Η Δημοτική Παράταξη «Δράση για μία άλλη Πόλη» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει τις εκλογές στα περιφερειακά όργανα αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο η δεύτερη φάση συγκρότησης του κράτους του «Καλλικράτη», με τη δημιουργία των περιφερειακών οργάνων της αυτοδιοίκησης, ήτοι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).
Με τα Π.Δ. 74 & 75 που δημοσιεύτηκαν στα ΦΕΚ 181 και 182 στις 22-8-2011, συστάθηκαν τα νέα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης όπως προβλεπόταν από τον Ν. 3852/10 και τη νέα διοικητική διαίρεση και δομή της χώρας που αυτός καθιέρωσε.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) διαλύονται και δημιουργούνται νέα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ).
Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου τα δημοτικά συμβούλια κάθε δήμου πρέπει να έχουν εκλέξει τους εκπροσώπους τους στη Γενική Συνέλευση της οικείας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με μυστική ψηφοφορία. Στα Βριλήσσια η εκλογή αντιπροσώπων περιλαμβάνεται στα θέματα του δημοτικού συμβουλίου της 6ης Σεπτεμβρίου.
Η Γενική Συνέλευση των ΠΕΔ θα συγκληθεί στις 19 Σεπτεμβρίου και της ΚΕΔΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.
Ως σκοποί των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) ορίζονται: Η συνεργασία των Δήμων μελών τους, η προαγωγή του θεσμού του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, η έρευνα και μελέτη ζητημάτων σχετικών με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική ανάπτυξη, η συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών επί ζητημάτων, σχετικών με την αποστολή και το έργο των δήμων, η ενημέρωση και επιμόρφωση των οργάνων των δήμων, η συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και άλλους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, με όργανα και φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών και χωρών, η συνεργασία με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας διατυπώνει τις απόψεις της στα σχέδια νόμων που αφορούν τους δήμους.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ
Τα όργανα διοίκησης και που προβλέπει ο «Καλλικράτης» για τους δήμους, διατηρεί και στην περίπτωση των ΠΕΔ. Έτσι, όργανα των ΠΕΔ είναι: Η Γενική Συνέλευση, Το Διοικητικό Συμβούλιο, Η Εκτελεστική Επιτροπή, Ο Πρόεδρος και Το Εποπτικό Συμβούλιο.
Η Γενική Συνέλευση των ΠΕΔ, σε περιφέρειες με πληθυσμό μέχρι 300χιλ. κατοίκους αποτελείται από 75 μέλη και σε περιφέρειες με πληθυσμό πάνω από 300χιλ. κατοίκους από 125 μέλη. Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας αποτελείται από 200 μέλη και η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής από 300 μέλη.
Μέλη των ΠΕΔ είναι όλοι οι δήμοι της οικείας περιφέρειας, ενώ η γενική συνέλευση των Π.Ε.Δ. αποτελείται από τους εκπροσώπους των μελών των δήμων, οι οποίοι είναι οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Από αυτούς, τα 3/5 προέρχονται από την πλειοψηφία και τα 2/5 από τους συνδυασμούς της μειοψηφίας. Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας εκλέγονται με συνδυασμό από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας αντίστοιχα. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας λαμβάνουν το ψηφοδέλτιο που έχει συγκροτήσει ο επιτυχών συνδυασμός και αντίστοιχα οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας λαμβάνουν το σύνολο των ψηφοδελτίων που έχουν καταρτίσει οι συνδυασμοί της μειοψηφίας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψηφίζουν σε μια κάλπη το συνδυασμό που προτείνεται από την πλειοψηφία, ενώ οι υπόλοιποι συνδυασμοί της μειοψηφίας ψηφίζουν σε άλλη ξεχωριστή κάλπη.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών. Στην Κ.Ε.Δ.Ε. υποχρεωτικά συμμετέχουν όλες οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων διά των αντιπροσώπων τους όπως καθορίζουν οι σχετικές διατάξεις. Όργανα της ΚΕΔ είναι α) Η Γενική Συνέλευση, β) Το Διοικητικό Συμβούλιο, γ) Η Εκτελεστική Επιτροπή, δ) Ο Πρόεδρος και ε) Το Εποπτικό Συμβούλιο.
Η Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. αποτελείται από πεντακόσια (500) μέλη. Μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι: α) Οι δήμαρχοι όλων των δήμων της χώρας β) Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι κάθε Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε.. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. αποτελείται από 31 μέλη συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου αυτού, Εξ αυτών είκοσι (20) είναι δήμαρχοι και οι ένδεκα (11) είναι δημοτικοί σύμβουλοι.
