Ολοκληρωμένο τριετές Πρόγραμμα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών
Στο στρατηγικό σχέδιο το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Τριετούς Προγράμματος Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των Κουνουπιών, καθώς και στο συντονισμό των δράσεων και των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Αττικής με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τους δήμους της Αττικής και τον ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Αττικής και είχε ως θέμα: «Το Ολοκληρωμένο τριετές Πρόγραμμα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών».
Στην ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι της Αττικής, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Υπάλληλοι και στελέχη της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε διεξοδική παρουσίαση των δράσεων, τόσο της Περιφέρειας Αττικής, όσο και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου καθώς και η δυνατότητα συντονισμού των ενεργειών του ΕΟΔΥ και των δήμων.
Στην Ημερίδα έκαναν τοποθετήσεις η Άννα Μεγάλου, Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Αττικής – Συντονίστρια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών, ο Δρ Αντώνιος Μιχαηλάκης, Διευθυντής Ερευνών της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γ. Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και η Δανάη Περβανίδου, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Προϊσταμένη Τμήματος Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές, Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος.
Επιπρόσθετα, στην ημερίδα συμμετείχαν και οι δημοτικοί υπάλληλοι που ορίστηκαν από τους Δήμους και οι οποίοι θα προσκληθούν στο άμεσο μέλλον για να εκπαιδευτούν σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των κουνουπιών, μέσω του Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Γ. Πατούλης: Η πρόληψη αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος
Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την μεγάλη ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και αναφέρθηκε στον τριετές σχεδιασμό και στην επιστημονική υποστήριξη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Ο Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας εξασφαλίζουν στους δήμους, χάρτες ενημέρωσης, εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων και ενημερωτικό υλικό που θα μπορεί να διανέμεται από τους Δήμους. Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Βασικό όπλο για την υγεία του ανθρώπου, είναι η έγκαιρη παρέμβαση και στοχευμένη στρατηγική Πρόληψης από την Πολιτεία. Αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την συστηματική τήρηση των μέτρων σε ατομικό επίπεδο και την κοινότητα. Από την πρώτη ημέρα που βρεθήκαμε στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, με αποφασιστικότητα καταφέραμε να διαμορφώσουμε, ένα δυναμικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος και πράγματι, με τις έγκαιρες παρεμβάσεις μας, έχουμε περιορίσει θεαματικά τα κρούσματα. Το τριετές πρόγραμμα 2021-2023 που παρουσιάζουμε, περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων Στρατηγικής, που ξεκινούν από τη Δημιουργία παρατηρητήριου σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο την Συστηματική συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους δήμους. Προβλέπει στοχευμένες ενημερωτικές καμπάνιες καθώς και την Υλοποίηση κύκλου εφαρμογών Προνυμφοκτονίας με εξειδικευμένους ψεκασμούς από την Περιφέρεια με την εφαρμογή εγκεκριμένων βιοκτόνων και την εντομολογική παρακολούθηση. Με συντονισμένο Σχέδιο Δράσης προχωρούμε στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η καμπάνια ενημέρωσης όπως θα διαπιστώσετε, με επιπλέον υλικό ενώ θα συστηματοποιηθεί η συνεργασία με τους δήμους. Οι υπάλληλοι που έχουν οριστεί από τους δήμους και συμμετέχουν στην ημερίδα θα προσκληθούν στο άμεσο μέλλον για να εκπαιδευτούν σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των κουνουπιών, μέσω του Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Ο στόχος μας είναι να θωρακίσουμε όλες τις ομάδες του πληθυσμού ξεκινώντας από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα ΚΑΠΗ, προστατεύοντας τους πολίτες όλων των ηλικιών. Έχουμε δεσμευθεί να προασπίσουμε κάθε γωνιά της Αττικής με αποτελεσματικά μέτρα δράσης, Έγκαιρη Πρόληψη και στοχευμένες εκστρατείες. Έτσι κάναμε πράξη τις υποσχέσεις μας, για επαγρύπνηση μας και εντατικοποίηση των μέτρων με την αρωγή υψηλής επιστημονικής τεχνογνωσίας, και αποσκοπούμε στην καλύτερη συνεργασία με τους δήμους και το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων».
