Η πανδημία Covid-19 δεν έπληξε μόνο τα σώματα αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων. Το αποτύπωμά της θα συνεχίσει να υπάρχει καιρό ακόμα και υποχρέωση όλων, ειδικά του πολιτικού προσωπικού, είναι να σχεδιάσουμε σωστά και να δράσουμε γρήγορα για την ψυχική θωράκιση της κοινωνίας μας.
Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία είναι τόσο μακροπρόθεσμος όσο και εκτεταμένος, καθώς η πανδημία σχετίζεται με το άγχος και τον φόβο μετάδοσης του ιού, με τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί η καραντίνα και η απομόνωση, με τα οικονομικά προβλήματα που επιφέρει η απώλεια εργασίας και η ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Καμία κατηγορία πληθυσμού ή ηλικιακή ομάδα δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από όσα έχουν συμβεί.
Οι ηλικιωμένοι σχεδόν απομονώθηκαν, αναγκαστικά, διότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κι αυτό τους στενοχωρεί και τους στρεσάρει. Οι εργαζόμενοι πιέζονται οικονομικά, φοβούνται για την κλιμάκωση της κρίσης και την απώλεια της εργασίας τους, οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας υφίστανται τεράστιο ψυχικό φορτίο στον χώρο εργασίας, συχνά χωρίς επαρκή υποστήριξη και οι νέοι, μαθητές και φοιτητές νιώθουν έξω από τα νερά τους με το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων τους και το μηδενισμό της κοινωνικής ζωής τους – αφού, εδώ που τα λέμε, το διαδίκτυο και η τηλεφωνική επικοινωνία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη επαφή.
Το μόνο καλό μέσα στα αρνητικά είναι ότι έχουμε πάρει πολλά μαθήματα από την πανδημία. Αυτή η παγκόσμια συμφορά υπογράμμισε τα αρνητικά των συστημάτων Υγείας. Αποκάλυψε την τάση να υποχρηματοδοτούμε και να υποτιμούμε τη σημασία και την προτεραιότητα της Υγείας και ιδιαιτέρως της ψυχικής υγείας.
Γι’ αυτό τον λόγο στη Βουλή εγκρίναμε πριν από δύο μήνες την αύξηση του προϋπολογισμού για την Ψυχική Υγεία κατά 62%.
Έχοντας αυτή την στήριξη, αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Υγείας υλοποιούμε τις εξής δράσεις:
1. Ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς με Covid-19 και σε συγγενείς τους.
2. Ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και πάσχοντες από καρκίνο.
3. Ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και εφήβους, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα σε όσους έχουν την επιμέλειά τους και σε επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας.
4. Δημιουργία ειδικών μονάδων για άτομα με αυτισμό και παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στις οικογένειές τους.
5. Δημιουργία ειδικών μονάδων για πάσχοντες με άνοια.
Μαζί με τα παραπάνω δημιουργήσαμε προγράμματα για την πρώιμη παρέμβαση για άτομα με ψύχωση, καθώς και προγράμματα για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη φοιτητών Πανεπιστημίου ενώ σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα της μεταρρύθμισης για ένα προοδευτικό σύστημα ψυχικής υγείας, επωφελούμενοι από την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του νέου προγράμματος EU4Health.
Η κατάσταση δεν είναι εύκολη αλλά, εδώ που τα λέμε, ποτέ η πατρίδα μας δεν είχε να αντιμετωπίσει εύκολες καταστάσεις. Είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα και έχει αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και στο ξεπέρασμα της παρούσας πολύπλευρης κρίσης, που έφερε μαζί της η πανδημία Covid-19. Υπάρχει και η πολιτική βούληση και η κατάρτιση για να τα καταφέρουμε. Το χρωστάμε στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό και στην πατρίδα.
Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας,
Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών