Σχέδια επί σχεδίων για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας που δεν λέει να καταλαγιάσει, αντ’ αυτού βλέπουμε μία επικίνδυνη κορύφωση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων. Φτάσαμε να μιλάμε και στην Ελλάδα για ανάγκη επίταξης ιατρών από τον ιδιωτικό τομέα, για επιλογή ασθενών που θα εισαχθούν στις ΜΕΘ. Το άνοιγμα όμως της οικονομίας περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη, τόσο για την στήριξη της οικονομίας, όσο και για τον κουρασμένο πληθυσμό να επανενταχθεί κοινωνικά.
Παρότι η κατάσταση δείχνει ζοφερή υπάρχουν σημάδια που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε στον οικονομικό τομέα. Για παράδειγμα, το προσωρινό άνοιγμα της οικονομίας τον Ιανουάριο και η υπό περιορισμό λειτουργία του λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια των εορτών, αλλά και η παράταση είσπραξης των τελών κυκλοφορίας συνέβαλαν στην αύξηση κατά 428εκατ. ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο, έναντι του στόχου της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2021. Τι πιο αισιόδοξο από την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου κατά 2,5 δις. ευρώ, μετά την επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς ομολόγου, την πρώτη ανάλογης διάρκειας μετά το 2008; Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,9%.
Μετά από 16 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές με 30ετή ομόλογα καθώς το κλίμα -μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά- είναι ιδιαίτερα θετικό. Μία τολμηρή κίνηση όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί, δίνοντας ένα σημαντικό σήμα για τους επενδυτές. Επιβεβαιώθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της Ελληνικής κυβέρνησης, στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ισχυρός σύμμαχος σε αυτές τις κινήσεις του Ελληνικού Δημοσίου είναι η ΕΚΤ και το PEPP. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η συγκεκριμένη έκδοση σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές και συμβάλλει στην εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων, παρέχοντας ταυτοχρόνως ασφάλεια στους επενδυτές, καθώς χρονικά ξεπερνά -κατά πολύ- την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος.
Επιπλέον, η Ελλάδα εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης 12,7δις. ευρώ δανείων με μηδενικό επιτόκιο, από αυτά 1,7δις. ευρώ θα διατεθούν για ιδιωτικές επενδύσεις το καλοκαίρι. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει να απορροφήσει το σύνολο αυτών των δανείων και να τα διαθέσει για ιδιωτικές επενδύσεις, με στόχο να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά ιδιωτικών κεφαλαίων. Το ύψος της επιδότησης θα κυμαίνεται, ανάλογα με το είδος της επένδυσης, από 30% έως και 50% του συνολικού κόστους. Ο υποψήφιος ιδιώτης επενδυτής θα πρέπει να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση σε ποσοστό 30% του κόστους της επένδυσης και να παρουσιάσει ίδια κεφάλαια τουλάχιστον στο 20% του προϋπολογισμού της επένδυσης. Με αυτό το δεδομένο ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να αρχίσει από τώρα να προετοιμάζεται, καθώς θα απαιτηθούν 2-3 μήνες για την έγκριση ενός επενδυτικού σχεδίου από τις τράπεζες. Τελικά, υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για την μετά πανδημία εποχή, τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για το μέλλον μας σε αυτήν.
*Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου
Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Πολιτευτής ΝΔ,
Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών