Ο Δήμος Μεταμόρφωσης ξεκίνησε την προσπάθεια απομάκρυνσης του ΣΜΑ Ηρακλείου Αττικής
Με βασικό σύμμαχο το έγγραφο της Πολεοδομίας, το οποίο ξεκαθαρίζει ρητά πως δεν επιτρέπεται η λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), στον χώρο που λειτουργεί η εγκατάσταση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, θα ξεκινήσει ο Δήμος Μεταμόρφωσης την προσπάθειά του να για να δώσει ένα τέλος στην λειτουργία του ΣΜΑ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, εντός των διοικητικών ορίων του. Ενώ η δημοτική αρχή Μεταμόρφωσης είχε πρόσφατα μία μεγάλη νίκη όταν δεν επέτρεψε με την έγκαιρη παρέμβαση του δημάρχου, κ. Σαραούδα – η επαγγελματική του ιδιότητα (Πολιτικός Μηχανικός) του επιτρέπει να γνωρίζει πολύ καλά αυτά τα θέματα – να φέρει και ο Δήμος Αμαρουσίου τα σκουπίδια του στην Μεταμόρφωση.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης της Μεταμόρφωσης τέθηκε το θέμα της λειτουργίας του ΣΜΑ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, μετά από αίτημα που κατέθεσαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι ανεξαρτητοποιημένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Αν και στη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ των παρατάξεων το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής από τα διοικητικά όρια του Δήμου Μεταμόρφωσης και επίσης να πάρει όλα τα πολιτικά, νομικά και διοικητικά μέτρα για την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης.
Δήμαρχος: “Η Πολεοδομία μας απάντησε ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία ΣΜΑ”
Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας, στην ενημέρωση που έκανε κατά την τοποθέτηση του με την οποία άνοιξε και ο κύκλος της συζήτησης άφησε σαφείς αιχμές για την στάση της προηγούμενης διοίκησης και χαρακτηριστικά ανέφερε: ““Στην έρευνα που έκαναν οι υπηρεσίες του δήμου μας για να βρουν τα έγγραφα που υπάρχουν σχετικά με το ΣΜΑ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής διαπίστωσαν πως η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε ούτε ένα στοιχείο σχετικά. Παρά το γεγονός πως εκείνη την εποχή είχαμε κάνει πολλές αναφορές στα δημοτικά συμβούλια και είχαμε ζητήσει ως αντιπολίτευση από την τότε διοίκηση ενημέρωση”. Και συνέχισε ο δήμαρχος ενημερώνοντας ότι “αφού διαπίστωσαν οι υπηρεσίες πως δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο στείλαμε επιστολές στον Δήμο Ηρακλείου και στην Πολεοδομία. Από το Ηράκλειο ζητήσαμε τα έγγραφα βάσει των οποίων λειτουργεί η εγκατάστασή τους και από την Πολεοδομία ζητήσαμε να μας ενημερώσει αν απαγορεύεται η λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Η Πολεοδομία μας απάντησε ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία ΣΜΑ ενώ από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια απάντηση.”
Ο δήμαρχος ολοκλήρωσε λέγοντας πως θα στείλουν στον γειτονικό δήμο το έγγραφο της Πολεοδομίας και θα ζητήσουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα το Ηράκλειο να συμμορφωθεί στις χρήσεις που προβλέπονται για το συγκεκριμένο χώρο.
Νέα Πορεία: “Είχε γίνει αυτοψία στον χώρο”
Ακολούθησε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε την διοίκηση Καρπέτα της οποίας άλλωστε ήταν αντιδήμαρχος λέγοντας, μεταξύ άλλων: “Η προηγούμενη διοίκηση του κ. Καρπέτα είχε κάνει ενέργειες σχετικά με το ΣΜΑ του Ηρακλείου. Είχαν πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο ο δήμαρχος μαζί με έναν υπηρεσιακό παράγοντα του δήμου μας και διαπιστώθηκε πως ήταν μόνο αμαξοστάσιο και δεν γίνονταν μεταφόρτωση απορριμμάτων.” Στη συνέχεια ο κ. Χρονόπουλος υπογράμμισε πως αυτό που προέχει είναι η νομιμότητα και αν γίνεται μεταφόρτωση απορριμμάτων αυτό είναι παράνομο και θα πρέπει να σφραγιστεί η συγκεκριμένη μονάδα.
Συμμαχία Πολιτών: “Να απομακρυνθεί συνολικά η εγκατάσταση του Ηρακλείου”
Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Βασίλης Καραβάκος, που μαζί με τον δήμαρχο, κ. Σαραούδα είχαν σηκώσει πολύ ψηλά το θέμα την περίοδο που το Ηράκλειο έφερνε τα σκουπίδια του και τα απορριμματοφόρα του στη Μεταμόρφωση ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι μπορεί τη μεγάλη ευθύνη να την έχει η προηγούμενη διοίκηση όμως και τωρινή διοίκηση το “ξέχασε” το συγκεκριμένο θέμα και δεν έκανε τίποτα όσο διάστημα βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου. Ακόμη ο κ. Καραβάκος τόνισε: “Η πρότασή μας είναι να απομακρυνθεί συνολικά η εγκατάσταση του Ηρακλείου, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς τους ελεγκτές περιβάλλοντος. Θα πρέπει με την πειθώ της πυγμής να επιβάλουμε την απομάκρυνση.”
