Ο Πρόεδρος των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Θάνος Τσιανός, αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης της Μεγάλης Παράκαμψης της Αττικής κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ITC 2024 – 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.
«Εάν δεν αναλάβουμε δράση σήμερα, οι καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο της Αττικής θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέσα σε 10 χρόνια», τόνισε.
Επεσήμανε ότι καθώς η οικονομία βελτιώνεται και ο τουρισμός ενισχύεται, η κυκλοφορία των οχημάτων θα αυξάνεται, ενώ το υφιστάμενο οδικό δίκτυο δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει όλες τις μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε ότι ένα σημαντικό μέρος της αύξησης των μετακινήσεων θα πρέπει να καλυφθεί από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για έναν ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό στον τομέα της πολεοδομίας και των συγκοινωνιών, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Αυτός ο σχεδιασμός θα επιτρέπει την εκτίμηση της κατάστασης για τα επόμενα 20-30 χρόνια και την πρόβλεψη πιθανών προβλημάτων, ώστε να μπορούν να δοθούν έγκαιρα λύσεις.
Αναφορικά με τα έργα που απαιτούν άμεση προσοχή, εστίασε στη Μεγάλη Παράκαμψη της Αττικής, έναν αυτοκινητόδρομο που έχει μελετηθεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή του.
Θυμίζουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη, μήκους 53 χλμ., ο οποίος θα ξεκινούσε από την Υλίκη στη Βοιωτία, σε κόμβο με τον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, και θα κατέληγε στον Άγιο Λουκά, σε κόμβο με την Αττική Οδό, παρακάμπτοντας το οδικό δίκτυο της Αθήνας και κυρίως τον κορεσμένο Κηφισό.
Ο στόχος ήταν το έργο να δημοπρατηθεί ως σύμβαση παραχώρησης, ωστόσο το 2015 ακυρώθηκε, καθώς εκτιμήθηκε ότι η ολοκλήρωσή του θα οδηγούσε σε αξιώσεις αποζημιώσεων από τους παραχωρησιούχους γειτονικών αυτοκινητοδρόμων, οι οποίοι θα υπέφεραν από μειωμένα έσοδα λόγω των διοδίων.
Το έργο έχει επανέλθει στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες, καθώς η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τη σημασία του για τη μείωση των χρόνων μετακίνησης στο Λεκανοπέδιο.
Ταυτόχρονα, η προώθηση του έργου γίνεται μέσω του μηχανισμού των Πρότυπων Προτάσεων από μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Αυτή προτείνει ότι ο αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 40 χλμ., με αφετηρία έναν κόμβο κοντά στα Οινοφύτα (αντί για την Υλική) και θα καταλήγει στον Άγιο Λουκά, σε κόμβο με την Αττική Οδό.
Με την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου, αναμένεται ότι τα φορτία από το λιμάνι της Ελευσίνας θα μεταφέρονται πιο γρήγορα προς τη Βόρεια Ελλάδα, θα μειωθεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στο Θριάσιο πεδίο και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, ενώ θα υπάρξει και αποσυμφόρηση του Κηφισού από τα φορτηγά.