Ενδιαφέρουσα εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την κα Παπακώστα διοργάνωσε η Β2 ΝΟΔΕ, σε συνεργασία με το Γυναικείο Τμήμα της Τοπικής Επιτροπής Αλίμου της Νέας Δημοκρατίας
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, ήταν κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε, η Β2 ΝΟΔΕ, σε συνεργασία με το Γυναικείο Τμήμα της Τοπικής Επιτροπής Αλίμου της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα: “Εργασιακά δικαιώματα – Συνταξιοδοτικό”.
Τη Γραμματέα Γυναικείων Θεμάτων συνόδευσε κλιμάκιο, που ανέπτυξε με λεπτομέρειες τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών.
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής: «Εστιάζουμε στα θέματα της ανισότητας στις αμοιβές ανδρών – γυναικών για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία (απαγόρευση διακρίσεων ως προς τις αμοιβές, ν. 3896.8.12.2010, άρθρο 4), για τις αθρόες απολύσεις, λόγω εγκυμοσύνης και μητρότητας, που δεν καταχωρούνται σε καμία στατιστική, διότι “βαφτίζονται” ως “οικειοθελείς αποχωρήσεις”, ενώ, στην πραγματικότητα, είναι απολύσεις και την ανεργία.
Επίσης, επικεντρωνόμαστε στην Αρχή ίσης μεταχείρισης – απαγόρευσης διακρίσεων (άρθρο 3 του ν. 3896.8.12.2010), σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται κάθε μορφής άμεση ή έμμεση διάκριση, λόγω φύλου, σε συσχετισμό, ιδίως, με την οικογενειακή κατάσταση σε όλους τους τομείς, που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.
Όσον αφορά στις γονικές άδειες, δυστυχώς, παρά το υπάρχον νομικό καθεστώς, αυτές διέπονται από τη στερεότυπη αντίληψη ότι μόνο η μητέρα φέρει τα οικογενειακά βάρη, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά την ανατροφή των παιδιών, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σημαντικές διακρίσεις κατά των ανδρών, που διεκδικούν γονικούς ρόλους.
Πέρα από το δικαίωμα της εργασίας, όμως, υφίσταται και το δικαίωμα στη σύνταξη, εφόσον και όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις, που ορίζει ο νόμος από πλευράς ορίου ηλικίας και ετών ασφάλισης. Οι γυναίκες, μέχρι το 2009, από πλευράς θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, βρίσκονταν σε πλεονεκτικότερη μοίρα από τους άνδρες συναδέλφους, κυρίως, στον δημόσιο τομέα, γιατί οι γυναίκες εντάσσονται στην αγορά εργασίας, μέσα από τον διπλό ρόλο, τον οποίο έχουν να διαδραματίσουν ως εργαζόμενες και ως σύζυγοι – μητέρες.
Αλλά, λόγω της απόφασης του ΔΕΚ 26/03/09, ότι οι ευνοϊκές συνταξιοδοτικές διατάξεις υπέρ των γυναικών αντίκεινται στην αρχή της ισότητας αμοιβών για όμοια εργασία μεταξύ εργαζομένων ανδρών και γυναικών, το πρόβλημα αυτό “λύθηκε” σε βάρος των γυναικών με τον ν.3865/21.7.10. Το 2010, ζήσαμε όλοι μία βίαιη αναπροσαρμογή, όχι μόνο των εργασιακών συνθηκών, αλλά και των οικονομικών δεδομένων, είτε με τη μορφή μισθού, είτε με τη μορφή σύνταξης».