ΟΙ “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ
Η Δημοτική Παράταξη της Γλυφάδας “Ανοιχτοί Ορίζοντες” εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει τα όσα έγιναν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης αναφορικά με την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Συνδυασμού του οποίου ηγείται η κα Αθηνά Λυγνού αναφέρονται τα παρακάτω: “Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι ένας νέος θεσμός που προβλέπεται στο άρθρο 77 του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» σε Δήμους πάνω από 20.00 κατοίκους.
Υποψηφιότητα μπορούν να βάλουν δημότες που δεν είναι αιρετοί στο Δήμο, στην Περιφέρεια ή βουλευτές και δεν έχουν τα κωλύματα εκλογιμότητας του νόμου. Επιλέγεται με μυστική ψηφοφορία από το Δημοτικό Συμβούλιο με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την εγκατάσταση της νέας Δημοτικής Αρχής και την ακολουθεί σε θητεία. Ο ρόλος του είναι να δέχεται καταγγελίες θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση και να διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλύονται τα σχετικά προβλήματα. Είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως μέσα σε τριάντα ημέρες και να συντάσσει ετήσια έκθεση που παρουσιάζεται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής. Η νέα Δημοτική Αρχή, παρ’ ότι στα λόγια έδειχνε πως στηρίζει το νέο θεσμό, στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν τον πιστεύει κι απ’ ότι έδειξε η ψηφοφορία και δεν ήθελε, αλλά και δεν μπορούσε να συμβάλλει στην επιλογή ενός πραγματικά εγνωσμένου κύρους προσώπου, όπως προβλέπει ο νόμος, στη θέση αυτή.
Μπορεί επίσης να προβαίνει σε προτάσεις βελτίωσης της διοίκησης του Δήμου και συμπερασματικά είναι μια σημαντική θέση που, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στην καλυτέρευση των υπηρεσιών του Δήμου προς τους πολίτες.
Το ότι δεν τον ήθελε επιβεβαιώθηκε από τη στάση της, διότι:
· Δεν ανέλαβε
καμία πρωτοβουλία ώστε να δρομολογηθούν διεργασίες συναίνεσης με αναζήτηση προσώπου που μπορούσε να εξασφαλίσει την ψήφο των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
· Όρισε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την επιλογή του Συμπαραστάτη, την τελευταία ημέρα της δίμηνης προθεσμίας, ώστε να μην υπάρχει χρόνος για δεύτερη ευκαιρία σε επόμενη συνεδρίαση, όπως έγινε για παράδειγμα στην περιφέρεια Αττικής και είχε αποτέλεσμα.
Το ότι δεν μπορούσε επίσης επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα, διότι :
· Έθεσαν υποψηφιότητα από τον χώρο της πολλοί υποψήφιοι, οι περισσότεροι από τους συνολικά 15, γεγονός που έδειξε ότι δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει συνεννόηση, υπερίσχυσαν οι εγωισμοί και οι φιλοδοξίες και όχι το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών.
· Παρά τις εκλύσεις της Πρόεδρου των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνάς Λυγνού, δεν κατάφερε ούτε την ύστατη στιγμή της τελευταίας ψηφοφορίας, όπου ήδη είχαν φανεί οι δυνατότητες του καθενός υποψηφίου σε ψήφους, να συντονίσει τα στελέχη της.
Το ότι δεν εκλέχθηκε τελικά Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και κυρίως όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, είναι μια ήττα της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου προσωπικά, στους πρώτους μάλιστα μήνες της θητείας της, που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι η συνοχή της είναι επιφανειακή και στις πρώτες δυσκολίες δεν αντέχει, πόσο μάλλον όταν έρθουν μεγαλύτερες!
Οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, έχοντας ξεκάθαρη θέση από την αρχή, προσπάθησαν να υπάρξει συναίνεση και να επιλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης. Αρχικά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της κίνησης ψήφισαν πρόσωπο από το χώρο τους, όταν όμως διαπίστωσαν, στη δεύτερη ψηφοφορία, ότι δεν συγκεντρώνει ικανό αριθμό ψήφων, τότε έδωσαν την ψήφο τους σε άλλο πρόσωπο που είχε τα προσόντα αλλά και τη δυναμική της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων. Η Πρόεδρος των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού, όταν είδε το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην τρίτη ψηφοφορία (είχε αρχικά οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνουν 3 ψηφοφορίες) ζήτησε να γίνει και τέταρτη, τοποθετούμενη ανοιχτά υπέρ μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Τελικά και η τέταρτη ψηφοφορία ήταν άκαρπη και δυστυχώς ο νέος αυτός θεσμός δεν θα λειτουργεί για τα επόμενα 3,5 χρόνια στο Δήμο μας, με ευθύνη κυρίως της Δημοτικής Αρχής και των συμμαχικών σ’ αυτή δυνάμεων της ΑΜΕΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ – ΓΛΥΦΑΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΗ και της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ.
Όσο για τη συζήτηση που γίνεται για το αν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος διευκολύνουν την εκλογή, πιστεύουμε ότι δεν είναι το κύριο. Πράγματι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, πέρα από το γενικό αρνητικό πλαίσιο που δημιουργεί για την Αυτοδιοίκηση, έχει κενά, ασάφειες, αντιφάσεις και προχειρογραμμένα άρθρα, προϊόν και της βιασύνης να ψηφιστεί εσπευσμένα από τη Βουλή λόγω μνημονίου. Στην προκειμένη όμως περίπτωση εκείνο που δοκιμάστηκε δεν είναι ο νόμος, αλλά η δυνατότητα των περισσότερων δημοτικών συνδυασμών να συνδιαλέγονται και να προσεγγίζουν τα ζητήματα με βάση το καλό των δημοτών και όχι στενά της παράταξής τους. Βεβαίως και ο νόμος πρέπει να συζητηθεί ώστε να προβλεφθούν διαδικασίες ψηφοφορίας που να εξασφαλίζουν περισσότερες δυνατότητες στο να υπάρχει αποτέλεσμα.”