Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, να πυκνώσουν τις τάξεις των εθελοντών
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού (Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου) στη σκιά της βαθιάς κοινωνικοοικονομικής κρίσης έχει ιδιαίτερη σημασία και είναι επίκαιρος περισσότερο από όσο ποτέ στο παρελθόν. Είναι ημέρα τιμής και αναγνώρισης για τα εκατομμύρια των εθελοντών που σε μία δύσκολη εποχή προσφέρουν από τον προσωπικό χρόνο και την αγάπη τους στο συνάνθρωπο μας. Παράλληλα, είναι ημέρα υπενθύμισης του κυριαρχικού αιτήματος της κοινωνίας για ανιδιοτελή προσφορά και αλληλεγγύη. Οι αξίες αυτές, όταν δοκιμάζεται η συνοχή και η αντοχή του κοινωνικού συνόλου μπορούν να γίνουν ο στυλοβάτης της κοινωνίας. Πιστεύοντας στη δύναμη του εθελοντισμού και με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας, ο Δήμος Αμαρουσίου και προσωπικά ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΣΠΑΠ κ. Γιώργος Πατούλης, απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας να πυκνώσουν τις τάξεις των εθελοντών για να οικοδομήσουμε μία νέα κοινωνία, μία κοινωνία πιο ανθρώπινη.
Η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών και η ενίσχυση της «Συμμαχίας Εθελοντών» αποτελούν κορυφαία επιλογή της Δημοτικής Αρχής. Για την επίτευξή της αναλαμβάνει καινοτόμες πρωτοβουλίες που να ανταποκρίνονται στις σύνθετες απαιτήσεις και ανάγκες της κοινωνίας, ώστε η κάθε εθελοντική δράση να είναι αποτελεσματική και να παράγει το μεγαλύτερο όφελος για το κοινωνικό σύνολο. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι νέες πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα στο Δήμο Αμαρουσίου.
Το Ενιαίο Μητρώο Εθελοντών που λειτουργεί στο Γραφείο Εθελοντισμού (Παλαιολόγου 9, 2ος όροφος, τηλ 213- 20.31.925) υποδέχεται κάθε πολίτη που επιθυμεί να ενταχθεί στις ομάδες των εθελοντών. Στο Μητρώο γίνεται κατηγοριοποίηση και αξιολόγηση των εθελοντών ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά: ειδικότητα – ηλικία – δεξιότητες – διαθέσιμος χρόνος.
Επόμενο βήμα είναι η κατάρτιση και υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης των εθελοντών, ανάλογα με το πεδίο που επιθυμούν να προσφέρουν.
Στην προσπάθεια αυτή πολύτιμος αρωγός είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, θα αναλάβει την κατάρτιση των εθελοντών στους τομείς:
Υγεία- Πρόνοια – Κοινωνική Αλληλεγγύη / Πολιτική Προστασία – Περιβάλλον/ Αθλητισμός – Πολιτισμός -Φύλαξη κοινόχρηστων χώρων.
Με την ολοκλήρωση του κύκλου εκπαίδευσης οι εθελοντές θα λαμβάνουν και σχετική πιστοποίηση.
Παράλληλα διεξάγεται διάλογος με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να μπορέσει να γίνει πράξη ένα σύγχρονο κέντρο κατάρτισης εθελοντών.
Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης των επιχειρησιακών σχεδίων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – διαχείρισης κρίσεων.
Παράλληλα θεσπίζεται 5μελής Τιμητική Επιτροπή, την οποία θα πλαισιώνουν επιφανείς πολίτες της τοπικής κοινωνίας που θα καταγράφουν τις σημαντικές εθελοντικές δράσεις είτε μεμονωμένων πολιτών, είτε συλλόγων, είτε άλλων φορέων και κάθε χρόνο σε ετήσια εκδήλωση θα προτείνουν και θα βραβεύουν τον «Εθελοντή της Χρονιάς».
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης στο μήνυμά του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού σημειώνει:
«Ο φετινός εορτασμός, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για όλους μπορεί να γίνει η αφετηρία για τον επαναπροσδιορισμό αρχών και αξιών που έχουν ατονίσει στο πέρασμα του χρόνου.
Με οδηγό τις αξίες του ανθρωπισμού, της ανιδιοτελούς προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης μπορούμε να οικοδομήσουμε μία νέα κοινωνία, πιο ανθρώπινη, πιο δίκαιη, με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους.
Καλούμε σε συστράτευση όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας για την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού μέσω της ύψιστης κοινωνικής πράξης που είναι η εθελοντική προσφορά. Να κτίσουμε μαζί γέφυρες αλληλεγγύης και αγάπης σε όλη την τοπική κοινωνία.
Οι ενεργοί πολίτες ας βρεθούμε στην πρώτη γραμμή προσφέροντας συντονισμένα και οργανωμένα στο κοινωνικό σύνολο, όπου οι ανάγκες το απαιτούν.
Οι εθελοντές μας είναι η ελπίδα για να μπορέσουν να λειτουργούν οι δομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εξυπηρέτηση των πολιτών, μετά τη σημαντική μείωση του προσωπικού τους, εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων, της μη ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, του μέτρου της εφεδρείας και της αδυναμίας πρόσληψης νέου προσωπικού.»