Τι ειπώθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε και τι ζητά από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο του ΣΠΑΠ
Με κοινή συνέντευξη τύπου των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης ξεκινά η κοινή δράση κατά της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό. Τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής που θα αντιταχθεί στην τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό και θα ενημερώσει τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας για το περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζεται στο βουνό με την ανοχή μέχρι σήμερα της διοίκησης Στεργίου, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κ.κ. Μ. Γραφάκος, Δ.Παπακωνσταντίνου και Α. Φειδοπιάστης, οι δημοτικοί σύμβουλοι των συνδυασμών τους και οι ανεξάρτητοι δημ. σύμβουλοι Πεντέλης. κ.κ. Λάζος και Τζουμάκας.
Στη συνέντευξη που παρακολούθησαν φορείς της πόλης και πολίτες, ανακοινώθηκε η σύσταση συντονιστικής επιτροπής κατά των φωτοβολταϊκών και δηλώθηκε ότι ο στόχος είναι να μην επιτραπεί η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 3.500 στρεμμάτων στο Πεντελικό βουνό από τη Μονή Πεντέλης. Τονίστηκε δε ότι η επερχόμενη καταστροφή του Πεντελικού με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, έγινε αφορμή για να ξεπεραστούν οι όποιες ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές, ώστε να επιτευχθεί ο αυτονόητος σκοπός της προστασίας του πεντελικού όρους.
Χωροταξικό ζήτημα, παραβίαση της ζώνης προστασίας του Πεντελικού, παραβίαση της δασικής νομοθεσίας.
Η Συντονιστική Επιτροπή” μας απέστειλε το παρακάτω Δελτίο Τύπου σχετικά με τα τι ειπώθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της: “Στη συνέντευξη αρχικά αναπτύχθηκε η διαφωνία για το χωροταξικό. Υποστηρίχθηκε ότι στη χώρα υπάρχει χωροταξία και δεν μπορούν να γίνουν παντού τα πάντα. Στους ορεινος όγκους της Αττικής ισχύουν προεδρικά διατάγματα προστασίας για να προστατεύουν το περιβάλλον σε βάρος κερδοσκοπικών ενεργειών. Στο Πεντελικό ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 755/88 που αποτελεί τον καταστατικό χάρτη προστασίας του βουνού. Εδώ και 23 χρόνια έχει αποτρέψει χρήσεις στο Πεντελικό που είχαν σκοπό το κέρδος και θα ήταν σε βάρος του περιβάλλοντος. Οι χρήσεις πάνω στον δασικό ορεινό όγκο είναι συγκεκριμένες, προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπουν δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αν καταστρατηγηθεί μια φορά το Προεδρικό Διάταγμα και να υπάρξει εκμετάλλευση στο βουνό εις βάρος του περιβάλλοντος και εις όφελος του κέρδους, τότε ανοίγει κερκόπορτα για άναρχη εκμετάλλευση του βουνού και περιβαλλοντική υποβάθμισή του.
Δεν τίθεται λοιπόν θέμα συζήτησης περί ανταποδοτικότητας γιατί η επιλογή είναι να μην υπάρξουν τέτοιες χρήσεις στο βουνό. Οτιδήποτε γίνει στο Πεντελικό με σκοπό το κέρδος και κατά του περιβάλλοντος, τονίστηκε ότι θα βρει αντίθετα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, όχι μόνο σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά διαχρονικά.
Διαφορά σε σχέση με τη δημοτική αρχή Στεργίου
Στο σημείο αυτό σημειώθηκε ότι αυτή ακριβώς είναι η διαφορά με τη δημοτική αρχή Στεργίου, η οποία σύστησε επιτροπή που θα ενημερωθεί για το χωροταξικό και στη συνέχεια θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν τίθεται θέμα συζήτησης για το ζήτημα αυτό και ο στόχος είναι να μην δημιουργηθεί πουθενά κανένα περιβαλλοντικό πάρκο στο Πεντελικό.
Περιβαλλοντικά ζητήματα
Στη συνέχεια αναφέρθηκαν οι βασικοί λόγοι κυρίως περιβαλλοντικοί για τους οποίους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.
Σημειώθηκε ότι η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη ανάπτυξη και εκτός από το κέρδος να λαμβάνει υπόψιν και τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τι θα παραδοθεί στις επόμενες γενεές. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και πρέπει να χρησιμοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η Αττική και το Πεντελικό δεν προσφέρονται, αντενδείκνυνται για 5 απλούς λόγους.
Πρώτον, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών καταστρέφει την πανίδα και την χλωρίδα, διότι κάτω από τα φωτοβολταϊκά κάθε μορφή ζωής θα εξαφανιστεί.
Δεύτερον, επιφέρει μέση αύξηση θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 2-3 βαθμούς.
Τρίτον, δημιουργεί μεγάλη οπτική ρύπανση σε 3,5 με 4 χιλιάδες στρέμματα.
