβλεφθεί εξαίρεση από την υποχρεωτική ένταξη στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης, εφόσον ένας Δήμος έχει ήδη προχωρήσει σε σύνταξη σχεδίου οικονομικής εξυγίανσης από ορκωτό ελεγκτή, το οποίο είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο και εφόσον έχει ήδη αρχίσει να ακολουθεί και να εκτελεί τα αναφερόμενα στο σχέδιο αυτό (ήτοι διαπραγματεύσεις για αναχρηματοδοτήσεις δανείων τόσο με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων όσο και με άλλα πιστωτικά ιδρύματα ή άλλους (Δημόσιους Οργανισμούς, ιδιώτες κ.λπ.). Θα πρέπει επιπλέον, να ληφθεί υπόψη και να γίνει διαχωρισμός των περιπτώσεων εκείνων, Δήμων που έχουν ισχυρή βάση άντλησης εσόδων, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της ύπαρξης κέντρων υπερτοπικής χρήσης και δραστηριότητας (π.χ. Ιατρικά Κέντρα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εμπορικά κέντρα κ.λπ.).
Προτείνουμε λοιπόν, Δήμοι οι οποίοι πληρούν τα ανωτέρω ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, όπως και ο δικός μας, να εξαιρεθούν της υποχρεωτικής υπαγωγής τους στο άρ. 262 του ν 3852/2011.
Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω και θα προχωρήσετε στην ανάλογη τροποποίηση της υπ’ αρ. 43288/2011 Υπουργικής Απόφασής σας περί του Ειδικού Προγράμματος Εξυγίανσης του άρ. 262 του ν. 3852/2011 (ΦΕΚ 2297/τ.Β’/2011).
Μετά τιμής,
Γεώργιος Πατούλης
Δήμαρχος Αμαρουσίου