Τι θα γίνει με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική – Τι συζητήθηκε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο
Σε ένα μήνα από τώρα η βαριά ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής περνάει και με τη βούλα στην Περιφέρεια. Με τον περιφερειακό σχεδιασμό να εκκρεμεί και τον ΧΥΤΑ της Φυλής να έχει υπερκορεστεί, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ομάδα του κ. Γιάννη Σγουρού το εάν θα κατορθώσουν άμεσα να υλοποιήσουν τον προγραμματισμό για τις νέες υποδομές του εν λόγω σχεδιασμού, ξεπερνώντας παράλληλα τις έντονες ενστάσεις που διατυπώνονται από τις τοπικές κοινωνίες.
Από αυτό το πρίσμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής συνεδρίασε πρόσφατα ειδικά για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου να διατυπωθεί και η γραμμή που θα χαράξει η Περιφέρεια πάνω στο θέμα. Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Ηλία Λιακόπουλου, των επικεφαλής των παρατάξεων και του συνόλου των περιφερειακών συμβούλων, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων και πολιτών, αναπτύχθηκε μια ουσιαστική συζήτηση με σκοπό την ενημέρωση και την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων επί του θέματος, ενόψει της ανάληψης των αρμοδιοτήτων για την διαχείριση των απορριμμάτων από την Αιρετή Περιφέρεια την 1η Ιουλίου.
Ο κ. Σγουρός δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την αρμοδιότητα, τονίζοντας ότι ο χρόνος κωλυσιεργίας έχει προ πολλού τελειώσει. Η νέα μορφή της διαχείρισης των απορριμμάτων μας πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται αύριο, με μόνο δρόμο, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, την εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού που από το 2003 (!) εκκρεμεί, καθώς, όπως είπε, κανείς δεν είχε το πολιτικό θάρρος να τον εφαρμόσει. Παράλληλα όμως, ο κ. Σγουρός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσος διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες που αντιτίθενται στη φιλοξενία των νέων εγκαταστάσεων για τη διαχείριση των σκουπιδιών, δηλώνοντας πρόθυμος να προωθήσει αλλαγές εξομάλυνσης του σχεδιασμού, στο μέτρο όμως που δεν θα αλλοιώνουν τους όρους για τις ήδη έτοιμες μελέτες που έχουν κερδίσει την χρηματοδότηση των έργων.
Οι λόγοι που πρέπει όλοι να βιαστούν είναι δύο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη: ο ουσιαστικός, ότι δηλαδή οι ήδη υφιστάμενες υποδομές δεν μπορούν να αντέξουν άλλο τα σκουπίδια που παράγει η Αττική, με κίνδυνο σε ένα ή δύο χρόνια να μην έχουμε τι να τα κάνουμε. Ο δεύτερος είναι οικονομικός αλλά επίσης ουσιώδης: τα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού είναι συνχρηματοδοτούμενα από το ευρωπαϊκό ταμείο, με ήδη εγκεκριμένες τις μελέτες τους. Όμως υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο, μέσα στο οποίο ισχύει η χρηματοδότηση, το οποίο και εκπνέει σύντομα. Εάν δε άμεσα δεν ξεκινήσει η δημοπράτηση των παρεμβάσεων η Ελλάδα θα χάσει τα πολύτιμα, για αυτή την περίοδο, κονδύλια.
Έτσι, εισήγηση και βούληση του κ. Σγουρού είναι με το που αναλάβει η Περιφέρεια να τρέξει άμεσα τα έργα των τριών νέων ΧΥΤΥ, των εργοστασίων επεξεργασίας, των Σταθμών Μεταφόρτωσης αλλά και των δεκάδων παρεμβάσεων ανακύκλωσης, που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός, με παράλληλη έμφαση στην ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών, προκειμένου να συμμετέχουν και αυτοί στην προσπάθεια.
