Η Παράταξη της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας “Δύναμη Πολιτών” με αφορμή την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2012 του Δήμου απέστειλε το παρακάτω κείμενο
Στις 28 Φεβρουαρίου 2007 βρέθηκε στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Δήμου Καισαριανής και του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», η κ. Πάουλα Γκαρβίν, αντιδήμαρχος της Σεβίλλης και υπεύθυνη για την εφαρμογή του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού (ΣΠ) στην πόλη της.
Η κα Γκαρβίν παρουσίασε την εμπειρία της από την εφαρμογή του Σ.Π. στη Σεβίλλη στους φορείς της πόλης της Καισαριανής και τους ενδιαφερόμενους δημότες και συζήτησε με το Δημοτικό Συμβούλιο και το διοικητικό προσωπικό του Δήμου Καισαριανής για τις δυνατότητες σταδιακής, πειραματικής εφαρμογής του ΣΠ στην πόλη της Καισαριανής. Στις 28-29-30-31/Μαρτίου 2007 συμμετέχει ο Δήμος Καισαριανής με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σπύρου Τζόκα στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό που διοργανώθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας.
Οι επαφές και οι πρωτοβουλίες αυτές έδωσαν το έναυσμα για να προχωρήσουμε σε ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα για τα δεδομένα της χώρας μας και όχι μόνο, αυτό της άμεσης Δημοκρατίας, μέσω του συμμετοχικού προϋπολογισμού
Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός (ή Προϋπολογισμός των Πολιτών) είναι μια διαδικασία άμεσης συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων μιας πόλης στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για τα έργα και τις δραστηριότητες που προβλέπει ο δημοτικός προϋπολογισμός. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πείραμα που εφαρμόζεται σήμερα σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών πόλεων. Είναι ένα νέο μοντέλο Τοπικής Δημοκρατίας. Αποτελεί ένα από τα πρώτα πειράματα εκδημοκρατισμού της Δημοτικής Διαχείρισης, με στόχο να αποκτήσουν οι πολίτες ενεργό ρόλο στον καθορισμό των επενδυτικών προτεραιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με οργάνωση ανοιχτών δημόσιων συνελεύσεων οι οποίες όμως διεξάγονται με συγκεκριμένους κανόνες. Το πείραμα ξεκίνησε από το Πόρτο-Αλέγκρε της Βραζιλίας πριν περίπου δεκαπέντε χρόνια με επιτυχία και εξαπλώθηκε σε πολλές πόλεις της Λατινικής Αμερικής. Εξαπλώνεται στην Ευρώπη, εφαρμόζετε σε είκοσι μία πόλεις της Ισπανίας, Γερμανίας Ιταλίας κ.λ.π.
Σύμφωνα με τη διαδικασία οι γείτονες προτείνουν τις ιδέες τους και στο τέλος ψηφίζουν. Το βασικό είναι να πιστέψει ο κόσμος πως θα κυβερνήσει. Με πρόταξη του συνθήματος «Συμμετέχω, Μαζεύω, Σκέφτομαι, Αποφασίζω» ο συμμετοχικός προϋπολογισμός σημαίνει επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Το σημαντικό είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων που θα πραγματοποιήσουν αυτό το έργο και μετά η πλατειά ενημέρωση όλου του κόσμου. Πρέπει να γνωρίζουν καλά η κοινωνία και οι πολιτικοί τι ακριβώς είναι ο Σ.Π. Είναι μία επαναστατική αλλαγή. Καινούρια κουλτούρα κοινωνικής συμμετοχής.
Κάθε χώρα κάθε πόλη κάθε Δήμος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά την δική του κουλτούρα τα δικά του ειδικά προβλήματα. Γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε στο Σ.Π λαμβάνοντας υπόψη και τις εμπειρίες των άλλων και χωρίς δογματισμούς αλλά πάντα στραμμένοι στις τρεις λέξεις κλειδιά. Το σύνθημα της Σεβίλλης << ΈΧΕΙΣ ΈΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ>> είναι ιδιαίτερα εύστοχο.
Βασικό μέλημα είναι να επανακτήσουν οι πολιτικοί την εμπιστοσύνη των πολιτών με την δημιουργία συνείδησης του πολίτη και να ενεργοποιήσουν το δυναμικό της πόλης, όχι με χειραγώγηση της σκέψης αλλά με διάθεση συμμετοχής, προώθησης νέων ιδεών και αυτο-οργάνωσης των ιδεών σε προτεραιότητες. Η αλλαγή πρέπει να γίνει στον ίδιο τον πολίτη μέσα από την θεσμική και κοινωνική συμμετοχή. Ο κόσμος πρέπει να είναι – και να νιώθει ότι πρωταγωνιστεί στης ζωή του. Η συμμετοχική διαδικασία είναι επένδυση και πρέπει οι πολίτες να απαιτήσουν την εφαρμογή της.
Οι πολίτες πολλές φορές το μόνο που γνωρίζουν από την διοίκηση της πόλης είναι ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία χρήματα για να έχουν την πόλη που ονειρεύονται ήρθε λοιπόν η στιγμή που οι πολίτες πρέπει να βάλουν οι ίδιοι τις προτεραιότητες. Με τον συμμετοχικό προϋπολογισμός αναδύεται η καταπιεσμένη επιθυμία του πολίτη να διεκδικήσει μια καλύτερη πόλη.