Τέταρτον, από τα απόβλητα που θα προκαλέσουν 20 – 25 χρόνια τα εξαρτήματα, τα γυαλιά, τα αλουμίνια, που θα πέσουν, θα σαπίσουν, θα μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Και το πιο σημαντικό! Εάν ανοίξει η πόρτα στην εκμετάλλευση τότε δε θα σταματήσει στα 3,5 χιλιάδες στρέμματα.
Πέμπτον, η συσσώρευση του ρεύματος και η μεταφορά του, θα δημιουργήσει βαριές εγκαταστάσεις και πυλώνες που θα αλλάξουν πλήρως τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού
Τονίστηκε ότι με την προσπάθεια που κάνει η μονή Πεντέλης, επιχειρείται η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στο βουνό, επιδιώκεται η νομιμοποίηση των αμφισβητούμενων εκτάσεων της Μονής ώστε να αποκτήσει ιδιοκτησία εκεί που ποτέ δεν είχε. Η Μονή Πεντέλης δεν είχε ποτέ τίτλους ιδιοκτησίας στο Πεντελικό βουνό, ούτε καν χρυσόβουλα. Είχε δύο βασιλικά διατάγματα, ένα του 1911 και ένα του 1933, που απροσδιορίστως της έδινε διακατοχή (όχι ιδιοκτησία) για να μπορεί να εκμεταλλεύεται τη ρυτίνη και την υλοτόμηση. Επίσης πριν από μερικά χρόνια που βρέθηκε στα Δικαστήρια με το Δήμο Βριλησσίων, όταν την κάλεσαν να φέρει τίτλους, δεν προσκόμισε τίποτε, παρά ισχυρίστηκε νομή από το έτος 1500, όταν η Μονή ιδρύθηκε γύρω στο 1700!! Από έλεγχο στο Γραφείο Κτηματογράφησης Πεντέλης προκύπτει ότι η Μονή έχει δηλώσει στην κυριότητά της όλη την εκτός σχεδίου περιοχή του βουνού, που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Στην περιοχή μας έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, 44 γεωτεμάχια από τη Μονή Πεντέλης για τη Νέα Πεντέλη και 73 για την Πεντέλη. Για την τεκμηρίωση του εμπράγματου δικαιώματος η Μονή επικαλείται χρησικτησία και αποφάσεις του πολυμελούς Πρωτοδικείου. Υπάρχει μία απόφαση 2442 στις 22/3/1988 που αυτές προφανώς αφορούν διένεξη μεταξύ ιδιωτών. Είναι το σχέδιο για να μπορούν να κατοχυρώνονται εκτάσεις σε κάποιους, αν και ο νόμος προβλέπει ότι δεν αναγνωρίζεται χρησικτησία επί Δημοσίου Κτήματος.
Συμπερασματικά η Μονή δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας στο Πεντελικό και με την κίνηση αυτή προσπαθεί να κατοχυρώσει εκτάσεις που δεν της ανήκουν και να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Πεντελικό.
Οι επόμενες κινήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής
Μετά τις τοποθετήσεις όλων των Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και πολιτών, παρουσιάστηκαν οι επόμενες κινήσεις της επιτροπής που επιγραμματικά έχουν ως εξής:
· Έγγραφη και με προσωπική συνάντηση ενημέρωση των κομμάτων και των αρχηγών τους.
· Έγγραφη ενημέρωση σε αρμόδιους φορείς
· Έγγραφη ενημέρωση των Βουλευτών, Περιφερειακών Συμβούλων, όμορους Δήμους, ΣΠΑΠ, ΚΕΔΕ, ΤΕΔΝΑ.
· Έκδοση ενημερωτικού εντύπου και διανομή του στην τοπική κοινωνία
· Οργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για το θέμα.
Στο τέλος της συνέντευξης οι συμμετέχοντες απεύθυναν «προσκλητήριο συνείδησης και ευθύνης σε όλους τους πολίτες» σημειώνοντας ότι ξεκινάει ένας δύσκολος ο αγώνας με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ο οποίος με την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας θα αποτρέψει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό, ώστε να επιτευχθεί ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.
Χείρα βοηθείας από Πατούλη
Παράλληλα, την συνεισφορά του κ. Πατούλη αναζητεί η νεοσύστατη «Συντονιστική Επιτροπή κατά των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό», η οποία απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Αμαρουσίου με την ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους (ΣΠΑΠ).
Αναλυτικά, στην επιστολή προς τον κ. Πατούλη αναφέρονται τα παρακάτω:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στην πόλη μας έχει συσταθεί από όλες της δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς και από ανεξάρτητους και μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους, επιτροπή αγώνα με στόχο να αποτρέψουμε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 3.500 στρεμμάτων που σχεδιάζει να υλοποιήσει η μονή Πεντέλης στο Πεντελικό βουνό.
