Η Ρένα Δούρου στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ
Με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση «Ψηφιακή Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση – Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία Δήμων και Περιφερειών» που διοργάνωσε ο τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα «Ερμής» του ΕΒΕΑ. Στην εκδήλωση μετείχαν με παρεμβάσεις ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης και ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας. Συντόνιζε η Αναστασία Σαπουνά, Πρόεδρος στην ΚτΠ Α.Ε.
Νίκος Παππάς: «Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να γίνουν εργαλείο συνοχής»
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του:
• «Η αξιοποίηση και η διάχυση των νέων τεχνολογιών δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να γίνουν εργαλείο συνοχής και σύγκλισης, όχι μήτρα γέννησης νέων ανισοτήτων».
• «Η Πολιτεία προτάσσει τις προτεραιότητες και συντονίζει τις δυνάμεις. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την οργανωμένη επιχειρηματικότητα, προσφέρει στους πολίτες τα θετικά της ψηφιακής εποχής».
Ο Νίκος Παππάς παρουσίασε, επίσης, έργα που δρομολογεί το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για ηλεκτρονικές συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με φορείς του Δημοσίου, η Έξυπνη Στάθμευση και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων για 250.000 Έλληνες, καθώς και τις επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για δίκτυα νέας γενιάς και υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ ως το 2022.
Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι «οι νέες, ψηφιακές τεχνολογίες είναι ασπίδα κατά της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και εργαλείο για μια νέου τύπου ανάπτυξη, ισότιμη, με μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών». Η ίδια έκανε λόγο για μία υπόθεση που «τροφοδοτεί πολιτικές που αγγίζουν τα σύγχρονα διακυβεύματα της λειτουργίας της Δημοκρατίας».
Η Ρένα Δούρου περιέγραψε τους τρόπους κοινής παρέμβασης και συνεργειών:
• Έχουμε εκχωρήσει πόρους στις Αστικές Αρχές που υλοποιούν Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για δράσεις τοπικής κλίμακας έξυπνων πόλεων. Επιχειρούμε έτσι να θέσουμε στην υπηρεσία των Δήμων, των πολιτών, εκείνες τις τεχνολογίες που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών, απελευθερώνοντας τις μεγάλες δυνατότητες του αποκεντρωμένου μοντέλου ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής.
• Παράλληλα, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής χρηματοδοτούμε σημαντικές παρεμβάσεις που αλλάζουν την καθημερινότητά μας. Μιλώ για εμβληματικά έργα όπως την εφαρμογή της Τηλεματικής του ΟΑΣΑ, που διασφαλίζει την σε πραγματικό χρόνο έγκυρη ενημέρωση των επιβατών και συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του στόλου των οχημάτων.
• Μιλώ επίσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο ΟΑΣΑ, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ακουγόταν ως εξωπραγματικός σχεδιασμός και που σήμερα έχει μπει στην καθημερινότητα του πολίτη, αξιόπιστα, συμβάλλοντας στη διάδοση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών.
• Μιλώ για την παροχή δωρεάν WiFi σε οχήματα και κεντρικές στάσεις του δικτύου του ΟΑΣΑ.
• Και μιλώ ακόμη για ένα πρωτοποριακό έργο για το οποίο είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι στην Περιφέρεια, γιατί δημιουργεί γέφυρες πολιτισμού εκτός Ελλάδας. Αναφέρομαι στην ψηφιοποίηση του Μουσείου της Ακρόπολης, ένα έργο πνοής που βάζει το κορυφαίο μουσείο σε νέα διάσταση, αλλάζοντας τον τρόπο προσέγγισης της Τέχνης, δημιουργώντας νέα, χωροχρονικά δεδομένα.