“Το κράτος του «Καλλικράτη» είναι ένα κράτος κομματικών αντιπροσώπων”
Όπως έχουμε εξηγήσει ως «Δράση» αναλυτικά τα προηγούμενα χρόνια, με αφορμή τον «Καλλικράτη»*, δεν πρόκειται εδώ ουσιαστικά για ένα νομοσχέδιο που απευθύνεται στενά στην αυτοδιοίκηση, αλλά για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που εγκαθιδρύει συνολικά μια νέα «αρχιτεκτονική» του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας. Στο επίκεντρο αυτού του σχεδιασμού είναι η τοποθέτηση του (μη ελεγχόμενου ολοκληρωτικά) θεσμού της αυτοδιοίκησης στους σχεδιασμούς της πολιτικής εξουσίας. Το μεταπολιτευτικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο τα συμφέροντα εδραιώνονται και επιβάλλονται μέσα από τη σχέση τους με το κράτος, περιλαμβάνει τώρα και τους αυτοδιοικητικούς.
Το κράτος του «Καλλικράτη» είναι ένα κράτος κομματικών αντιπροσώπων και το προσωπικό της αυτοδιοίκησης είναι οι αρεστοί της εκάστοτε κυβέρνησης. Κράτος και αυτοδιοίκηση γίνονται ένα, για να υπηρετήσουν αποφασιστικά τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ώστε αυτό να γίνει πιο ανθεκτικό, προβλέψιμο και χειραγωγήσιμο.
Σε πρώτη φάση είδαμε να διαλύονται όλα τα τοπικά μικροσυμφέροντα για να ανασυσταθούν στη συνέχεια μέσω κεντρικής διευθέτησης, δηλαδή από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και τα κεντρικά γραφεία των κομμάτων. Αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως «πελατειακό» σύστημα, (το οποίο αντανακλούσε μια συγκεκριμένη συναρμογή των φορέων του πολιτικού συστήματος με την κρατική διοίκηση), ανασυγκροτείται μέσω των ρόλων και των αρμοδιοτήτων που οργανώνει τώρα ο «Καλλικράτης», σε μια προσπάθεια να ανακοπεί κάθε απόπειρα αυτο-διοίκησης προς όφελος μιας νέας γραφειοκρατίας που θα διαχειρίζεται απευθείας η κυβέρνηση. Μόνον τα κόμματα εξουσίας θα διεκδικούν το σύνολο των θέσεων και των ρόλων στην αυτοδιοίκηση. Υπονομεύονται έτσι οι δήμοι ως τοπικές κοινότητες και περιορίζεται η πιθανότητα αυτοοργάνωσης των πολιτών.
* http://www.drasivrilissia.gr/themata/parousiash.aspx?sxID=1774
Το εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση είναι το μέσο για τη διασφάλιση αυτών των επιλογών. Για παράδειγμα, πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ αυτές τις ημέρες, ότι ο τομέας αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ (sic) θα υποστηρίξει για τη θέση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό (συζητήθηκε και η περίπτωση του κ. Τατούλη) Αντίστοιχα, για κάθε μια από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων ανακοινώθηκε ήδη η υποστήριξη της κυβέρνησης προς διάφορους «πρόθυμους» δημάρχους που είχαν εκλεγεί με τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ. Ανάλογη λίστα υποστηρίξεων έχει βεβαίως να παρουσιάσει και η Ν. Δημοκρατία και δευτερευόντως, (καθότι συχνά άνευ νοήματος), τα υπόλοιπα κόμματα.
Το βασικό κριτήριο αυτών των επιλογών, είναι η σχέση εμπιστοσύνης και ο βαθμός αποδοχής των υποψηφίων από το σύστημα εξουσίας, η προθυμία τους να συνταχθούν με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ή του εκάστοτε πολιτικού αρχηγού. Σε διαφορετική περίπτωση, ούτε καν υποψήφιοι δεν θα μπορούσαν να χρηστούν.
Βρίθουν τα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες για την προετοιμασία των κομμάτων για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα, «επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος στις εκλογές για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής αναλαμβάνει ο Νίκος Σαράντης Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων– Καματερού μετά την μετακίνηση του Δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη στην ΚΕΔΕ Ο Ν. Σαράντης είναι η πρόταση του υπεύθυνου της Αυτοδιοίκησης για το ΠΑΣΟΚ Λάμπρου Μίχου, καθώς και της Δημοκρατικής Αριστεράς, που άλλωστε στήριξε και το συνδυασμό του στο Δήμο. Με την υποψηφιότητα του Νίκου Σαράντη θεωρείται βέβαιη στο προσεχές συνέδριο η επιστροφή της προεδρίας της ΠΕΔΑ (πρώην ΤΕΔΚΝΑ) σε «πράσινα» χέρια».
(πηγή: www.newpost.gr).
Αυτές οι παρασκηνιακές κομματικές διαβουλεύσεις για την υποστήριξη των εκπροσώπων που θα στελεχώσουν τα νέα όργανα, δεν έχουν βεβαίως καμία σχέση με οποιαδήποτε μορφή αυτοδιοίκησης, αν ως αυτοδιοίκηση εννοούμε ένα διακριτό, συχνά μάλιστα αντίρροπο προς την κεντρική διοίκηση, κοινωνικό χώρο, προνομιακό πεδίο για την άσκηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής.
