Οι προτάσεις του Δημάρχου Διονύσου για τις πυρκαγιές
Ακολουθεί η παρέμβαση του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη στο Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για τις πυρκαγιές που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Αυγούστου
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Καλησπέρα σε όλους, είμαι ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης. Να ευχαριστήσω καταρχήν για την Πρόσκληση που έλαβα για τη σημερινή συνεδρίαση που έχει ως μοναδικό θέμα τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου προς τους Δημάρχους των πυρόπληκτων περιοχών, της Αττικής, της Έυβοιας, της Ηλείας, της Αρκαδίας και όλων των Δήμων που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά με τις γνωστές τραγικές συνέπειες. Επίσης να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλα τα εθελοντικά κλιμάκια που με ηρωισμό και αυτοθυσία βοήθησαν καταλυτικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών, διασώζοντας περιουσίες, δάση μα πάνω απ’όλα ανθρώπινες ζωές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στους συναδέλφους μου Δημάρχους, την Περιφέρεια Αττικής, τον ΣΠΑΠ και όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλαν με όποιο τρόπο μπορούσαν, στέλνοντας βυτιοφόρα και τρόφιμα. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για το ενδιαφέρον τους και προσωπικά εσάς Κύριε Πρόεδρε.
Ο Δήμος Διονύσου, ως ένας από τους πλέον πράσινους Δήμους της Αττικής, χτυπήθηκε κι αυτός από την πύρινη λαίλαπα. Πριν μάλιστα από την πρόσφατη πυρκαγιά είχε προηγηθεί η φωτιά σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο, που έκαψε 10 περίπου σπίτια, αυτοκίνητα και πάνω από 700 στρέμματα.
Μπορώ να πω όμως ότι οι τελευταίες διαδοχικές πυρκαγιές του Αυγούστου ήταν οι πιο επικίνδυνες. Αυτή τη φορά δεν ξεκίνησαν από το Δήμο Διονύσου αλλά έφτασαν στα όρια του Δήμου μας από το Κτήμα Τατοΐου και γειτονικούς Δήμους. Δυστυχώς, οι φλόγες μας περικύκλωσαν και, χωρίς ίχνος υπερβολής, απείλησαν να κάψουν όλο το Δήμο.
Η πρώτη πυρκαγιά απείλησε να κάψει το Κρυονέρι, τον Οικισμό και τη Βιοτεχνική και Βιομηχανική Ζώνη. Να μου επιτρέψετε σ’αυτό το σημείο να εκφράσω και τα ειλικρινή μου συλλυπητήριά μου για την απώλεια ενός εξαιρετικού ανθρώπου και φίλου, του Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την ημέρα της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι. Ήταν μαζί μου όλες τις ημέρες της πύρινης κόλασης και αγωνιούσε όπως κι εμείς. Δυστυχώς η καρδιά του δεν άντεξε… Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απώλεια.
Η δεύτερη πυρκαγιά απείλησε να κάψει όχι μόνο τον Άγιο Στέφανο αλλά και ολόκληρο το Δήμο Διονύσου. Αν περνούσαν οι φλόγες προς τη λεωφόρο Μαραθώνος θα καιγόταν η Σταμάτα, η Ροδόπολη, η Άνοιξη και ο Διόνυσος. Ευτυχώς, χάρη στους εθελοντές αλλά και στα ελικόπτερα που επιχείρησαν νωρίς το επόμενο πρωί αποσοβήσαμε μια ολοκληρωτική καταστροφή.
Από τις μέχρι τώρα καταγραφές υπάρχουν περίπου 20 σπίτια καμένα καθώς και εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Ακόμη κάηκαν τα δάση που μας περιβάλλουν, με σημαντικότερο το Κτήμα Τατοΐου.
Αναφορικά με την επόμενη μέρα, χαίρομαι βλέποντας ότι η ΚΕΔΕ έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά.
Πέντε είναι κατά την άποψή μου είναι τα σημαντικά ζητήματα:
– Καταρχήν η οικονομική ανακούφιση των πυρόπληκτων, όπου εκεί βλέπω αυτή τη φορά μια κινητικότητα από την Πολιτεία. Ωστόσο αυτό μένει να το δούμε στην πράξη, αν αναλογιστούμε ότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει η καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες του Δήμου μας λόγω της «Μήδειας», καθώς πρέπει να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο.
– Το δεύτερο είναι οι αναδασώσεις. Είναι θετική η πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ αλλά πρέπει να συντονιστούμε. Επίσης πρέπει σύντομα να καταλήξουμε σε τι είδους δέντρα πρέπει να φυτέψουμε και με ποιο φορέα υλοποίησης.
– Το τρίτο είναι οι πλημμύρες. Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος. Εκεί πρέπει να δράσουμε άμεσα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους. Η Αθηνά θα πνιγεί κυριολεκττικά, καθώς από το Δήμο μας περνάει ο Κηφισός Ποταμός.
– Το τέταρτο είναι πως θα προστατέψουμε τα δάση που έχουν απομείνει. Κατά την άποψή μου πρέπει να δράσουμε προληπτικά σε δύο επίπεδα. Αφενός, να απαιτήσουμε την περιφρούρησή τους το καλοκαίρι από το στρατό. Αφετέρου, να υποχρεωθούν επιτέλους τα Δασαρχεία να επιτρέψουν τις διανοίξεις δασικών δρόμων όπου κρίνεται απαραίτητο για να επιτραπεί η πρόσβαση στα Πυροσβεστικά οχήματα να δρουν. Τα λέμε χρόνια αλλά δεν εισακουγόμαστε. Νομίζω ότι τώρα ήρθε η ώρα η Κυβέρνηση να μας ακούσει.
Το πέμπτο είναι ο άμεσος καθαρισμός των καμένων περιοχών από δέντρα και κλαδιά. Ήδη υπήρξε μία επικοινωνία μου με το Δήμαρχο Βάρης-Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και με διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΔΑ τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει μέτρα αντιμετώπισης.
Τέλος θα ήθελα να κάνω και μία ακόμη πρόταση προς την ΚΕΔΕ. Λόγω της υποστελέχωσης των Δήμων μας, να μην ισχύει η κινητικότητα σε Δήμους που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι και ο Διόνυσος.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.»