Άννα Μεγάλου: Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει ένα διαρθρωμένο πρόγραμμα το οποίο με τη συντονισμένη συνεργασία και των δήμων μπορεί να επιτύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα
Η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Αττικής – Συντονίστρια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών Άννα Μεγάλου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της παρουσίασε τη διάρθρωση του προγράμματος Διαχείρισης των Κουνουπιών της Περιφέρειας Αττικής και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο η Γενική Διεύθυνση στην οποία προΐσταται θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα συνεργάζεται στενά με τους δήμους.
«Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει ένα διαρθρωμένο πρόγραμμα το οποίο με τη συντονισμένη συνεργασία και των δήμων μπορεί να επιτύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η συνεργασία μας με τους δήμους, με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον ΕΟΔΥ αποδίδει καρπούς. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι ορατά, όπως είναι πλέον εμφανής και τα αποτελέσματα στην άμεση διαχείριση των προβλημάτων που εμφανίζονται στην Γεωγραφική Επικράτεια της Αττικής. Με τη σωστή επιμόρφωση, την έγκαιρη ενημέρωση και την εντομολογική παρακολούθηση, στοχεύουμε στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών στην Αττική και στη σωστή ενημέρωση των πολιτών. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα».
Δρ Αντώνιος Μιχαηλάκης: Η εντομολογική επιτήρηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά για την ορθή διαχείριση των κουνουπιών
Ο Διευθυντής Ερευνών της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γ. Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτου Δρ Αντώνιος Μιχαηλάκης, παρουσίασε τις δράσεις εντομολογικής επιτήρησης στην Περιφέρεια Αττικής και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα παρακάτω:
Με βάση τα διεθνή πρότυπα και την εγκύκλιο που εκδίδει κάθε χρόνο το Υπ. Υγείας της Ελλάδος, η εντομολογική επιτήρηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά για την ορθή διαχείριση των κουνουπιών. Μέσω της εντομολογικής επιτήρησης που εκτελεί το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής εκτελούνται διάφορες ενέργειες που ως στόχο έχουν τη συγκέντρωση των απαραίτητων επιστημονικών δεδομένων για την παρουσία και δραστηριότητα των κουνουπιών όπως είναι η χαρτογράφηση εστιών αναπαραγωγής, η καταγραφή ειδών και πληθυσμών τους και επίσης στην εκτίμηση των επιπέδων όχλησης και της παρουσίας και διακύμανσης παθογόνων. Τέλος, η εντομολογική επιτήρηση και έρευνα σε μια περιοχή πρέπει να είναι συνεχής προκειμένου να παράγει αξιόπιστα και χρήσιμα δεδομένα τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους φορείς που εμπλέκονται στην διαχείριση των κουνουπιών (πχ Περιφέρεια, Δήμοι, Διευθύνσεις Υγείας κτλ).
Δανάη Περβανίδου: Ο κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια είναι υπαρκτός
Η Δανάη Περβανίδου, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Προϊσταμένη Τμήματος Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές, Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της αναφέρθηκε στα νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπι, στα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αττική, στην επιτήρηση, την πρόληψη και την απόκριση. Η κ. Περβανίδου επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Ο κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια είναι υπαρκτός στη χώρα μας. Τα τελευταία έτη καταγράφονται -σε ετήσια σχεδόν βάση- περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες, και θεωρείται αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών σε κάθε περίοδο μετάδοσης. Η επιδημιολογική επιτήρηση, τα ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης κουνουπιών και τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία η συνεχιζόμενη εγρήγορση των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών. Οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας υλοποιούν αδιαλείπτως σχέδια δράσης για την πρόληψη αυτών των νοσημάτων, σε συνεργασία με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Οι δράσεις πρόληψης των νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια πρέπει να παραμένουν θέμα υψηλής προτεραιότητας για την προστασία της δημόσιας υγείας, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και να ενισχύονται μέσω στενής διατομεακής συνεργασίας και συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων αρχών».