Η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών στην εποχή της κρίσης είναι πολύ σημαντική. Οι νέες τεχνολογίες και η χρησιμοποίησή τους μπορούν πολλές φορές να διευκολύνουν τη ζωή μας και να μας στηρίξουν σε δύσκολες στιγμές. Καθημερινά μέσα από τα ΜΜΕ βομβαρδιζόμαστε με τη γλώσσα των νέων τεχνολογιών: ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, facebook, twitter, τηλεϊατρική, τηλεβοήθεια κλπ. Τι γίνεται όμως όταν κανείς δεν γνωρίζει αυτές τις τεχνολογίες; Έρευνες επισημαίνουν πως όποιος δεν γνωρίζει τη χρήση των νέων τεχνολογιών κινδυνεύει από κοινωνικό αποκλεισμό και απομόνωση στο μέλλον.
Το Eurostat αναφέρει πως το 2050, 30% του πληθυσμού την Ευρώπη θα είναι άνω των 65 ετών.
Το 2010, μόνο το 17% των ευρωπαίων άνω των 65 έως 74 χρησιμοποιούσαν το ίντερνετ στην καθημερινότητά τους. Τα ποσοστά για την Ελλάδα είναι ακόμα πιο χαμηλά (περίπου 10%). Από την άλλη 63,8% των νέων έως 15 ετών χρησιμοποιούσαν τον υπολογιστή καθημερινά. Υπάρχει η γενική αποδοχή πως δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να ασχοληθούν με τους υπολογιστές και με αυτόν τον τρόπο να έρθουν πιοκοντά στη νέα γενιά και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.
Στις 29 Απριλίου γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Διαγενεακής Αλληλεγγύης και με αυτή την ευκαιρία τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα του προγράμματος ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες νέους και μεγάλους να έρθουν πιο κοντά μαθαίνοντας τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Δημοκρατία της Τσεχίας συμμετέχουν στο 2ετές αυτό πρόγραμμα κοινωνικής ενσωμάτωσης και διαγενεακής αλληλεγγύης.
Στη χώρα μας περίπου 150 νέοι εθελοντές εκπαιδευτές ηλικίας 12 έως 18 ετών μαθητές σε συνεργαζόμενα σχολεία και κολλέγια σε Αθήνα (Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Μάνεση, Εκπαιδευτήρια Πλάτων, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος PIERCE, 10o Δημοτικό Ηλιούπολης), Θεσσαλονίκη (CityCollege) και Τήνο (Δημοτικό Σχολείο Τήνου) έδειξαν σε περίπου 200 άτομα άνω των 60ετών πώς να χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπό την διοργάνωση και εποπτεία της 50και Ελλάς και με τη συνεργασία των Δήμων Ηλιούπολης και Ηρακλείου Αττικής.
Ο δήμος Ηρακλείου Αττικής είναι τοπικός εταίρος μέσω του Κέντρου Εργοθεραπείας.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ του δήμου και το ΚΑΠΗ ΕΕΣ και τα Εκπαιδευτήρια «Μάνεση». Η διεξαγωγή του προγράμματος αυτού, έχει μεγάλο «όφελος» και για τους «εκπαιδευτές» και για τους «εκπαιδευόμενους» και έδωσε την δυνατότητα σε πολλά μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου και του ΚΑΠΗ ΕΕΣ να εκπαιδευτούν στην χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και ίντερνετ και έδωσε διέξοδο σε καθημερινές τους ανάγκες, π.χ. Ηλεκτρονικές αιτήσεις σε διάφορους φορείς και οργανισμούς
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος οι πρώην αρχάριοι «μεγάλοι μαθητές» αναλαμβάνουν να μεταδώσουν τη γνώση τους σε άλλους συνομήλικούς τους υπό την εποπτεία των νέων εθελοντών εκπαιδευτών.
Γνωρίζοντας πως να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνειδητοποιούν πως τους είναι απαραίτητο για την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή μιας νέας εποχής, στην αποτελεσματική επικοινωνία και κοινωνικοποίηση και στη χρήση σημαντικών διαδικτυακών υπηρεσιών ώστε να εξοικονομούν χρόνο και άλλους πόρους.
Επομένως, η γνώση χειρισμού ενός υπολογιστή είναι ένα μέσο για να βελτιώσει κάποιος την ποιότητα ζωής του.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερους δασκάλους, μιας και οι νέοι είναι αυτοί που εδώ έχουν την εμπειρία και τη γνώση και είναι μια ευκαιρία συνάντησης ατόμων από διαφορετικές γενιές ώστε να ανακαλύψουν κοινά χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα.
Με λίγα λόγια, το πρόγραμμα ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (ΕΤΓ):
– Διδάσκει τους μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας να χρησιμοποιούν υπολογιστή δίνοντας τους την δυνατότητα να μοιράζονται μια κοινή γλώσσα και κοινά μέσα με τον υπόλοιπο κόσμο.
– Oι εκπαιδευτές γνωρίζουν εκ των έσω τη σημασία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας δάσκαλος, κάνοντας τους έτσι πιο προσεκτικούς στις ευαίσθητες διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα σε μια διδακτική σχέση.
– Συγκεντρώνει άτομα όλων των ηλικιών και προωθεί το διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση.
– Βοηθάει τα σχολεία, που διοργανώνουν μαθήματα ΕΤΓ, να γνωρίσουν τη γειτονιά, δημιουργώντας και ενισχύοντας σημαντικά δίκτυα.
– Πρόκειται για μια πολύτιμη και μοναδική ευκαιρία μάθησης για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού το ΕΤΓ επιτρέπει, επίσης, να δημιουργηθούν συγκεκριμένα διδακτικά μαθήματα για τους εκπαιδευτές.
– Συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο εθελοντικού-φιλικού περιβάλλοντος, με περισσότερους ανθρώπους που συμμετέχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα διευκολύνει τη διεθνή κινητικότητα μεταξύ των εθελοντών μεγαλύτερης ηλικίας.
– Ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην κοινωνία μέσω εθελοντικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμησή, την ταυτότητα και τις κοινωνικές σχέσεις τους.
Μερικά από τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι η δημιουργία εγχειριδίων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εθελοντές δάσκαλοι ακόμα και εκτός των μαθημάτων. Αυτά είναι ελεύθερα προς χρήση στην ιστοσελίδα της 50και Ελλάς www.50plus.gr
Οι επτά φορείς που ανέλαβαν τη διεξαγωγή του έργου στις προαναθερθείσες χώρες είναι: Fondazione Mondo Digitale (Ιταλία), Πανεπιστήμου του Εδιμβούργου (Ην.Βασίλειο), 50και Ελλάς (Ελλάδα), Fundación Para El Desarrollo Infotecnológico De Empresas (Ισπανία), Centrum Vizualizace A Interaktivity Vzdělávání Ostrava (Τσεχία), ICVolunteers.
Επιστημονική υπεύθυνη προγράμματος
Δρ. Μυρτώ – Μαρία Ράγγα
Διδάκτωρ Ψυχολογίας – Γεροντολογίας
Project Manager 50και Ελλάς