Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ στην Αττική και ουσιαστικά ένα νέο μίνι lockdown στην Αθήνα, με το plan Β να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, την ώρα δηλαδή που κατεβάζουν ρολά εστιατόρια και μπαρ, έως και τις 7 το πρωί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», μοιραία η κλιμάκωση των μέτρων το επόμενο διάστημα δεν φαίνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι μπορεί να αποφευχθεί. Και αυτό διότι η δυναμική κυκλοφορία του ιού εντός της κοινότητας οδηγεί σε δυσοίωνες προβλέψεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.
Έτσι στη νέα δέσμη περιορισμών που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό της ή τμηματικά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναστολή των συναυλιών και η μείωση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις από 50 σε μόλις 20.
Επιπλέον πιο σφιχτή θα είναι η σύνθεση στα τραπέζια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα από έξι που ισχύει σήμερα ενώ ενδέχεται να μειωθεί και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε συναθροίσεις παραμένει 50 έως και σήμερα.
Αντίστοιχα η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μετατραπεί σε ένα ακόμη υποχρεωτικό μέτρο παρότι θα αποτελέσει σημείο σύγκρουσης και αντιδράσεων από τους αρνητές της πανδημίας.
Και καθώς κυβέρνηση και επιστήμονες βάζουν πλέον όλα τα μέτρα στο τραπέζι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το σενάριο εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου στον δημόσιο τομέα ενδεχομένως και στον ιδιωτικό ώστε να αποσυμπιεστούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Πρόκειται άλλωστε για συστάσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μετά τη δαιδαλώδη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας που διήρκησε τέσσερις και πλέον ώρες.
Ειδικότερα, με πυξίδα τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα με έμφαση στην Αττική, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας εισηγήθηκε αποφασιστικές δράσεις χωρίς καθυστερήσεις.
Ορόσημο η 20η Οκτωβρίου
Στη δυσοίωνη πρόβλεψη πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται καταλήγουν οι ειδικοί εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για νέο lockdown.
Οι επιδημιολόγοι τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερά κρίσιμη και δεν επιδέχεται εφησυχασμό.
«Δυστυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαδίζουμε στο πιο αρνητικό σενάριο… να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα την ημέρα! Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα».
Τη δραματική αυτή προειδοποίηση έκανε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης.
Σχετικά με την προοπτική ενός lockdown ο καθηγητής σημείωσε: «Συζητάμε για μερικά lockdown. Συζητάμε με ποιο σχήμα μπορεί να γίνει αυτό για να μην επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή. Πρέπει να είμαστε πιο γενναίοι με τα μέτρα», ενώ πρότεινε ενδεικτικά τη μείωση επαφών και την τηλεργασία.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο Open τόνισε πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση έως τις 20 Οκτώβρη για να σταματήσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων, καθώς η δυναμική τους μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη.
Σύψας: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα πάμε αναμφίβολα σε lockdown
«Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει, αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα πάμε και στο lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών. Θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν όχι ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο» είπε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στον Αnt1.