Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, κ. Χάρη Τομπούλογλου
Δε μασάει τα λόγια ου στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, κ. Χάρης Τομπούλογλου.
Εξαπολύει τα βέλη του στην δημοτική αρχή, εξηγεί τους λόγους που θα διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο και καταθέτει τις θέσεις της παράταξής του για τα σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν το δήμο.
Κύριε Τομπούλογλου, καταρχάς θα θέλαμε ένα σχόλιο για την πορεία της τωρινής δημοτικής αρχής. Πως την κρίνετε αυτά τα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου;
Η πορεία της σημερινής δημοτικής αρχής δυστυχώς είναι γνωστή πανελληνίως. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος δήμος στη χώρα μας που είναι τόσο εμφανή τα σημεία της διάλυσης και της εγκατάλειψης. Οι εσωτερικές αντιθέσεις της παράταξης, που ευκαιριακά και κάτω από την συγκινησιακή φόρτιση μετά τον θάνατο του Γ. Αποστολάκη κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση του 2010, έφτασαν το δήμο μας σε οριακό σημείο.
Μία δήμαρχος «άσχετη» με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένας πρώην δήμαρχος ο Π. Γρετζελιάς με την φιλοδοξία να ξαναγίνει δήμαρχος «από την πίσω πόρτα» και ένα σύνολο δημοτικών συμβούλων χωρίς ομοιογένεια και κοινή συνισταμένη, έφτασαν την απαξίωση της δημοτικής αρχής στο ζενίθ.
Η καθαριότητα από αυτονόητη ανάγκη είναι σήμερα στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα σε δραματικά επίπεδα.
Το πράσινο έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του.
Η κοινωνική πολιτική του δήμου ανύπαρκτη.
Η πολιτιστική δραστηριότητα και δημιουργία αποτελεί παρελθόν.
Οι δημότες έχουν την αίσθηση, απόλυτα δικαιολογημένα κατά την γνώμη μου, ότι ο δήμος περνάει την χειρότερη περίοδό του από τότε που ιδρύθηκαν πριν από 80 χρόνια τόσο η Νέα Φιλαδέλφεια όσο και η Νέα Χαλκηδόνα.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχουμε δημοτικές εκλογές. Έχετε ανακοινώσει πως θα διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο. Για ποιους λόγους οι ψηφοφόροι θα έπρεπε να προτιμήσουν τον Συνδυασμό που ηγείστε;
Η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας «Καλημέρα Όμορφη Πόλη» αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικοινωνίας με τους πολίτες.
Οι συνεργάτες μου και εγώ ήμασταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα «πανταχού παρόντες», είχαμε μία συνεπή παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο με προτάσεις αλλά και σκληρή κριτική στα όσα βλέπαμε να διαδραματίζονται, δεν έλειψαν επίσης οι πρωτοβουλίες μας για τον εξωραϊσμό χώρων του δήμου για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί (ΕΣΠΑ). Σταθήκαμε κοντά στη νεολαία της πόλης μας αλλά και στην τρίτη ηλικία στο μέτρο και στο βαθμό που μπορούσαμε.
Παράλληλα με την καθημερινή επικοινωνία μας με τους πολίτες αποκτήσαμε την εμπιστοσύνη τους αλλά και πολύτιμη εμπειρία για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε ως δημοτική αρχή μετά τις δημοτικές εκλογές της 25ης Μαϊου του 2014.
Σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, μπορεί ένας δήμος να στηρίξει τους αδύναμους και αν ναι με ποιους τρόπους;
Θα σας απαντήσω με ένα ζωντανό παράδειγμα που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο στην πόλη μας. Ο Ι. Ν. Καθεδρικός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου της Νέας Φιλαδέλφειας καθιέρωσε την «Τράπεζα Αγάπης» που σιτίζει καθημερινά 100 άπορους συνδημότες μας. Και αυτό έγινε χωρίς κρατική επιχορήγηση, χωρίς την συμπαράσταση του δήμου! Η προσπάθεια αυτή βασίστηκε στην εθελοντική προσφορά, την ανθρωπιά αλλά και το πάθος των εμπνευστών της. Φανταστείτε πόσα πράγματα θα μπορούσε να κάνει ο δήμος μας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής αξιοποιώντας τις αστείρευτες δυνάμεις της αλληλεγγύης που και στο παρελθόν σε δύσκολες εποχές έχουν δείξει οι κάτοικοι αυτής της ιστορικής προσφυγούπολης.
Γενικότερα, που θα έπρεπε η δημοτική αρχή να ρίξει το βάρος της και πως προσπαθείτε εσείς, μέσα από τον θεσμικό σας ρόλο, να βοηθήσετε;
Η τωρινή δημοτική αρχή έχασε πια το τρένο οριστικά. Έντεκα μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014 δεν έχει κανένα περιθώριο για σχεδιασμό και υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Η καταστροφική πορεία της απερχόμενης δημάρχου κ. Ε. Γαϊτανά και όσων την ακολούθησαν ή την ακολουθούν αποδεικνύεται από το γεγονός του ότι όχι μόνο δεν δημιουργήθηκαν νέα έσοδα για τον δήμο αλλά χάθηκαν και τα παλιά, αυτά που βρήκαν.
Ο «Κένταυρος» στη λίμνη του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας παραμένει κλειστός από το Νοέμβριο του 2011, το «Τσιπουράδικο» στο χώρο του άλσους αναξιοποίητο επί ενάμιση χρόνο, το «Ηρώδειο πάρκο» στη Νέα Χαλκηδόνα έχοντας υποστεί πολλές ζημιές παραμένει και αυτό αναξιοποίητο. Η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει να επιδείξει μόνο «ίντριγκες», ύβρεις, διαγραφές, «συντροφικά μαχαιρώματα» και μία πλήρη αδυναμία να διαχειριστεί την πόλη και τις ανάγκες της.
