Κάλαντα Μωριά και Ρούμελης
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, κ. Θανάσης Ραφτόπουλος μας ενημερώνει για τις εορταστικές πρωτοβουλίες του Συυλόγου οι οποίες είναι οι εξής: “Πιστά στην από ετών υπόσχεση τους προς το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Κωνσταντίνο, τα μέλη του Εργαστηρίου Παραδοσιακού Τραγουδιού του Ι. Ν. της Α. Αναστασίας Φαρμακολυτρίας Περισσού, τον επισκέφθηκαν στο φιλόξενο γραφείο του προκειμένου να αποδώσουν ένα σύντομο εορταστικό μουσικό δρώμενο για το Δωδεκαήμερο.
Σε μια θαλερή ατμόσφαιρα και γευόμενα την αβραμιαία φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου, τα 60 μέλη του σχήματος παρουσίασαν κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στη σύντομη προσφώνησή του προς το Σεβασμιώτατο ο κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας επεσήμανε , μεταξύ άλλων «Όπως εύστοχα σημειώνετε στη φετινή πανηγυρική σας εγκύκλιο για το Άγιο Δωδεκαήμερο, «οι μεγάλες αυτές γιορτές είναι απόδειξη της αγάπης με την οποία μας περιβάλλει ο δημιουργός ο οποίος προς χάριν μας έστειλε το Μονογενή του Υιόν εις τον κόσμο , δια να οδηγήσει εμάς στους ουρανούς.»
Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν παρά να προσπαθήσουμε να βιώσουμε το νόημα των ημερών, πέρα από την κοσμική αχλύ της εποχής μας που θολώνει τη σκέψη και διαστρέφει την καθημερινότητά μας. Εμείς στην ενορία της Αγίας Αναστασίας προσπαθούμε για τέταρτη συνεχή χρονιά με τη βοήθεια της Αγίας μας, την ενθάρρυνσή σας, το ανύσταχτο ενδιαφέρον του Προϊσταμένου του Ιερού μας Ναού, π. Χρυσοστόμου Πρασσά και των συνεφημερίων του, την αξιομνημόνευτη διδασκαλία του θεράποντα της παραδόσεως μας κ. Ευαγγέλου Σαραντίδη που αγαπά την Εκκλησία και κυρίως τη συγκινητική και αφοσιωμένη συμμετοχή τόσων ανθρώπων που διαρκώς μας στηρίζουν, να υπηρετούμε τα νάματα της μουσικής παρακαταθήκης της γλυκιάς μας πατρίδας. Βεβαιωθείτε για τα ειλικρινή αισθήματα αγάπης, και σεβασμού στο πρόσωπο σας και δι υμών στην Εκκλησία.»
Τη θεολογία ο λαός μας μετουσίωσε σε άσμα παραδοσιακό και προσπάθησε να την κάνει πιο οικεία. Γι αυτό δημιούργησε τα κάλαντα, δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανίων, ακόμη και των Βαΐων (ή Λαζάρου), με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά. Τα κάλαντα ξεκινούν κυρίως με χαιρετισμό στη συνέχεια αναγγέλλουν τη μεγάλη χριστιανική εορτή που φθάνει και καταλήγουν σε ευχές. Χαρακτηριστικό σημείο είναι η γλώσσα στην οποία αυτά ψάλλονται, στη καθαρεύουσα, καταδηλούντα την άμεση καταγωγή τους από τους Βυζαντινούς χρόνους τις Καλένδες του Ιανουαρίου που γιορτάζονταν με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ο μεγάλος αριθμός των διαφόρων παραλλαγών εξανάγκασε να διακρίνονται αυτά σε εθνικά ή κύρια και στα τοπικά (κατά περιοχή). Στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα έχουν καταμετρηθεί περισσότερες από τριάντα παραλλαγές μόνο στον Ελλαδικό χώρο.
Ακούστηκαν κάλαντα από τα Κοτύωρα του Πόντου, το Μωριά, τη Ρούμελη, τη Μικρά Ασία και τα Δωδεκάνησα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσωπικότητα του ουρανοφάντορος Αγίου Βασιλείου ο οποίος θεωρείται και βαθύς γνώστης του μοναχισμού. Είναι ο κατ΄ εξοχήν θεμελιωτής του Κοινοβιακού μοναχικού συστήματος. Όταν τελείωσε τις σπουδές του, και πριν αναλάβει τα ιερατικά του καθήκοντα, ο Άγιος κατέφυγε σε ησυχαστήρια του Πόντου μαζί με τον Αγ. Γρηγόριο το Θεολόγο. Στον τόπο εκείνο ήδη ασκήτευαν η μητέρα του και η αδελφή του Μακρίνα. Τέλος, ο Μ. Βασίλειος διακρίθηκε και για τη φιλανθρωπία του. Στα 8 χρόνια της διακονίας του ως αρχιεπίσκοπος έχτισε μια σειρά ιδρυμάτων όπως νοσοκομεία, πτωχοκομεία, γηροκομεία, ορφανοτροφεία που αποτελούσαν μια ολόκληρη πόλη, την ονομαστή Βασιλειάδα. Είναι δε αξιοσημείωτο πως όλο το έργο του Μ. Βασιλείου πραγματοποιήθηκε στα λίγα χρόνια της σύντομης ζωής του. Το ασθενικό και λιπόσαρκο σώμα του τον οδήγησε στην κοίμησή του στα 49 μόλις χρόνια του. Η Εκκλησία τίμησε τον Άγιο ιεράρχη δίνοντάς του τα επωνύμια «Μέγας» και «Ουρανοφάντορας».
Φανερά συγκινημένος για το επιτελούμενο έργο το οποίο έχει καταξιωθεί εντός και εκτός της πόλεώς μας, ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τα μέλη του Εργαστηρίου και παρεκάλεσε να συνεχίσουν με την εμπνευσμένη διδασκαλία του κ. Σαραντίδη να υπηρετούν στερρώς και ευλαβικώς τα νάματα της Ελληνοχριστιανικής παραδόσεώς μας. Ευχήθηκε μακροημέρευση και άσκηση των αρετών της Χριστιανικής ζωής. Τόνισε ότι αισθάνθηκε αγαλλίαση και ευφροσύνη για την παρουσία όλων μας και προσέφερε στον καθένα και την καθεμία αναμνηστικά δώρα και λιτό κέρασμα δίδοντας τη δυνατότητα της δια ζώσης επικοινωνίας ως έκφραση της ρέουσας αγάπης του. Στην αντιφώνησή του, εκ μέρους του Εργαστηρίου, ο κ. Ραφτόπουλος ευχαρίστησε για τα λόγια οικοδομής. Δόθηκε εις ανάμνηση της παρουσίας μας, ένα καλαίσθητο εγκόλπιο και αντηλλάγησαν δώρα.
Ακολούθως το Εργαστήριο Παραδοσιακού Τραγουδιού μετέβη στο Γραφείο του Δημάρχου της πόλεως μας κ. Ηρακλή Γκότση, όπου παρουσίασε και εκεί ένα σύντομο πρόγραμμα παραδοσιακών καλάντων εξασφαλίζοντας τον έπαινο του ιδίου όσο και των συνεργατών του. Εκ μέρους του Εργαστηρίου δόθηκε μία χαλκογραφία του περασμένου αιώνα με θέμα τη γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της Θήβας. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πέτρος Μπουρδούκος, η Αντιδήμαρχος κα. Όλγα Κατημερτζή και άλλοι συνεργάτες του κ. Δημάρχου.
Θαν. Ραφτόπουλος.”