Αντίθετα μάλιστα: Το εκλογικό πλειοψηφικό σύστημα που κυριαρχεί σε κάθε εκλογική διαδικασία της αυτοδιοίκησης, έρχεται να παγιώσει τους νοθευμένους συσχετισμούς των δημοτικών εκλογών και να περιφρουρήσει το δικομματισμό, περιορίζοντας τον πλουραλισμό απόψεων και τη συμμετοχή εκπροσώπων από μικρότερες παρατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, η πληθυσμιακή υπεροχή εξασφαλίζει «θέση» στα κομματικά «διευθυντήρια» και ευνουχίζει πλήρως τα νέα συλλογικά όργανα. Κάθε λοιπόν έννοια εκπροσώπησης και συμμετοχικότητας καταστρατηγείται, αποκλείοντας τις μειοψηφίες και τις ανεξάρτητες φωνές της αυτοδιοίκησης από τη διαμόρφωση του νέου σκηνικού.
Δεν συζητάμε βεβαίως για περιπτώσεις δημοτικών σχημάτων που απηχούν τοπικές πρωτοβουλίες βάσης, χωρίς κομματικές στηρίξεις, όπως η «Δράση». Για τα σχήματα αυτά, (τα οποία κατά τα άλλα απηχούν αυθεντικότερα όλων το νόημα της αυτοδιοίκησης), δεν προβλέπεται καμιά δυνατότητα έκφρασης.
Επιβεβαιωτικά των προηγούμενων επισημάνσεων, έρχονται τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας. Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αποδεικνύεται ολοκληρωτικού τύπου η κυριαρχία της πλειοψηφίας. Μετά τις εκλογές της 30ης Αυγούστου 2011, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα εκπροσωπηθεί στην ΕΝΠΕ με 10 άτομα συνολικά, εκ των οποίων οι 6 είναι, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες (αρθ.6) και οι 4, από τους εκπροσώπους που προκύπτουν με το πληθυσμιακό κριτήριο (αρθ.11). Από τους 4 αυτούς, οι 3 ανήκουν στην πλειοψηφούσα παράταξη και 1 στη μείζονα αντιπολίτευση. Οι άλλες παρατάξεις ανύπαρκτες! Στην ουσία δηλαδή η πλειοψηφούσα παράταξη κατέλαβε τις 9 από τις 10 θέσεις και η μείζων αντιπολίτευση τη μία! Αυτό βάφτισαν οι συντάκτες του Π.Δ. διασφάλιση της συμμετοχής και της αντιπροσωπευτικότητας! (Πηγή Δελτίο Τύπου Οικολόγων – Πράσινων, 1η Σεπτέμβρη 2011).
Με τον ίδιο τρόπο στην περίπτωση των Βριλησσίων, το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να εκλέξει την προσεχή Τρίτη ως εκπροσώπους του Δήμου Βριλησσίων στη συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας τους κ.κ. Ιωαννίδη και Μανιατογιάννη, οι οποίοι στη συνέχεια ως μέλη της συνέλευσης, θα ψηφίσουν έκαστος υπέρ των υποψηφίων που όρισε το κόμμα τους για τη θέση του μέλους του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ , που με τη σειρά τους θα εκλέξουν τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να συμβεί με την υπάρχουσα νέα δομή διοίκησης του «Καλλικράτη».
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα αυτά ελάχιστη σχέση έχουν με τη δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση. Απλούστατα, η κυβέρνηση επιδιώκει να χειραγωγήσει απροκάλυπτα και την αυτοδιοίκηση και να εγκαταστήσει τον κάθε κ. Σγουρό ως «προβλεπόμενο» και ανεκτό συνομιλητή στη λήψη των αποφάσεων, κατά τον τρόπο που κατασκεύασε τα προηγούμενα χρόνια συνδικαλιστικές ηγεσίες που το μόνο που κατάφεραν ήταν να συκοφαντήσουν την έννοια του συνδικαλίζεσθαι.
Υπενθυμίζουμε τέλος, ότι τα συλλογικά αυτά όργανα της αυτοδιοίκησης θα έχουν και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες σε κρίσιμα θέματα, όπως η κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Η κατανομή αυτή γίνεται με Κοινή Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, ύστερα από γνώμη της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΕΝ.Π.Ε., (άρθρα 259παρ.3&4 και 260παρ.5 αντίστοιχα του ν.3852/10), προκειμένου να καθοριστούν τα ποσοστά που προορίζονται για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών, επενδυτικών δαπανών αλλά και ο τρόπος και η διαδικασία κατανομής των ποσών που αναλογούν στα ανωτέρω ποσοστά. Δηλαδή στο τέλος, έρχεται και η κατανομή των πόρων για να επιβεβαιώσει την ανάγκη ευθυγράμμισης των αιρετών στο σύστημα εξουσίας.