Εμείς μέσα από τον θεσμικό ρόλο που μας έταξε ο λαός ως παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, αναλάβαμε ευθύνες που δεν μας ανήκουν. Ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2012, τον καθορισμό των δημοτικών τελών του 2012, την αλλαγή προέδρου του Δ.Σ. (Γ. Παπακώστα) το καλοκαίρι του 2012, τον πρόεδρο του Ενιαίου Φορέα Δράσεων του δήμου (Α. Παϊδα), υπερψηφίσαμε επίσης τον προϋπολογισμό του 2013 καθώς επίσης και τις 10 προτάσεις που πρόσφατα ήρθαν στο Δ.Σ. για να ενταχθούμε σε ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.
Σημειώνω χωρίς την θετική ψήφο της παράταξής μας στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις δεν θα μπορούσε να ληφθεί καμία απόφαση και ο δήμος θα πελαγοδρομούσε ως «ακυβέρνητο» καράβι μιας και η παράταξη της κ. Γαϊτανά διαθέτει πλέον 9-10 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 33.
Αυτήν την σε όλους το μυαλό πάει στο Άλσος και τους κινδύνους που διατρέχει. Έχετε πολλές φορές τοποθετηθεί σχετικά. Θα θέλαμε συνοπτικά να μας πείτε τις θέσεις σας για αυτήν την πράσινη όαση της περιοχής μας;
Πράγματι έχουμε επισημάνει αρκετές φορές τους κινδύνους που διατρέχει το περίφημο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας συνολικής έκτασης 450 στρεμμάτων που αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανωμένο πνεύμονα πρασίνου του Λεκανοπεδίου Αττικής. Η δραματική κατάσταση της λίμνης του άλσους που παράλληλα τροφοδοτεί το σύστημα πυρόσβεσης που υπάρχει, τα ξερά δέντρα αλλά και η εγκατάλειψη που την βλέπει κανείς παντού, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση κακόβουλου εμπρησμού ή τυχαίας πυρκαγιάς. Η δήμαρχος που συνήθως βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και οι συνεργάτες, όσοι της απέμειναν, δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ευθύνης τους για την προστασία του άλσους μας.
Προτείνουμε τον άμεσο έλεγχο της λειτουργίας πυροπροστασίας του άλσους, την δημιουργία εθελοντικών τμημάτων από τους κατοίκους και τη νεολαία της πόλης μας τα οποία θα περιοδεύουν υπό τον συντονισμό των υπηρεσιών του δήμου για την καλοκαιρινή προστασία αυτής της μοναδικής όασης πρασίνου, του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας.
Τέλος, έχει επανέλθει για τα καλά στην επικαιρότητα το ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ποιες είναι οι θέσεις της παράταξής σας;
Η ΑΕΚ είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης μας. Η ΑΕΚ δεν είναι απλά μία ποδοσφαιρική ομάδα, είναι η ιδέα που παραπέμπει στις αλησμόνητες πατρίδες μας, την Κωνσταντινούπολη, την Μικρά Ασία, τον Πόντο. Είναι ένας σύνδεσμος με τις ρίζες των προγόνων μας που ξεριζώθηκαν από την μαρτυρική γη της Ανατολικής Θράκης, της Ιωνίας, του Πόντου. Για μας τους Φιλαδελφειώτες-Μικρασιάτες η ΑΕΚ είναι ένα κομμάτι της ζωής μας. Ίσως θα θυμάστε ότι ο αδελφός μου ο Γ. Τομπούλογλου, ως αντιδήμαρχος καθαριότητας της διοίκησης Ν. Αδαμόπουλου μετείχε στο Δ.Σ. της ΑΕΚ το 2003, εκπροσωπώντας το δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας, όταν τότε με δικαστική απόφαση διορίστηκε η διοίκηση Γρανίτσα. Ο Γ. Τομπούλογλου ήταν ο μόνος που διαφώνησε τότε για το γκρέμισμα του γηπέδου όταν όλοι οι φίλαθλοι της ΑΕΚ είχαν παρασυρθεί από τις ανεδαφικές απόψεις περί κατεδάφισης του γηπέδου. Ο Γ. Τομπούλογλου δεν αρκέστηκε μόνο στη διαφωνία που διατύπωσε στο Δ.Σ. της ΑΕΚ αλλά έβαλε τα απορριμματοφόρα του δήμου, φραγμό στις μπουλντόζες που επιχειρούσαν να γκρεμίσουν το γήπεδο. Και το έκανε τότε κόντρα στην οπαδική αντίληψη που κάποιοι είχαν για τους δικούς τους λόγους επιβάλει στους ΑΕΚτζήδες. Σήμερα 11 χρόνια μετά η άποψη ότι το γήπεδο δεν έπρεπε να γκρεμιστεί αποτελεί κοινή πεποίθηση.
Παράλληλα σας υπενθυμίζω ότι προσωπικά εγώ αλλά και ο αδελφός μου Γ. Τομπούλογλου ανήκουμε στους 131 πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας που αντιδράσαμε στο τερατούργημα (εμπορικό κέντρο- και λίγο γήπεδο) ύψους 40 μέτρων που ήθελε να μας επιβάλει ο κ. Γρανίτσας και τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε. Θεωρώ απόλυτα σωστή και εκ των υστέρων δικαιωμένη την στάση μας αυτή. Οι συνεργάτες και εγώ θεωρούμε ότι η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό μοχλό ανάπτυξης και προβολής της πόλης μας, την εκ νέου ενσάρκωση των ιδανικών μας αλλά και την προαγωγή του αθλητισμού γενικότερα.