Πολιτεία Πολιτών: “Το πάρτι τελείωσε”
Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Σάββας Νάνος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Πολιτεία Πολιτών”, ο οποίος στη συγκεκριμένη συνεδρίαση συνδέθηκε από το σπίτι του, καθώς ο κορωνοϊός, δεν του επέτρεπε να παραβρίσκεται στο συνεδριακό κέντρο. Χαρακτηριστικά, ο κ. Νάνος τόνισε: “Από την στιγμή που δεν μας υπολογίζουν και όπως ήρθε ξαφνικά το Μαρούσι ή όπως το σκεφτόταν η Νέα Ιωνία να φέρουν εδώ τα σκουπίδια τους και εμείς το μαθαίνουμε την τελευταία στιγμή, η απόφασή μας δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από τα να συζητήσεις με τον όμορο δήμο και να τους πεις ότι σου δίνω ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να απομακρύνεις την εγκατάστασή σου γιατί δεν είναι σωστό την δική σου όχληση να την πληρώνει η Μεταμόρφωση. Θα πρέπει να τους κάνουμε ξεκάθαρο πως το πάρτι τελείωσε. Ορίζοντας της απομάκρυνσης θα πρέπει να είναι πριν τις εκλογές του 2023”.
Λαϊκή Συσπείρωση: Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός
Ο κ. Παναγιώτης Μακρίδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεταμόρφωσης πήρε τον λόγο στη συνέχεια και αρχικά περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση που υπάρχει με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, τονίζοντας πως υπάρχουν 25 αντίστοιχες εγκαταστάσεις ΣΜΑ σαν του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στο Λεκανοπέδιο. Στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ ενός κεντρικού σχεδιασμού αλλά εξήγησε πως αυτό θα είναι δύσκολο με βάση τις υπάρχουσες πολιτικές προτεραιότητας. Τέλος, τόνισε πως κανονικά θα έπρεπε και ο Δήμος Μεταμόρφωσης να μην κάνει μεταφόρτωση των απορριμμάτων εντός της πόλης και έθεσε το ερώτημα αν συμφέρει να γίνεται η μεταφόρτωση όταν η Φυλή είναι τόσο κοντά και θα μπορούσε να πηγαίνει απευθείας το απορριμματοφόρο να αδειάζει εκεί. Πάντως ο κ. Μακρίδης στο πλαίσιο του δίκαιου είπε πως πρέπει να απομακρυνθεί το αμαξοστάσιο του Ηρακλείου.
Οι προτάσεις της παράταξης “Μαζί για τη Μεταμόρφωση”
Τελευταίος από τους επικεφαλής τοποθετήθηκε ο αρχηγός της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Πεπαρίδης. Ο αρχηγός της παράταξης “Μαζί για τη Μεταμόρφωση” ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Είμαστε από τους δήμους με βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά ταυτόχρονα με αρκετούς ελεύθερους χώρους που γυρνά σε αυτήν την περίπτωση ως μπούμερανγκ. Αυτό που έκανε το Ηράκλειο ίσως είναι νόμιμο αλλά δεν είναι σίγουρα ηθικό. Η διαχείριση των απορριμμάτων θα έπρεπε να γίνεται από το κεντρικό κράτος αλλά αυτό δε γίνεται και οι δήμοι λειτουργώντας ως Πόλεις – Κράτη δημιουργούν αυτά τα ζητήματα”. Για το τι μπορεί να γίνει ο κ. Πεπαρίδης πρότεινε τη συνεννόηση σε πρώτη φάση και στη συνέχεια με νόμιμα πάντα μέσα να πιεστεί ο δήμος Ηρακλείου Αττικής ώστε να απομακρυνθούν όλες του οι εγκαταστάσεις. Ακόμη ο κ. Πεπαρίδης πρότεινε να καταθέσει πρόταση στην ΚΕΔΕ ο Δήμος Μεταμόρφωσης σύμφωνα με την οποία κανένας δήμος δεν θα μπορεί να πηγαίνει σε άλλον δήμο τα απορρίμματά του, χωρίς να έρθει πρώτα σε συνεννόηση με τον δήμο που τον αφορά. Τέλος, ζήτησε ο Δήμος Μεταμόρφωσης να αναλάβει την πρωτοβουλία με γειτονικούς και μη δήμους να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να προσπαθήσουν να βρουν έναν κεντρικό σχεδιασμό μεταξύ τους.
Δ. Τσίκνας: “Μπορούμε να πάμε τα δικά μας απορριμματοφόρα στο δημαρχείο του Ηρακλείου”
Να μην δοθεί άλλη περίοδος χάριτος στο Ηράκλειο ζήτησε ο ανεξαρτητοποιημένος δημοτικός σύμβουλος, κ. Δημήτρης Τσίκνας και στήριξε την άποψή του αυτή σημειώνοντας πως ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής γνωρίζει ακριβώς το θέμα και και είχε τόσες ημέρες για να απαντήσει και το γεγονός ότι δεν το έκανε αυτό αποδεικνύει ότι δε σέβεται ούτε τον δήμαρχο, ούτε το δημοτικό συμβούλιο αλλά κυρίως τους πολίτες. Ο κ. Τσίκνας ήταν ο μόνος που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση αγωνιστικής κινητοποίησης, σε περίπτωση που δεν λυθεί νομικά – πολιτικά το πρόβλημα, αναφέροντας: “Μπορούμε να πάμε τα δικά μας απορριμματοφόρα στο δημαρχείο του Ηρακλείου, για να μυρίσουν και αυτοί για λίγο, αυτά που μυρίζουν οι συμπολίτες μας κάθε μέρα.”