ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιστολή προς την Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου, απέστειλε ο Δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Κώστας Ασκούνης, με την οποία εκφράζει την πλήρη διαφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και της δικής του σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου να προβεί σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην Καλλιθέα.
Αναλυτικά, η επιστολή είναι η εξής:
Προς
Κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,
Επικοινωνώ μαζί σας, προκειμένου να εκφράσω την πλήρη διαφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας και τη δική μου προσωπικά σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου να προβεί σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην Καλλιθέα, σε διάσταση προς τη γνωμοδότηση του Σώματος.
Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο, με την υπ’ αριθμό 82/2011 επισυναπτομένη πράξη του, γνωμοδότησε υπέρ των συγχωνεύσεων του 5ου και 22ου Δημοτικών Σχολείων και του 3ου και 4ου Γυμνασίων Καλλιθέας. Κατέληξε στη γνωμοδότηση αυτή, εκτιμώντας ότι με αυτό το διοικητικό μέτρο αφενός συγχωνεύονται συστεγαζόμενες σχολικές μονάδες με μικρό δυναμικό, αφετέρου δεν δημιουργούνται νέες, με μεγάλο αριθμό μαθητών.
Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι αυτά τα κριτήρια, τα οποία υπήρξαν η βάση ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, δεν επικράτησαν στη σχετική απόφαση του Υπουργείου και πως το τελευταίο, παρά την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου, προέβη σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην Καλλιθέα. Έτσι, εκτός από τη συγχώνευση των 3ου και 4ου Γυμνασίων, η συγχώνευση των 2ου και 8ου Γυμνασίων δημιουργεί ένα νέο σχολείο με περίπου τριακόσιους (300) μαθητές, όπως και των 6ου και 11ου Γυμνασίων, ενώ του 5ου και 8ου Λυκείων σε τριακόσιους πενήντα (350). Αυτά τα μεγέθη δεν είναι αποδεκτά.
Μη αποδεκτή είναι, εξάλλου, η συγχώνευση των Εσπερινών Γυμνασίων και Λυκείων της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, η οποία δημιουργεί ένα σχολείο με τετρακόσιους (400) μαθητές, πρακτικώς αδύνατο να λειτουργήσει στην υφιστάμενη υποδομή. Αυτή η συγχώνευση συνιστά ευθεία υποβάθμιση.
Δεν μπορώ, εξάλλου, να μη σημειώσω ότι το Υπουργείο απέφυγε σε όμορο Δήμο να προβεί σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες στεγάζονταν σε ιδιωτικά κτίρια ή είχαν ακόμη και κενές αίθουσες διδασκαλίας.
Προκαλεί εντύπωση και απορία ότι σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης της Δ΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνο στο Δήμο Καλλιθέας αποφασίστηκαν τέτοιας έκτασης συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Αυτές δεν έλαβαν υπόψη ότι η Καλλιθέα είναι ο τρίτος σε μέγεθος Δήμος εγκατάστασης παλιννοστούντων και μεταναστών στην Αττική. Το Υπουργείο δεν συνεκτίμησε αυτά τα κοινωνικά και παιδαγωγικά κριτήρια, περιοριζόμενο αποκλειστικά στα γεωγραφικά.
Επιθυμώ, επίσης, να σας θέσω υπόψη ότι η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου έχει ήδη προκαλέσει ευρύτερη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα της Καλλιθέας, η οποία είναι πιθανόν να έχει επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούμε για την επανεξέταση των προαναφερόμενων επιλογών και την υιοθέτηση των προτάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας
Κώστας Ασκούνης.”