Γιατί διαφωνούμε
Στο πεντελικό βουνό ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας 755/88, το οποίο εδώ και 23 χρόνια απέτρεψε τις προσπάθειες που έγιναν για οικοπεδοποίηση και τη δημιουργία δράσεων με στόχο το κέρδος, οι οποίες θα επιβάρυναν το περιβάλλον.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρωτοστάτησε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Πεντελικού. Αν σήμερα αποδεχθεί την καταστρατήγησή το , τότε είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα ανοίξει ο δρόμος για περιβαλλοντική κακοποίησή του με σκοπό το όποιο κέρδος.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να γίνει εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού και μάλιστα σε περιοχή που κηρύχτηκε αναδασωτέα το 2010 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2009. Η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στην συγκεκριμένη έκταση ουσιαστικά επιβραβεύει τους εμπρησμούς και τις πυρκαγιές που στόχο είχαν να καταστρέψουν το δασικό πλούτο του βουνού.
Μεγάλη η περιβαλλοντική επιβάρυνση
Το πάρκο που σχεδιάζεται να γίνει είναι το μεγαλύτερο στη χώρα. Η έκτασή του θα είναι 3,500 στρέμματα, έκταση ίση με τον αστικός ιστός της Νέας Πεντέλης!!
Η αλλαγή στη φυσιογνωμία της περιοχής είναι προφανής. Θα υπάρξει δίκτυο μεταφορές του ρεύματος με πυλώνες, χώροι για συσσώρευσή του, χώροι και κτήρια για τη λειτουργία της μονάδας. Η μονάδα παραγωγής θα ξεφυτρώσει εκεί που λίγα χρόνια πριν ήταν πυκνό δάσος. Χλωρίδα και πανίδα θα εξαφανιστούν, ενώ το χειρότερο είναι ότι η θερμοκρασία στην περιοχή θα ανέβει δύο με τρεις βαθμούς. Επίσης η οπτική ρύπανση θα είναι ανυπολόγιστη.
Αμφισβητούμε την ιδιοκτησία της μονής Πεντέλης στα βουνά και στις δασικές εκτάσεις
Μια ακόμα παράμετρος που πρέπει κάποτε να διευθετηθεί είναι η «ιδιοκτησία» της μονής Πεντέλης σε βουνά και δασικές εκτάσεις. Δεν προκύπτουν από πουθενά οι ιδιοκτησίες αυτές στις δασικές εκτάσεις του Πεντελικού βουνού. Το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να γίνει σε περιοχή όπου αμφισβητείται η ιδιοκτησία της μονής Πεντέλης.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας να αποτρέψουμε το έργο
Εμείς με τη στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν αφήσαμε καμία αμφιβολία τις τους στόχους και τις προθέσεις μας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένας διάλογος για παραβίαση των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος και απόλυτη προστασία του περιβάλλοντός του πεντελικού, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία και το Προεδρικό Διάταγμα. Δεν έχουμε δικαίωμα στους συμπολίτες μας και στις επόμενες γενιές να ανοίξουμε κερκόπορτα που θα αλλοιώσει το πεντελικό περιβάλλον. Δεν έχουμε δικαίωμα να στερήσουμε οριστικά από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αθήνας ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου στο Πεντελικό.
Αν εμείς ανεχθούμε παραβίαση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας, έστω μια φορά, έστω και για λίγο, τότε ανοίγουμε μελλοντικές ορέξεις συμφερόντων για εμπορευματοποίηση του Πεντελικού και χάνουμε το ηθικό μας πλεονέκτημα να υπερασπιζόμαστε την προστασία του βουνού.
Δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση και με κανέναν το οποιοδήποτε, μεγάλο ή μικρό σχέδιο που θα επιβαρύνει το περιβάλλον του πεντελικού. Δεν συζητάμε «αντισταθμιστικά», που στοχεύουν να εκμαυλίσουν και να εξαγοράσουν συνειδήσεις. Και δεν θα αφήσουμε κανένα να κερδοσκοπήσει και να βγάλει χρήματα σε βάρος του περιβάλλοντος του Πεντελικού βουνού.
Δηλώνουμε ότι με την κοινή μας δράση σε συνεργασία με τους φορείς του Δήμου μας και τους πολίτες, με κάθε νομικό και πολιτικό τρόπο θα βάλουμε φρένο στις ορέξεις όλων αυτών που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στο ταλαιπωρημένο Πεντελικό βουνό. Θεωρούμε ότι υπάρχουν έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί που δεν θα παρανομήσουν.
Είμαστε σίγουροι ότι ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί, γιατί είναι δίκαιος και προστατεύει τα συμφέροντα του πεντελικού, του περιβάλλοντος και των πολιτών.
Θέλοντας να σας ενημερώσουμε για τις απόψεις μας, ώστε τόσο εσείς, όσο και το Δ.Σ. του ΣΠΑΠ να σταθείτε στο πλευρό μας και να συμβάλλετε στην αποτροπή αυτού του τεράστιου οικολογικού εγκλήματος στην περιοχή μας, ζητούμε να έχουμε τη δυνατότητα να παραβρεθούμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΠ ώστε να εκθέσουμε τις απόψεις μας.
Με εκτίμηση
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής.”