“Το περσινό Πάσχα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό και οδυνηρό. Πρώτη φορά μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους στερηθήκαμε την λειτουργική βίωση του πασχαλινού γεγονότος”, επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, κ. κ. Γαβριήλ, στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, με αφορμή τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.
Παράλληλα, ο Μητροπολίτης ενημερώνει ότι η Εκκλησία ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να εξετάσει την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Πάσχα χωρίς Εκκλησία δεν νοείται”.
Ακόμη, ο κ.κ. Γαβριήλ αναφέρεται στο μεγάλο έργο του Ιωνικού Κέντρου που πρόκειται να γίνει από την Μητρόπολη και μας ενημερώνει ότι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του το 2022.
Δεν θα μπορούσαμε να μη ζητήσουμε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να στείλει το μήνυμά του στους πιστούς ενόψει του Πάσχα και το οποίο επίσης μπορείτε να διαβάσετε στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί:
Να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας με το θέμα της πανδημίας. Ενόψει των Άγιων Ημερών του Πάσχα και έχοντας και την περσινή εμπειρία, ποιες είναι οι σκέψεις σας για την προσέλευση των πιστών στους ιερούς ναούς;
Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και κάθε εκκλησιαστική αρχή στην πατρίδα μας επέδειξαν την δέουσα προσοχή και τον σεβασμό στα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Αυτό συνεχίζεται ακόμη, αλλά και για όσο θα απαιτηθεί από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους της επιστημονικής επιτροπής. Η Εκκλησία συνεργάστηκε, πόνεσε και δοκιμάστηκε. Το περσινό Πάσχα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό και οδυνηρό. Πρώτη φορά μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους στερηθήκαμε την λειτουργική βίωση του πασχαλινού γεγονότος. Φέτος, έχοντας πλέον αποκτήσει την σχετική εμπειρία, ζητήσαμε από το αρμόδιο προς εμάς Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να εξετάσει την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών μας. Πάσχα χωρίς Εκκλησία δεν νοείται. Τόσο λοιπόν η εμπειρία στην υγειονομική διαχείριση, όσο και η αρχιτεκτονική των Ιερών Ναών (πολλά τετραγωνικά και ψηλά κτήρια επαρκώς αεριζόμενα) προσφέρουν τα εχέγγυα για ένα ασφαλές λειτουργικό Πάσχα χωρίς περαιτέρω επιδείνωση της πανδημίας.
Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή η σύνδεση που έχει η Μητρόπολη και με τη νεολαία της περιοχής. Είναι στόχος σας να φέρετε τους νέους πιο κοντά στην εκκλησία;
Αποστολή της Εκκλησίας είναι η σωτηρία του ανθρώπου. Η σχέση του με τον Θεό. Η βίωση της απόλυτης αγάπης που είναι ο Χριστός μας. Αυτή την αλήθεια προσπαθούμε να προσφέρουμε στη νεολαία μας. Μία αλήθεια γνήσια, που ελευθερώνει τον άνθρωπο, ποτέ δεν τον απογοητεύει και ανατρέπει κάθε ανισότητα. Κάθε νέα και νέος είναι ευπρόσδεκτοι να γνωρίσουν την αλήθεια αυτή. Χωρίς προϋποθέσεις. Όλοι χωρούν στην αγκαλιά της Εκκλησίας, στην ευρύτερη δηλαδή οικογένειά μας. Καλούμε λοιπόν τα παιδιά μας να ανακαλύψουν, να αμφισβητήσουν, να γνωρίσουν, να συνδράμουν, να βιώσουν πόσο ελεύθερος γίνεται ο άνθρωπος κοντά στον Χριστό. Τους καλούμε να δουν για να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς τις μικρότητες και τις αδυναμίες που εμείς έχουμε προτάξει στη ζωή μας. Θέλουμε να μας πουν τι πρέπει να αλλάξουμε, να μας ασκήσουν κριτική, αλλά και να βιώσουν την αγάπη της Εκκλησίας, την γνησιότητα του λόγου του Θεού.
Παράλληλα, η Μητρόπολη υλοποιεί ένα μεγάλο πρότζεκτ, αυτό του Ιωνικού Κέντρου στον Περισσό. Τι σχεδιάζετε να δημιουργήσετε εκεί;
Το Ιωνικό Κέντρο είναι έργο συλλογικής μνήμης και τιμής στους πρόσφυγες. Ένας χώρος 6.500 τ.μ. θα μετασχηματισθεί σ’ ένα ελεύθερο πάρκο, στο οποίο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ξεκουράζεται και να αναπνέει. Ο Ιερός Ναός του Πολιούχου μας, Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, θα καταλαμβάνει τα υπόλοιπα 450τ.μ. που περισσεύουν από την συνολική έκταση των 7 περίπου στρεμμάτων. Υπόσκαφες υποδομές, παιδικός σταθμός, χώρος φιλοξενίας, κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης, χώροι εστίασης και το μουσείο μικρασιατικών κειμηλίων θα έλθουν με ένα καινοτόμο κατασκευαστικό τρόπο να συνοδεύσουν το υπερκείμενο πάρκο με τον Ιερό Ναό. Κάτωθεν όλων των ανωτέρω ένας υπόγειος σταθμός στάθμευσης οχημάτων 253 θέσεων θα συμβάλλει στην επίλυση τοπικών προβλημάτων και θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στην λειτουργία και συντήρηση ολόκληρου του Ιωνικού Κέντρου. Τόσο η Ελληνική Πολιτεία, όσο και οι μεγάλοι ευεργέτες έχουν αναλάβει την υλοποίηση του ως άνω οράματος και φιλοδοξούμε στα τέλη του 2022 να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή. Το Ιωνικό Κέντρο ανήκει σε όλους μας και κανείς δεν αποκλείεται. Αποτελεί προσφορά της τοπικής μας εκκλησίας σε ολόκληρη την περιοχή.
Εσάς, προσωπικά, σε ανθρώπινο επίπεδο, τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλο αυτό το διάστημα του lockdown;
Μου έχουν λείψει οι διαπροσωπικές επαφές. Να δω τους συνανθρώπους μου στο πρόσωπο. Να περάσουμε όμορφες στιγμές εντός, αλλά και εκτός Εκκλησίας. Να τους επισκεφθώ στα σπίτια τους. Μου έχουν λείψει οι άνθρωποί μου. Όλο αυτό το διάστημα μόνο μέσω της προσευχής επικοινωνώ μαζί τους και μέσω των social media. Τίποτα όμως, δεν αλλάζει την προσωπική και κατά πρόσωπον εμπειρία. Προσεύχομαι να ξαναζήσουμε γρήγορα αυτή τη χαρά. Να ξαναγίνουμε άνθρωποι.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πιστούς για το φετινό Πάσχα;
Να μην χάνουν την πίστη τους στον Θεό. Το φετινό Πάσχα θα μας βοηθήσει να αναστηθούμε και πάλι από την αμαρτία, αλλά και από τον πόνο που έχουμε βιώσει. Οφείλουμε να οπλιστούμε με υπομονή και να συμβάλουμε με την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Να εμπιστευθούμε την ιατρική κοινότητα. Να αντιληφθούμε πως περαιτέρω διχόνοιες και επικρίσεις δεν βοηθούν. Ο Χριστός μας θα αναστηθεί για όλους. Θα μας ελευθερώσει. Θα διώξει την πανδημία. Οφείλουμε να πιστεύουμε και να ξεχωρίζουμε την αγαθή πορεία. Από καρδιάς εύχομαι καλή Ανάσταση σε όλους!