Το Δ.Σ. Ν. Ιωνίας καταδίκασε, κατά πλειοψηφία, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τις μεγάλες αλλαγές που εμπεριέχει και αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης.
Πιο συγκεκριμένα, στην εξ αναβολής συνεδρίαση του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας (διεκόπη λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης) συζητήθηκε και τέθηκε προς ψήφιση η εισήγηση που έφερε η “Ενότητα για τη Ν. Ιωνία”, στην οποία η δημοτική παράταξη κατέκρινε το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας τόσο στα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση (ελάχιστη βάση εισαγωγής, επαναφορά του ορίου φοίτησης κ.α.) όσο και στο μείζον ζήτημα της αστυνόμευσης των Πανεπιστημίων και τη συγκρότηση ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημίων).
Χ. Κανλής: «Καταδικάζουμε το νομοσχέδιο-έκτρωμα»
Την εισήγηση του θέματος έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας για τη Ν. Ιωνία» κ. Χρήστος Κανλής. “Φέραμε αυτό το ψήφισμα για το νέο νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο της Κεραμέως και του κ. Χρυσοχοΐδη που κατά τη γνώμη μας αποτελεί μία μαύρη σελίδα για την ελληνική κοινωνία και εκπαίδευσης. Σε μία περίοδο που η πανδημία πλήττει σφοδρά τη κοινωνία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον φόβο για να οξύνει τις αντιλαϊκές πολιτικές” ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο κ. Κανλής, κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά σε όλες τις αλλαγές που προβλέπονται, ενώ κλείνοντας άσκησε δριμύτατη κριτική στη κυβέρνηση για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, λέγοντας ότι “έχουμε την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να έχουμε ειδικό σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία θίγει την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και παραβιάζει βασικά συνταγματικά κατοχυρωμένα δεδομένα όπως το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων”
Δ. Θωμαΐδου: «Εθνικό και μείζον πρόβλημα η Παιδεία στην Ελλάδα»
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα μέλη της Δημοτικής Αρχής αποφάσισαν να απέχουν από την εν λόγω ψηφοφορία, με την Δήμαρχο κα Δέσποινα Θωμαΐδου να αναφέρει σχετικά: «Φέρνετε ένα ψήφισμα με βάση τα πολιτικά κριτήρια και τις πολιτικές θέσεις που έχει κάθε παράταξη. Για εμάς η Παιδεία όντως είναι ένα εθνικό και μείζον πρόβλημα που αφορά την νεολαία, για την οποία εμείς ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο διακομματικής στήριξης, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα που εντοπίζονται στην εκπαίδευση. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορούμε να ταχθούμε υπέρ ή κατά ενός τέτοιου νομοσχεδίου, θεωρώντας ότι έτσι παίρνουμε πολιτική θέση.»
Π. Μανούρης: «Το θέμα της παιδείας αντιμετωπίζεται με γιουρούσι»
Ο επικεφαλής της παράταξης Δημιουργία Αλληλεγγύη κ. Παναγιώτης Μανούρης τοποθετήθηκε αναλυτικά επί του θέματος δηλώνοντας μάλιστα ότι συμφωνεί σε πολλά σημεία από όσα ανέφερε ο κ. Κανλής στην εισήγηση του, ενώ με τη σειρά του επισήμανε τα διάφορα προβλήματα που λιμνάζουν στο χώρο της εκπαίδευσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια και παράλληλα ανέφερε και διάφορες προτάσεις του με σκοπό τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα. Πάντως, ο κ. Μανούρης κλείνοντας την τοποθέτηση του ενημέρωσε το σώμα για την απόφαση του να απέχει από τη ψηφοφορία, προκειμένου, όπως τόνισε, να μην επηρεάσει τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που ξεπερνάει τα όρια του Δήμου ώστε να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν όπως εκείνοι το επιθυμούν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δηλώνω δυσαρεστημένος για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται το θέμα της Παιδείας, με γιουρούσι».
Εν συνεχεία, επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν τις απόψεις τους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία ευρεία συζήτηση για θέματα που αφορούσαν τόσο τις επικείμενες αλλαγές όσο και γενικότερα την εκπαίδευση στη χώρα. Την μερίδα του λέοντος είχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπηρετούν τον συγκεκριμένο χώρο (εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), οι οποίοι εξέφρασαν τους έντονους προβληματισμούς τους για τις αλλαγές που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται, ενώ οι δημοτικές παρατάξεις ΛΑ.ΣΥ. και Εκτός Σχεδίου επανέλαβαν το πάγιο αίτημα τους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία συνδιαμορφώθηκε από τις εμπλεκόμενες παρατάξεις ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους δημοτικούς συμβούλους. Τελικά, από τους 30 παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους το ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία με 19 υπέρ, 1 κατά, 3 λευκά και 7 αποχές.
Το ψήφισμα που υπερψηφίστηκε από το Δ.Σ. Ν. Ιωνίας
“Το δημοτικό συμβούλιο Ν. Ιωνίας καταδικάζει τον απαράδεκτο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη που εντείνει την καταστολή, υπονομεύει τις ανάγκες της νέας γενιάς, βάζει νέους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Αυτό που χρειάζεται και ζητά σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα δεν είναι σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας από τη κυβέρνηση ή άλλων παρόμοιων σχεδίων που προτείνονται, ούτε νέα μέσα καταστολής και πειθαρχικές διώξεις φοιτητών. Αυτό που χρειάζονται και ζητούν είναι πανεπιστήμια ανοικτά, δημόσια και δωρεάν. Πανεπιστήμια της μάθησης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας. Πανεπιστήμια ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, συζήτησης και προβληματισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας καταδικάζει τις πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης που βάζουν εμπόδια στο μέλλον της νέας γενιάς.”