Διαφορετική προσέγγιση με βάση το σύγχρονο επιχειρησιακό της σχέδιο στο ζήτημα των ανταποδοτικών τελών για το 2021 διατύπωσε η παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, διαφωνώντας ριζικά με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και της “Ενότητας” που κατέθεσε χωριστή πρόταση. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτης Μανούρης συνόψισε στην τοποθέτησή του τους λόγους της διαφωνίας.
“Το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής δείχνει ότι δεν ξέρει που βαδίζουν οι σύγχρονοι Δήμοι το 2020, είπε χαρακτηριστικά. Βρίσκεται τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω και διακατέχεται από έλλειψη οράματος και σχεδιασμού ανάπτυξης. Εμείς, πρόσθεσε ο Παναγιώτης Μανούρης, μιλάμε για πολύ διαφορετικά πράγματα: κινητά πράσινα σημεία, διαλογή στην πηγή, τουλάχιστον τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης, καμπάνιες ενημέρωσης των δημοτών, κομποστοποίηση βιοαποβλήτων, μεταφορά του γκαράζ, νέο τόπο μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Η Νέα Ιωνία δυστυχώς, συνεχίζει να είναι βρώμικη. Γεγονός που δείχνει πως δεν τα καταφέρνει καλά η Δημοτική Αρχή, ούτε στον τομέα της καθαριότητας και το μόνο που κάνει είναι να φέρνει αιτήματα για αγορές νέων απορριμματοφόρων.
Υπάρχουν νέες μέθοδοι. Τις εφαρμόζουν οι γειτονικοί Δήμοι και καλό θα ήταν να παραδειγματιστεί έστω από αυτούς.
Αναλύοντας τη θέση του ο επικεφαλής της παράταξης είπε πως τίποτα καινοτόμο δεν υπάρχει στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, εκτός από κάποια πράγματα που έχει προτείνει η Περιφέρεια και ουσιαστικά αντέγραψαν η Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και τα προβάλλουν ως δικά τους.
“Εμείς έχουμε διαφοροποιηθεί και σε ζητήματα που αφορούν τους υπόγειους κάδους. Πιστεύουμε πως δεν πρέπει να γίνεται συμπίεση στην ανακύκλωση, γιατί έτσι καταστρέφεται το ανακυκλώσιμο υλικό και καταλήγει σε ποσοστό έως και 70% στη χωματερή.
Χρειάζονται τουλάχιστον 4 διαφορετικά ρεύματα: χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο, που θα μαζεύονται χωριστά για να μην υπάρχει σαβούρα πάνω από 15%. Αυτό σημαίνει μια πρώτη προσέγγιση της έννοιας “ανακύκλωση στην πηγή”.
Η εισήγηση της Ενότητας -καλό είναι που αξιοποιεί το νόμο- αλλά δεν έχει ουσιαστική τροποποίηση των στόχων από την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Δύο τρεις αλλαγές σε κονδύλια και ίδια φιλοσοφία. Γι’ αυτό θα την καταψηφίσουμε. Επειδή είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από το επιχειρησιακό μας σχέδιο που έχει κατατεθεί και αναφέρεται στα ανταποδοτικά, την ανακύκλωση, την τηλεματική, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και τους σύγχρονους Δήμους, που εκσυγχρονίζουν με τέτοιο πλάνο στόλο και μεθόδους”.
Σχολιάζοντας δε, τις ολονύχτιες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο Παναγιώτης Μανούρης είπε ότι θα μπορούσε να γίνει μία μίνι διαβούλευση μια μέρα πριν τη συνεδρίαση για να απαντώνται οι πολλές ερωτήσεις πάνω σε ποσά και κωδικούς ώστε να λύνονται οι απορίες, να βοηθούνται οι νέοι συνάδελφοι και να μπαίνουμε αμέσως σε προτάσεις και τοποθετήσεις κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος .
“Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών -είπε χαρακτηριστικά- προσπαθεί να συγκεράσει τις διάφορες προτάσεις που τέθηκαν από τις Υπηρεσίες και η επάρκεια του είναι εγνωσμένη αλλά η εισήγηση θα έπρεπε να γίνει από την αρμόδια Αντιδήμαρχο, την κα Σακαλόγλου που δεν πήρε καν το λόγο ή ακόμα κι από την Δήμαρχο, γεγονός που δείχνει για την Δημοτική Αρχή, ξεκάθαρα την απουσία συγκεκριμένου σχεδίου για την καθαριότητα και την ανακύκλωση”.