Το θέμα του ακινήτου της οδού Αργυροπούλου απασχόλησε και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής σε πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος. Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες ακίνητα που έχει δεσμεύσει ο Δήμος τις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να δημιουργήσει κοινόχρηστους χώρους.
Είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο ρεπορτάζ την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου περί τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε να ξεπεράσει τον σκόπελο της άρνησης των παροδίων ιδιοκτητών να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν από την απαλλοτρίωση του χώρου για τη δημιουργία χώρου πρασίνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος έχει καταβάλλει εδώ και χρόνια το ποσό που του αναλογεί για την απαλλοτρίωση.
Στο συγκεκριμένο χώρο λοιπόν ο Δήμος τοποθέτησε, επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, μια ξύλινη περίφραξη. Ωστόσο, μετά από έγγραφο του ιδιοκτήτη του ακινήτου, συνεργείο του Δήμου ξήλωσε την περίφραξη. “Εμείς βάλαμε ένα ξύλινο κιγκλίδωμα στο κομμάτι που νομίσαμε πως μας ανήκει” τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο (στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση) ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και νυν Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου. Απάντηση έδωσε ο νυν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Βλαντής, που εξήγησε πως ο Δήμος προέβη σε αυτήν την ενέργεια μετά από εξώδικη διαμαρτυρία του ιδιοκτήτη. “Είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Προτάθηκε μια λύση που μάλλον μας έχει εκτρέψει σε άσχημο δρόμο. Πρόκειται για ένα οικόπεδο για το οποίο έχει αρθεί η απαλλοτρίωση και ουσιαστικά ξεκινάμε από την αρχή” σημείωσε ο κ. Βλαντής. Ο κ. Παπαδημητρίου, πάντως, επανήλθε στο θέμα και αναφορικά με την προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. δήλωσε πως η υπηρεσία πρότεινε μια σαφή λύση “για να μην χάσουν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες τα σπίτια τους” όπως είπε. Ο ίδιος πρότεινε να γίνει αντίστοιχο εξώδικο από το Δήμο προς τον ιδιοκτήτη και να ζητηθεί η επιστροφή των περίπου 300.000 ευρώ που έχει δώσει ο Δήμος για την απαλλοτρίωση διαφορετικά να γίνει προσημείωση στο ακίνητο. “Ο Δήμος Ηρακλείου είναι διπλά εκτεθειμένος με το ξήλωμα του φράκτη” προειδοποίησε τη διοίκηση ο Σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Ο κ. Βλαντής τον ενημέρωσε πως ήδη έχει γίνει παρέμβαση από την πλευρά του Δήμου προς τον ιδιοκτήτη.
• Χρηματοδότηση απαλλοτριώσεων μέσα από το “Πράσινο Ταμείο”
Πάντως, με το ζήτημα αυτό έρχεται και πάλι στο προσκήνιο συνολικά η περίπτωση των δεσμευμένων ακινήτων του Δήμου. Ήδη η νέα Δημοτική Αρχή καλείται να καταβάλλει άμεσα περίπου 1,5 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις δύο ακινήτων έπειτα από δικαστικές αποφάσεις και σε αυτό το πρώτο διάστημα η τακτική είναι να αντιμετωπιστούν οι πιο πιεστικές περιπτώσεις. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) έχει ξεκινήσει μια δράση χρηματοδότησης Δήμων για την απαλλοτρίωση χώρων μέσα από πόρους του λεγόμενου “Πράσινου Ταμείου”.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο, μετά την ψήφιση του Νόμου 3843/2010 που όριζε ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα των αυθαιρεσιών (ημιυπαίθριοι, κ.λπ.) θα διατεθούν για να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον, όπως με αστικές αναπλάσεις και με την απόκτηση χώρων πράσινου, ζήτησε από όλους τους δήμους της χώρας να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, βάσει του προγραμματισμού εφαρμογής εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων για την απαλλοτρίωση ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών. Ζητήθηκε, επίσης, η πρόταση να συνοδεύεται από συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία και προτεραιότητες για την απαλλοτρίωση των χώρων, ανάλογα με την πολεοδομική σημασία τους στην οργάνωση και λειτουργία της κάθε πόλης και ανάλογα με το στάδιο των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης. Αυτό ήταν σημαντικό ώστε να αξιολογηθεί η ωριμότητα και η προτεραιότητα ένταξης των προτεινομένων χώρων σε προγράμματα χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου. Σύμφωνα με το Υπουργείο, στην πρόσκληση είχαν ανταποκριθεί μέχρι πριν λίγες ημέρες, συνολικά 22 δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και 54 δήμοι στην υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, απευθύνεται πρόσκληση και στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους “να υποβάλλουν βελτιωμένες και πληρέστερες προτάσεις υπό το πρίσμα της νέας τους οργάνωσης και αναγκών τους”. Από την εξέταση των αιτημάτων και αξιολόγηση των στοιχείων το Υπουργείο κατέληξε πως προκύπτει ωριμότητα για υλοποίηση απαλλοτριώσεων σε 12 δήμους της Αττικής (Αθήνα, Πειραιάς, Άγιοι Ανάργυροι, Αιγάλεω, Γαλάτσι, Μοσχάτο, Ταύρος, Νίκαια, Κερατέα, Κρωπία, Ελευσίνα, Καματερό) και 15 δήμοι της υπόλοιπης χώρας με το προβλεπόμενο κονδύλι να ξεπερνάει τα 62 εκ. ευρώ. Όπως βλέπουμε στη λίστα των δήμων της Αττικής δεν είναι κανένας Δήμος της ευρύτερης περιοχής των βορείων προαστίων (πλην του Γαλατσίου). Αναφορά στο ζήτημα έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλειου, κ. Γιώργος Μαστοράκος που κάλεσε τη διοίκηση να το ψάξει και πραγματικά η Δημοτική Αρχή ήδη εξετάζει το θέμα.