Η θέση του Περιφερειάρχη
Μεταξύ άλλων στην εισήγησή του, ο κ. Σγουρός τόνισε: “στόχος της διοίκησης της νέας Περιφέρειας είναι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να εκτελέσει τα ήδη προγραμματισμένα έργα Τελικής Διάθεσης, ήτοι Χώροι Υγειονομικής Ταφής ΧΥΤ τύπου Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ, δηλαδή μοντέρνους ΧΥΤ, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους γνωστούς μέχρι σήμερα ΧΥΤΑ, καθώς και τις μονάδες ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και επεξεργασίας που προβλέπονται.
Επιθυμούμε να αντιληφθούν όλοι οι πολίτες στην Περιφέρεια ότι τα έργα τελικής διάθεσης αποτελούν βασικά τεχνικά έργα υποδομής. Είναι όπως οι αυτοκινητόδρομοι, τα πεζοδρόμια και όλα τα υπόλοιπα τεχνικά έργα, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής”.
Όπως επισήμανε: “θα ενημερωθεί ο υπάρχων Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) βάσει της ΕΚ 98/2008 με την εκτέλεση Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και θα ιεραρχηθούν σωστά με την ακόλουθη σειρά τα έργα: πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, ανάκτησης ενέργειας και τελικής διάθεσης.
Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, οι πολίτες δεν έχουν άλλες αντοχές. Δεν υπάρχουν περιθώρια να χάνονται ευκαιρίες. ‘Η να διχάζεται η κοινωνία λόγω έλλειψης πολιτικής επικοινωνίας. Οι πληγές ενός “εμφυλίου” δεν κλείνουν με τη δημιουργία ενός νέου “εμφυλίου”. Ας μη δώσουμε την ευκαιρία να επικρατήσει ξανά η αντίδραση”.
Τι υποστήριξε η Αντιπολίτευση
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Ηλίας Λιακόπουλος, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα υποδομής που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και στη χρησιμότητα τους, ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις και επαφές με τους αρμόδιους φορείς που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι το δυσκολότερο θέμα που είχε να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια. Η σύγκρουση και η επιμονή έφερε θετικά αποτελέσματα. Δηλαδή να συζητάμε σήμερα με τους κατοίκους. Η αποφυγή του προβλήματος δεν σημαίνει απαραίτητα και λύση. Ο χρόνος δεν περιμένει και δεν θα υπάρχουν τα χρήματα. Σε αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε όλοι μαζί”.
Ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του συνδυασμού “ΑΤΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ”, κ. Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε ξεπερασμένο τον ΠΕΣΔΑ και τόνισε την ανάγκη αναθεώρησής του λέγοντας πως “τα πράγματα όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει αλλά έχουν βαλτώσει. Δεν νομίζετε πώς από το 2003 ως το 2011 τα δεδομένα είναι διαφορετικά και οι ανάγκες των κατοίκων περισσότερες;”
Την αντίθεση του στον περιφερειακό σχεδιασμό, την άποψη πώς την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να την αναλάβει το Κράτος και όχι οι ιδιώτες και την αναγκαιότητα να κλείσει άμεσα η χωματερή στη Φυλή εξέφρασε ο επικεφαλής της “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” κ. Θανάσης Παφίλης χαρακτηρίζοντας τα απορρίμματα “πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματιών”.
Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ γιατί ο υπάρχων δεν μπορεί να υλοποιηθεί ζήτησε ο επικεφαλής της “ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ”, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι Ευρωπαϊκές χώρες τα απορρίμματά τους και συνέστησε ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση από τους ειδικούς και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Χαρακτήρισε δε, τη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου “πολύ σωστή πρωτοβουλία”.
Να γίνουν οι πολίτες μέρος των λύσεων στο πρόβλημα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να υπάρξει χαμηλό κόστος ,ήπιες τεχνολογίες ,προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη των πράσινων σημείων ζήτησε ο επικεφαλής της “ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ” Κώστας Διάκος θεωρώντας πως χρειάζεται νέος σχεδιασμός.
Για την ανάγκη μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων, καθώς και για εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης με κέντρο βάρους τη διαλογή στην πηγή, έκανε λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού “ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ”, κ. Αλέκος Αλαβάνος και εξέφρασε την αντίθεση του στον υπάρχοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό.