Η απάντηση της δημοτικής αρχής Αμαρουσίου στην πρόσφατη πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας
Πρόσφατα δημοσιεύσαμε την πρόταση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο Αμαρουσίου, κ. Αλέξανδρου Μπρέγιαννη, για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης. Σε αυτήν την πρόταση απαντά η δημοτική αρχή ως εξής: “Στην αγωνιώδη προσπάθεια του να εμφανιστεί ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης που διαθέτει σχέδιο για την πόλη μας, ο κ. Μπρέγιαννης, υπέβαλε στη Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου πρόταση για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στο πρώην οικόπεδο του Ι.Γ.Ε, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος JESSICA.
Η πρόταση αυτή όμως δεν είναι υλοποιήσιμη. Και δεν είναι υλοποιήσιμη γιατί
1. Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτεί έργα που κατασκευάζονται σε ακίνητα με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και όχι σε ακίνητα που το ιδιοκτησιακό είναι αμφισβητούμενο. Δεν μπορούμε να υποβάλλουμε, λοιπόν, πρόταση για χρηματοδότηση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης στο συγκεκριμένο ακίνητο μέσω JESSICA γιατί ακόμη το οικόπεδο δεν μας ανήκει.
2. Είναι γνωστό ότι η Διοίκηση Πατούλη έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια δικαστικό αγώνα για να περάσει στην κυριότητά του Δήμου το πρώην οικόπεδο Ι.Γ.Ε, κι έχει πετύχει την έκδοση δικαστικής απόφασης που αναγνωρίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του. Όμως η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει δικαστικά κι όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, που δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα πάρει για να τερματιστεί, δεν είναι δυνατή η όποια αξιοποίηση του οικοπέδου. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο κ. Μπρέγιαννης. Θα ήταν γκάφα για το Δήμο αλλά και για όποιον το προτείνει, να ζητήσουμε χρηματοδότηση για ένα έργο που δεν μπορεί να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
3. Η Διοίκηση Πατούλη γνωρίζει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει το πρόγραμμα JESSICA. Αξιοποιεί τις δυνατότητες αυτές έχοντας ήδη υποβάλει πρόταση αξιοποίησης του προγράμματος, καταθέτοντας πρόταση και ζητώντας την ένταξη και χρηματοδότηση από αυτό του έργου της κατασκευής του Αστυνομικού Τμήματος, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου, επί της Ο. Σουρή.
Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαιώνουμε τον κύριο Μπρέγιαννη ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου, και γνωρίζει αλλά και αξιοποιεί, κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να κάνει έργο στην πόλη. Είτε αυτή αφορά σε ευρωπαϊκό είτε αφορά σε εθνικό πρόγραμμα. Όσον αφορά στο πρώην οικόπεδο του Ι.Γ.Ε είμαστε έτοιμοι μόλις τελεσιδικήσει η υπόθεση, να προχωρήσουμε άμεσα μέσω Σ.Δ.Ι.Τ στην κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στο συγκεκριμένο ακίνητο. Με σωστό και μελετημένο τρόπο, κι όχι βιαστικά κι επιπόλαια, όπως μας προτείνει ο κ. Μπρέγιαννης.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε, άλλωστε, ότι η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στο πρώην οικόπεδο Ι.Γ.Ε αποτελεί προγραμματική δέσμευση της δημοτικής μας παράταξης. Και αισθανόμαστε δικαιωμένοι που έστω και με καθυστέρηση, ο κ. Μπρέγιαννης, ταυτίζεται με το πρόγραμμα του συνδυασμού μας.
Η πρόταση του κ. Μπρέγιαννη
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Πρός: Γραφείο Δημάρχου κ.Πατούλη
Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου (υπόψη Προέδρου κ.Γαρδέλη)
Γραφείο Αντιδημάρχων
Γραφείο Γενικού Γραμματέα κ.Χρηστάκη
Γραφείο Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Θέμα: Πρόταση για«Κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης με ανάπλαση του υπαίθριου χώρου και δημιουργία χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής στο πρώην οικόπεδο του ΙΓΕ(πλησίον παλαιού Δημαρχείου)» αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα JESSICA (Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης).
Εισαγωγή
Πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε την έναρξη του ευρωπαϊκού πρόγραμμα JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) που στοχεύει στη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης. Οι δράσεις θα χρηματοδοτούνται μετά τη σύνταξη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης, όπου θα προτείνεται η υλοποίηση έργων με χαρακτηριστικά παρέμβασης ολοκληρωμένου χαρακτήρα.
Οι “κοινοί” πόροι του μηχανισμού θα προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΤΠΑ- ΕΣΠΑ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Δεν αποκλείεται και η χρήση αμιγώς ιδιωτικών κεφαλαίων (π.χ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα), εάν εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον.
Τα έργα που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα αφορούν:
Επαναξιοποίηση εγκαταλελειμμένων περιοχών.
Αστικές Υποδομές (χώροι στάθμευσης και πρασίνου, διαμόρφωση υποδομών δρόμων).
Δημόσια Δίκτυα (μεταφοράς, ύδρευσης, αποχέτευσης, ενεργειακά).
Υποδομές ανάπτυξης επιχειρηματικότητας (τεχνολογικά πάρκα κλπ).
Υγεία / εκπαίδευση (νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης κλπ).
