Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2017
Ξεκίνησε η Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2017 «Από σημείο σε σημείο» της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Παιδικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης Δήμου Ηρακλείου Αττικής, με δύο ομάδες από 50 παιδιά, χωρισμένα σε δύο τμήματα, με τα εξής εργαστήρια:
Παιχνίδι γνωριμίας με τα καινούργια βιβλία της Καλοκαιρινής εκστρατείας. Από βιβλίο σε βιβλίο γνωρίζουμε τους ήρωες, τις περιπέτειες, τους τόπους. Με τη Μάρω Παππά, για τα παιδιά του camp 5-8 ετών.
Έγινε ξεκίνημα με το βιβλίο «Ωχ χταπόδι λάθος πόδι!» του Αντώνη Παπαθεοδούλου.
Το χταπόδι ο Γιάννος όπως όλα τα χταπόδια έχει 8 πόδια, όμως είναι ξεχωριστό. Τα πόδια του όταν ήταν μικρά έπαιζαν όλα μαζί στις πλατείες, τώρα όμως που μεγάλωσαν έγιναν επαγγελματίες… Μα τα επαγγέλματά τους μπέρδευαν που και που τον κόσμο και όλοι μαζί φώναζαν όταν το καταλάβαιναν: Ωχ χταπόδι λάθος πόδι! (όλα τα παιδιά μαζί).
Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού ακολούθησαν ερωτήσεις:
Σε ποιο σημείο είδαμε το πόδι να είναι σεφ; Σε ποιο σημείο της ιστορίας τα πόδια μπερδεύονται και το ένα γίνεται το άλλο; Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παντομίμα από τα παιδιά, ανακαλύπτοντας τα επαγγέλματα που είχε στα πόδια του ο Γιάννος. Ανακαλύπτοντας τα επαγγέλματα, ανακαλύπτοντας τους ήχους τους!
Στη συνέχεια αναγνώστηκε «Το αόρατο αγόρι» της Trudy Ludwig.
Πώς η δασκάλα θα το διακρίνει μέσα στην τάξη; Είναι ήσυχος, μένει τελευταίος περιμένοντας να τον διαλέξουν για παιχνίδι… μα τον Τομ δεν τον παίζει κανένας… Ένιωθε λοιπόν αόρατος. Στο τέλος όμως όπως και σε όλα τα παραμύθια, το χαρούμενο τέλος βρίσκει τον Τομ να γίνεται κολλητό φιλαράκι με τον Bill και τον Λι το κινεζάκι…
Έχει αισθανθεί κάποιος ότι είναι σαν τον Τομ;
Τα παιδιά ζωγράφισαν: Ζωγραφίζω τον καλύτερό μου φίλο και γιατί τον αγαπώ.
Και τέλος «Το δέντρο που κάνει μωρά» της Σόφι Μπλακόλ.
Έγινε η ανάγνωση του βιβλίου. Σε κάθε σελίδα γινόταν και επεξήγηση του κειμένου από την τη συγγραφέα σχετικά με τον τρόπο που έρχονται τα μωρά. Έγιναν ερωτήσεις στα παιδιά σχετικά με το κείμενο και το καθένα απαντούσε με το δικό του τρόπο.
Στη συνέχεια έκαναν Παντομίμα! Πώς φυτεύεται ένας σπόρος τριανταφυλλιάς και πώς μεγαλώνει το φυτό; Τα παιδιά έγιναν σπόρος το καθένα με τον δικό του τρόπο. Έπειτα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έπαιξαν «τον κύκλο του μωρού». Μπουσουλώντας έπρεπε γρήγορα να πάρουν το μωρό – κούκλα και ο πόντος πήγαινε στην αντίστοιχη ομάδα. Στο τέλος ζωγράφισαν τον κύκλο του μωρού-φυτού. Μια σελίδα χωρίστηκε σε 4 μέρη. Κάθε μέρος αντιστοιχούσε σε μια στιγμή φύτευσης – μεγάλωμα, όπως το φανταζόταν.
«Από γράμμα σε γράμμα βρες τις λέξεις». Τα γράμματα από τα ονόματα ηρώων και γνωστών φράσεων από βιβλία παίζουν κυνηγητό σε μια κόλλα χαρτί. Πιάσε τα και δέσε τα για να βρεις το νόημά τους. Με τη Βασιλική Μουργελά, για τα παιδιά του camp 9-12 ετών.
«Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Mike Kenny σε διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Το πρώτο ταξίδι του αγοριού (Ναζ) δεν έμοιαζε καθόλου με τον ΣΕΒΑΧ… πίσω του γινόταν πόλεμος, μπροστά του… η άλλη μεριά του κόσμου: οι άνθρωποι χαμογελούν, εκεί. Πώς φτάνουν όμως εκεί; Ο Ναζ και η βαλίτσα του αποχωρίζεται του γονείς του. Μια ιστορία πραγματική γι’ αυτά τα καθημερινά που συμβαίνουν δίπλα μας, για ανθρώπους αλλά και μικρά παιδιά που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο γεμάτο… το πιο πολύτιμο αγαθό: τη Ζωή.
Τα παιδιά παίξανε με τις λέξεις: Σκεφτήκανε ένα δικό τους τίτλο σε μια λέξη για την ιστορία που διάβασαν. Γράψανε σκόρπια τα γράμματά τους σ’ ένα χαρτί και έναν γρίφο από κάτω που, λύνοντάς τον, μαρτυρούσε τη λέξη: Ένωσαν τα γράμματα-σημεία και να! «Η λέξη του καθενός -πώς αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι την ιστορία; Τι συναισθήματα μας γεννά; Τι εικόνες σχηματίζουμε στην οθόνη του νου μας;»
Στο τέλος διάβασαν δυνατά τους γρίφους και τις λέξεις τους και έγινε η δραματοποίηση επιτόπου της ιστορίας, με τη βοήθεια του ηθοποιού Νίκου Μπουρνιά.