Ποια η εικόνα στην περιοχή μας και όχι μόνο – Τι δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας
Η επίσημη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αποτυπώνει το μέγεθος του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά καταστήματα και γενικότερα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Πριν από έξι μήνες η ΕΣΕΕ ξεκίνησε τη συστηματική καταγραφή των κλειστών επιχειρήσεων – λουκέτα- εντός των πόλεων. Η παρούσα έρευνα αποτελεί τη δεύτερη φάση της έρευνας που είχε ξεκινήσει η ΕΣΕΕ τον Αύγουστο του 2010 επιχειρώντας να καταγράψει την “ανησυχητική” πορεία των “λουκέτων”, όπως συνάγεται από το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Το βασικό ερώτημα ήταν η καταγραφή μέσω επιτόπιας έρευνας των κλειστών επιχειρήσεων στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου. Οι περιοχές που επιλέχθηκαν ήταν το κέντρο της Αθήνας, το Κολωνάκι, η Καλλιθέα, το Μαρούσι, η Νέα Ιωνία, το Χαλάνδρι και ο Πειραιάς.
Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου, σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι χειρότερη αφού αυξάνονται (αλλού με μεγαλύτερους ρυθμούς και αλλού με μικρότερους) οι “κενοί” επαγγελματικοί χώροι και τα “λουκέτα”.
Τι συμβαίνει στην περιοχή μας
Στην Νέα Ιωνία και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ηρακλείου η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές ( Ηράκλειο, Νέα Ιωνία και Πευκάκια) η εικόνα εμφανίζεται σε πρώτη ανάγνωση καλύτερη από το Κέντρο της Αθήνας με το ποσοστό των κλειστών μαγαζιών επί του συνόλου να φτάνει στο 17,8% (93 καταστήματα επί 523) αλλά έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2010 που ήταν 14,7%. Βέβαια εδώ πρέπει να τονισθεί πως η έρευνα έγινε μόνο στη Λ. Ηρακλείου και δεν περιλαμβάνει περιφερειακούς εμπορικούς δρόμους της πόλης όπου το πρόβλημα είναι σαφώς μεγαλύτερο και πιο εμφανές (π.χ. Αγίου Γεωργίου, 28ης Οκτωβρίου). Παρόμοια είναι η κατάσταση που καταγράφει η έρευνα της ΕΣΕΕ στην περιοχή του Αμαρουσίου (οδοί Ερμού, Πλαστήρα, Αγίου Δημητρίου), όπου ενώ παρουσιάζεται οριακή αύξηση σε σύγκριση με την καταγραφή του Αυγούστου, παραμένει από τις περιοχές με την χαμηλότερη συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων με 17% (34 κλειστές επιχειρήσεις από τις 200).
Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν (οδοί Παπαδιαμάντη – Αργυροπούλου, Παναγίτσας, Λεβίδου, Κολοκοτρώνη, Κασσαβέτη), το ποσοστό φτάνει περίπου το 21,0% με 56 κλειστά μαγαζιά επί συνόλου 267, ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 12%. Σε ένα άλλο μεγάλο εμπορικό κέντρο των βορείων προαστίων το Χαλάνδρι παρουσιάζεται μια υψηλή συγκέντρωση “λουκέτων” στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (οδοί Παπανδρέου, Αγία Παρασκευή και Χαιμαντά) με ένα ποσοστό της τάξης του 22%.
Ποια η εικόνα στο κέντρο και στον Πειραιά
Η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 23,4% από 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010. Κρισιμότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 33,8%! Ακολουθεί η οδός Ακαδημίας με το 24,6% των καταστημάτων να είναι κλειστά, ενώ στην Ερμού η αναλογία φτάνει στο 24,3%.
Αντίθετα στην οδό Πατησίων εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 20,6%, σχετικά μικρότερο προς το αντίστοιχο του συνόλου της Αθήνας, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων. Παρ όλα αυτά, η Πατησιών λόγω του μεγάλου μήκους της, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο, με το ποσοστό να αυξάνεται ορισμένες φορές έως και το 30%.
Στην οδό Θησέως της Καλλιθέας υπάρχουν 74 κλειστά καταστήματα επί 440 (αύξηση 16,8%). Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με όλες τις άλλες περιοχές καθώς το 20,6% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά.
Η θέση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας
Ο νέος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, κ. Σπύρος Παπαδάτος, είπε πως αυτή τη στιγμή τα λουκέτα και τα κλειστά μαγαζιά κυμαίνονται σε γενικές γραμμές μεταξύ 20 και 25% αλλά στη Λ. Ηρακλείου, τη βιτρίνα του εμπορικού κέντρου, το ποσοστό είναι αισθητά μικρότερο (σύμφωνα με τον ίδιο δεν ξεπερνάει το 10%) καθώς οι επιχειρήσεις που κλείνουν αντικαθίστανται αμέσως από άλλες.
“Οι έμποροι δεν μπορούν να δουλέψουν γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα και δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους όπως τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Τα πάγια έξοδα μας είναι δυσβάστακτα Ο ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί και να αυξηθεί η ρευστότητα των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις” δηλώνει ο κ. Παπαδάτος που προσθέτει: “Εμείς δεν θέλουμε άλλα λουκέτα και για να αποφευχθούν λέμε όχι στο φορολογικό εκβιασμό και στη φορολογική βία, όχι στις αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων, όχι στην άλωση της αγοράς από πολυεθνικούς ομίλους, όχι στην ανεξέλεγκτη λειτουργία εμπορικών υπερχώρων, όχι στη φοροδιαφυγή από το παραεμπόριο. Όλα αυτά τα ζητάμε γιατί δεν θέλουμε να μετατραπούν οι εμπορικοί δρόμοι σε νεκροταφεία του μικρομεσαίου ελληνικού εμπορίου”
Όπως μας ενημέρωσε κ. Παπαδάτος ο Εμπορικός Σύλλογος έχει καταθέσει μια δέσμη προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς που θεωρεί πως μπορούν να ανορθώσουν την τοπική αγορά. Ανάμεσα τους είναι ο έλεγχος από μεικτά κλιμάκια και η πάταξη του παραεμπορίου, η αναβάθμιση-ανάπλαση των εμπορικών περιοχών από δήμους-πολιτεία και η θέσπιση ενός πλήρους χωροταξικού πλαισίου.
Για όλα αυτά τα ζητήματα οι έμποροι της Νέας Ιωνίας έκλεισαν τα μαγαζιά τους στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Και εδώ ο Πρόεδρος αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας θέλουν να ευχαριστήσουν τους καταστηματάρχες της πόλης και τα μέλη του συλλόγου για τη μεγάλη και δυναμική συμμετοχή τους.