Τουρισμό (ξενοδοχεία, χώροι αναψυχής).
Αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων.
Πολιτιστικά κέντρα και χώρους αναψυχής πολλαπλών χρήσεων.
Οι πόροι του JESSICA, για το σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 258 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκ. ευρώ αφορούν την Περιφέρεια Αττικής.
Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό (στο Δημοτικό Συμβούλιο) το πρώην οικόπεδο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), αναμένεται σύντομα να περιέλθει στην αποκλειστική κυριότητα του Δήμου Αμαρουσίου καθώς οι χρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες βαίνουν σε τελικό στάδιο. Πρόκειται δε (με βάση την άποψη και των συγκοινωνιολόγων ) για τον καταλληλότερο χώρο, προκειμένου να κατασκευαστεί υπόγειο παρκινγκ καθώς βρίσκεται περιμετρικά του ιστορικού κέντρου και εφάπτεται της Λ. Κηφισίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εκπονηθεί ήδη από την δημοτική αρχή σχετική μελέτη ενώ τα σημερινά δεδομένα (αποδέσμευση Παναγόπουλου, «πάγωμα» διαδικασίας σε πλατεία Γαρδέλη κ.λ.π) το καθιστούν ως την μοναδική και ίσως την τελευταία ευκαιρία για να γίνει ένα έργο που συζητείται πάνω από δύο δεκαετίες και αποτελεί πάγιο αίτημα των εμπόρων αλλά και των δημοτών.
Σύντομη περιγραφή του προτεινόμενου έργου
Στα πλαίσια του παρόντος χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA, η δημοτική παράταξη μας προτείνει ο Δήμος Αμαρουσίου να καταθέσει πρόταση στην Περιφέρεια για να κατασκευασθεί υπόγειος χώρος στάθμευσης και παράλληλα να πραγματοποιηθεί ανάπλαση του χώρου στο πρώην οικόπεδο ΙΓΕ.
Το προτεινόμενο έργο δύναται να περιλαμβάνει:
Κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης 200 αυτοκινήτων.
Κατασκευή Ψηφιακού Μουσείου.
Διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου σε πλατεία/πράσινο.
Δημιουργία υποδομής ενοικιάσεως ποδηλάτων με το σύστημα «Park and Bike».
Στην κατασκευή του ψηφιακού μουσείου και του υπόγειου χώρου στάθμευσης δύναται να χρησιμοποιηθούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας η οποία θα συμβάλλει περαιτέρω στην βιωσιμότητα της επένδυσης, σύμφωνα με την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.
Σκοπιμότητα με βάση τις προτεραιότητες του JESSICA
Η κατασκευή του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων καθώς και το σύστημα «Park and Bike» κρίνεται ως ένα απαραίτητο έργο, το οποίο θα επιλύσει, σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα στάθμευσης στην περιοχή του εμπορικού κέντρου, ενώ η διαμόρφωση υπαίθριου δημόσιου χώρου με χρήσεις αναψυχής και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μέσω του ψηφιακού μουσείου θα συμβάλλει περαιτέρω στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.
Συγκεκριμένα:
Θα μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση της περιοχής, με όσα περιβαλλοντικά οφέλη αυτό συνεπάγεται.
Θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός ελεύθερος χώρος, ο οποίος μαζί με την πλατεία Ηρώων θα αποτελέσει ένα ενιαίο κοινόχρηστο χώρο με χρήσεις πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού.
Επιπλέον, θα αναδειχθεί ένας πολιτιστικός πόλος έλξης που θα συνδυάζει την ολυμπιακή πινακοθήκη και το νέο ψηφιακό μουσείο (π.χ. ολυμπιακών αγώνων) που δύναται να εμπλουτίσει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Αναμενόμενα Κοινωνικό-οικονομικά αποτελέσματα και επιπτώσεις του έργου:
Το έργο «Κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης με ανάπλαση του υπαίθριου χώρου και δημιουργία χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής στο πρώην οικόπεδο του ΙΓΕ » αναμένεται να φέρει τα παρακάτω θετικά κοινωνικό-οικονομικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία:
1. Αύξηση της επισκεψιμότητας στο εμπορικό κέντρο με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης λόγω της εύκολης πρόσβασης αλλά και λόγω της δημιουργίας του νέου ψηφιακού μουσείου.
2. Βελτίωση της εικόνας των κεντρικών δρόμων και μείωση της αίσθησης της «όχλησης».
3. Προώθηση εναλλακτικών μορφών κινητικότητας με την εισαγωγή του θεσμού «Park and Bike» με βάση τις κατευθυντήριες αρχές της βιώσιμης κινητικότητας των πολιτικών της Ε.Ε.
4. Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Προβλεπόμενες πηγές εσόδων και εκτίμηση εσόδων – εξόδων σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας:
Έσοδα προβλέπονται από τη λειτουργία του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων (ωριαία, ημερήσια, μηνιαία μίσθωση), το εισιτήριο εισόδου στο ψηφιακό μουσείο αλλά και την χρήση του Park and Bike.
Με βάση αντίστοιχα project προβλέπονται έσοδα της τάξης €850.000,00 και έξοδα €200.000,00.
Προτεινόμενη μέθοδος εξασφάλισης δανείου ΤΑΑΚ:
Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ οπότε δεν απαιτούνται εγγυήσεις.”