Επιστολή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου “Κηφισιά SOS”
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Κηφισιά SOS” απέστειλε το παρακάτω κείμενο το οποίο εμπεριέχει τις ενστάσεις που έχει ο Σύλλογος στο Σχέδιο Νόμου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Αναλυτικά, το κείμενο είναι το εξής: “Αξιότιμοι, το νομοσχέδιο “Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις” του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατατέθηκε την 12/1/2012 στη Βουλή για ψήφιση. Στις 17/01/2012 και ώρα 15:00 ξεκινάει η συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με εισηγητές τους βουλευτές κκ Στρατάκη Μανόλη (ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΑΣΟΚ) και Αναστασιάδη Σάββα (Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΔ).
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία πιθανώς προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο, σύμφωνα με την από 31/5/2011 σχετική μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Σε αυτό το νομοσχέδιο προωθείται η γρήγορη αδειοδότηση των Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας. Κατά συνέπεια, η επιτάχυνση της αδειοδότησης των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας μπορεί να συνδυαστεί μόνο με τη μείωση των ορίων σε επίπεδα μικρότερα του 1V/m (ένταση ηλεκτρικού πεδίου), ώστε ταυτόχρονα με την προάσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων και επενδύσεων των εταιρειών να λαμβάνεται μέριμνα για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Σας εφιστούμε την προσοχή στα θέματα, που εντοπίσαμε, μετά από μία σύντομη μελέτη:
Κείμενο από το Σχέδιο Νόμου (προς τροποποίηση)
Νέο προτεινόμενο κείμενο
1. Σημείο 13, σελίδα -109- (41) του Άρθρου 29 Τροποποιήσεις του ν.3431/2006 (ΦΕΚ 13 Α΄) και του ν.2801/2000:
Ο ολοκληρωμένος φάκελος περιλαμβάνει τις κάτωθι αιτήσεις/ μελέτες:
…
δ) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
ε) Μελέτη για την τοποθέτηση των σχετικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις.
Ο ολοκληρωμένος φάκελος περιλαμβάνει τις κάτωθι αιτήσεις/ μελέτες: …
δ) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης, για την έκδοση έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης από την αρμόδια υπηρεσία.
ε) Μελέτη για την τοποθέτηση των σχετικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις, για την έκδοση έγκρισης της μελέτης εγκατάστασης από την οικεία υπηρεσία Πολεοδομίας.
Σχόλιο: Η αρχική διατύπωση αναφέρει πως θα κατατίθεται μελέτη από την εταιρεία και όχι έγκριση μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν μπορεί να ισχύσει.
2. Σημείο 15, σελίδα -112- (44) του Άρθρου 29 Τροποποιήσεις του ν.3431/2006 (ΦΕΚ 13 Α΄) και του ν.2801/2000:
Όταν ο οικίσκος τοποθετείται στο δώμα ή/και πάνω στην απόληξη του κλιμακοστασίου και του φρέατος ανελκυστήρα, δεν περιλαμβάνονται στο συντελεστή δόμησης και συντελεστή όγκου του οικοπέδου ή γηπέδου.
Όταν ο οικίσκος τοποθετείται στο δώμα ή/και πάνω στην απόληξη του κλιμακοστασίου και του φρέατος ανελκυστήρα, περιλαμβάνονται στο συντελεστή δόμησης και συντελεστή όγκου του οικοπέδου ή γηπέδου.
Σχόλιο: Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα. Κάτι τέτοιο εκτός της -αυτονόητης- επικινδυνότητας πιθανόν να δημιουργήσει νέα γενιά “νόμιμων” αυθαιρέτων.
3. Σημείο 5, σελίδα -114- (46) του Άρθρου 31 Μεταβατικές διατάξεις για την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών:
Μέχρι να παρέλθει η παραπάνω προθεσμία των εικοσιτεσσάρων (24) μηνών, οι ως άνω κατασκευές κεραιών θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούσες.
Μέχρι να παρέλθει η παραπάνω προθεσμία των εικοσιτεσσάρων (24) μηνών, οι ως άνω κατασκευές κεραιών αποξηλώνονται με ευθύνη της εταιρείας και διακόπτουν άμεσα τη λειτουργία τους εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του νόμου.
Σχόλιο: Η αρχική διατύπωση αναφέρει πως οι παράνομες κεραίες (δηλαδή αυτές που δεν έχουν άδεια από την ΕΕΤΤ) θεωρούνται νόμιμες μέχρι να βγάλουν άδεια!!! Δηλαδή, οι εταιρείες που ανέβασαν παράνομες κεραίες μπορούν να αποκτήσουν άδεια με … “χρησικτησία”!!!
4. Στα σημεία 13.Γ [σελίδα -110- (42)] και 13.Ζ.β [σελίδα -111- (43)] και 13.Ζ.γ [σελίδα -112- (44)] του Άρθρου 29 Τροποποιήσεις του ν.3431/2006 (ΦΕΚ 13 Α΄) και του ν.2801/2000 αναφέρονται ως προθεσμία οι τέσσερις (4) μήνες. Όλες οι αντίστοιχες προθεσμίες πρέπει να αυξηθούν στους οκτώ (8) μήνες καθώς τόσο μικρή προθεσμία μπορεί να προκαλέσει την υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων με σκοπό τη δημιουργία επίκτητης αδυναμίας ανταπόκρισης των υπηρεσιών.
5. Σχετικά με το άρθρο 22 σελίδα -11- (11) του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, εφιστούμε την προσοχή στο προϋπολογιζόμενο κόστος του εγχειρήματος καθώς σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σελίδα -137- (15), αγγίζει τα 12.000.000€ εφ’ άπαξ, με επιπλέον ετήσια δαπάνη περίπου 500.000€.
Παρακαλούμε για την άμεση κινητοποίησή σας προς κάθε κατεύθυνση, ιδιαίτερα προς τους τοπικούς φορείς, συλλόγους και βουλευτές για να επιτευχθεί η τροποποίηση των παραπάνω σημείων.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Κηφισιά SOS.”