Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» “. Κάθε χρόνο εστιάζει σε διαφορετικό θέμα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 1981
Το 1976, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε το 1981 ως Διεθνές Έτος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ζητώντας ένα σχέδιο δράσης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των ευκαιριών, την αποκατάσταση και την πρόληψη των αναπηριών.
Το θέμα της συγκεκριμένη ημέρας είναι “η πλήρης συμμετοχή και ισότητα”, η οποία ορίζεται ως το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή και την ανάπτυξη των κοινωνιών τους, να απολαμβάνουν συνθήκες διαβίωσης ίσες με εκείνες των άλλων πολιτών, και να έχουν ίσο μερίδιο στη βελτίωση των συνθηκών που προκύπτουν από την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.
Ηνωμένα Έθνη: η Δεκαετία των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 1983-1992
Προκειμένου να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις δραστηριότητες που συστήνονται στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης των Η.Ε., η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε τα έτη 1983 έως1992 ως Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% κατ’ εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος ενημερώνει ότι η διοίκηση του δήμου προσπαθεί σε κάθε δράση να παρέχει ισότιμές ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία φροντίζοντας ταυτόχρονα για τη δημιουργική τους έκφραση και ανάπτυξη. Με δομές όπως την Κοινωνική Υπηρεσία, το Κέντρο Εργοθεραπείας και το Κέντρο ενημέρωσης & έρευνας για τις εξαρτήσεις (ΚΕΝΕΕ) ο δήμος υλοποιεί ένα δίχτυ υποστήριξης, προστασίας και ανάπτυξης των ατόμων με αναπηρία ώστε να απολαμβάνουν τις δομές του δήμου.
Παράλληλα με την πρόσφατη μείωση των δημοτικών τελών που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίασης της 5ης Νοεμβρίου 2013 κατά 3%, προβλέφθηκε ειδικό καθεστώς για τα άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα έγινε απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των ατόμων με αναπηρίες πάνω από 67% με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και των ατόμων με αναπηρίες πάνω από 80% χωρίς όριο εισοδήματος. Οι μειώσεις και οι απαλλαγές του κοινωνικού τιμολογίου, αφορούν πλέον όλους τους κατοίκους της Πόλης και όχι μόνο τους δημότες.
Επιπλέον η θεατρική ομάδα που λειτουργεί υπό την αιγίδα του δήμου Πάμε Παρακάτω χρησιμοποιώντας τη μέθοδο devising είναι ανοιχτή σε όλους και αυτό σημαίνει και τα άτομα με αναπηρία.