Μια εντελώς ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Μεταμόρφωσης, μια εντελώς ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από το θάνατο του Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου, που αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Δήμου Μεταμόρφωσης με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και την Ένωση Κρητών Μεταμόρφωσης.
Ήταν μια ιδέα του Δήμου, την οποία αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και η Ένωση Κρητών Μεταμόρφωσης.
Ποιοι παραβρέθηκαν
Παραβρέθηκαν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. κ. Κύριλλος, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο πρώην υπουργός, βουλευτής και Δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, η Λίλη Βενιζέλου, πρόεδρος της MEDASSET, εξ αγχιστείας εγγονή του Ελ. Βενιζέλου, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και μέλος πολιτικού του συμβουλίου, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, οι πρώην Δήμαρχοι Μεταμόρφωσης Γιάννης Χριστονάκης και Δημήτρης Τζίτζιφας και Πεύκης Παύλος Καμάρας, ο καθηγητής και γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης, ο συγγραφέας Βασ. Γκουρογιάννης, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Γιώργος Μαριδάκης κ.α.
Από πλευράς τοπικών αρχών παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι του Δημοτικού Συμβουλίου Χαρά Κοντοσώρου και Κοινωφελούς Επιχείρησης Νικολέττα Πατέλη, οι Αντιδήμαρχοι Φώτης Παπαδόπουλος, Μαρία Λυμπέρη, Βαγγ. Χειμώνας και Βαγγ. Γαρούφος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Στρ. Σαραούδας, Δημ. Περιβολαράκης και Βασ Καραβάκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Ηλιόπουλος, Αθανασία Ακριώτη, Κώστας Κολοβός, Θοδωρής Σφυρής, Γιώργος Χρονόπουλος και Γιάννης Μανανάς και ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γιάννης Νικήτας.
Τις προσφωνήσεις και την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Δημοτική Σύμβουλος Χριστίνα Αντωνοπούλου.
Ο χαιρετισμός του κ. Χατζηδάκη
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπροέδρου της Ν. Δημοκρατίας, κ. Χατζηδάκη. ο οποίος αναφέρθηκε στη διορατικότητα, την οξυδέρκεια και το ρεαλισμό του Βενιζέλου και τη θεμελιώδη αρχή της πολιτικής του ότι η Ελλάδα ως μικρή χώρα, πρέπει πάντα να αναζητεί και να διαμορφώνει τις κατάλληλες συμμαχίες, για να μπορεί να εξασφαλίζει τα συμφέροντά της και την παρουσία της στη διεθνή σκηνή.
Απόδοση φόρου τιμής
Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Μεταμόρφωσης Βασίλης Χατζηδάκης και ο Πρόεδρος του παραρτήματος Αττικής του Ιδρύματος Γιώργος Πρασιανάκης, που απέδωσαν φόρο τιμής στο οραματιστή και μεταρρυθμιστή πολιτικό και αναφέρθηκαν σε πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του.
Η ομιλία του δημάρχου Μεταμόρφωσης
Κύριοι ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Ι. Καρπέτας και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Ε. Παπαδάκης.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε τεκμηριωμένα και με πολλά ιστορικά στοιχεία στο θανάσιμο μίσος και την αδυσώπητη πολεμική, που αντιμετώπισε ο Βενιζέλος στη μεγάλη εθνική και ανορθωτική του προσπάθεια, από το παλάτι και την αντιβενιζελική παράταξη.
Το ανάθεμα στο Πεδίο του Άρεως, το 1916, η δολοφονική απόπειρα και ο τραυματισμός του Βενιζέλου στο σιδ. Σταθμό της Λυόν, το 1920, και η άγρια δολοφονική καταδίωξη για μισή σχεδόν ώρα από μια εγκληματική ομάδα αστυνομικών, του λήσταρχου Γ. Καραθανάση και κοινωνικών αποβρασμάτων, το 1933, στα οποία αναφέρθηκε με συνοπτική ακρίβεια ο Δήμαρχος, έδωσαν τη διάσταση της εμπάθειας και του τυφλού μίσους κατά του Εθνάρχη.
Που στάθηκε ο Διευθυντής του Ιδρύματος
Ο Νίκος Ε. Παπαδάκης, που ήταν ο κύριος ομιλητής, έκανε συνολική αναφορά στην εκπληκτική προσωπικότητα και το τεράστιο έργο του Ελ. Βενιζέλου και ανέδειξε την επικαιρότητά του στις σημερινές συνθήκες και τα διδάγματα που μπορούν να εξαχθούν από πολιτικούς και πολίτες.
Ξεχώρισαν δυο χαρακτηριστικά ιστορικά περιστατικά από τη δράση του, άκρως διδακτικά για όσους φιλοδοξούν να ηγούνται.
Το πρώτο:
Όταν ο Βενιζέλος ξεκινούσε την επανάσταση στο Θέρισο, τόνισε σ΄ αυτούς που εκδήλωσαν διάθεση να τον ακολουθήσουν ότι όσοι τον ακολουθήσουν πρέπει να ξέρουν ότι θα πεινάσουν, θα διωχθούν, ίσως και να πεθάνουν, ενώ αν μείνουν στο σπίτι τους θα είναι ασφαλείς. Και πριν αποφασίσουν πρέπει να το γνωρίζουν.
Το δεύτερο:
Το 1910, στην πρώτη εμφάνιση σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αντιπαρατέθηκε ανοιχτά με το Λαό.
Το πλήθος φώναζε το σύνθημα «Συντακτική», ζητώντας κατάργηση της Βασιλείας.
Ο Βενιζέλος απάντησε αποφασιστικά «Αναθεωρητική», εκτιμώντας ότι το συμφέρον της χώρας επέβαλε τη διατήρησή της.
Ο διάλογος του Ηγέτη με το πλήθος επανελήφθη, μέχρι που ο Ηγέτης επέβαλε την άποψή του.
Πρόκειται για δυο μεγάλες πολιτικές παρακαταθήκες: Η ειλικρίνεια που πρέπει να διακρίνει τον ηγέτη απέναντι στο Λαό και η ευθύνη του να ηγείται και διαπαιδαγωγεί και όχι να σέρνεται και να κολακεύει το πλήθος.
Ανάμεσα στις ομιλίες του Δημάρχου και του Παπαδάκη, ο εξαιρετικός Λευτέρης Βρουβάκης και χορωδία της Ένωσης Κρητών τραγούδησαν συγκλονιστικά ένα υπέροχο κρητικό.
Η παρέμβαση του κ. Πατούλη
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, ο οποίος πρόσθεσε τη δική του άποψη για τη διαχρονική αξία και επικαιρότητα του Βενιζέλου και εκφράστηκε με θερμά λόγια για την εκδήλωση και το ενδιαφέρον που είχε.
«Η Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου»
Στη συνέχεια προβλήθηκε η θαυμάσια ταινία του Βασίλη Μάνου «Η Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου», ένα εξαιρετικό ιστορικό ντοκουμέντο, που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία.
Ακολούθησαν τραγούδια και χοροί από την Ένωση Κρητών και η εκδήλωση τελείωσε με τσικουδιά και κρητικά κεράσματα.