Σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, κατά την οποία παρουσίασε τις δώδεκα δράσεις – τομές που επέρχονται στη λειτουργία του κράτους.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η σύνδεση μισθού αποδοτικότητας, ο περιορισμός του μεγέθους ΝΠΙΔ με παράλληλη μείωση της χρηματοδότησής τους κάτι που προοιωνίζεται ακόμη και περικοπές στο προσωπικό τους, μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας στο δημόσιο με προκήρυξη δύο φορές το χρόνο τω διαθέσιμων θέσεων και κατάργηση των αποσπάσεων και μετατάξεων όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Υπό εξέταση και η δυνατότητα άσκησης υπηρεσιών του δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα σε ό,τι αφορά τις απολύσεις ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ενδεικτικό στόχο 2000 απολύσεων μέσα στο έτος οι οποίες θα προέλθουν από επίορκους, αλλά και από τον επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων συμβασιούχων που αρχίζει πριν το Πάσχα με αιχμή του δόρατος δήμους, υπουργείο Πολιτισμού και Πανεπιστήμια.
Σε ό,τι αφορά τις 25 χιλιάδες διαθεσιμότητες ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτές καλύφθηκαν τελικώς από μετακινήσεις εφοριακών που ήδη είχαν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών και προσμετρήθηκαν, καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα, θα ολοκληρωθεί τελικώς μετά τις εκλογές και ο αριθμός των υπαλλήλων θα προσμετρηθεί για το νέο έτος, όπου ενδεικτικά υπολογίζεται ότι 6000 υπάληλλοι θα μπουν σε κινητικότητα.
Ειδικότερα οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν αφορούν τις παρακάτω 12 δράσεις:
Το νέο οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης
«Ολοκληρώνεται η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων με τους νέους Οργανισμούς των Υπουργείων. Η κατάρτιση των νέων Οργανισμών βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης, που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, που έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Υλοποιούμε ένα διαχρονικό αίτημα για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου, που πλέον αποκτά μια ενιαία συνεκτική δομή. Η μειώσεις δομών αγγίζουν το 40%» ανέφερε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης
Αξιολόγηση Ν.Π.Ι.Δ.
Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η καταγραφή και η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. «Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων ή ολοκλήρωση της αποστολής του, προχωρούμε σε καταργήσεις ή συγχωνεύσεις. Οι Φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα αναδιοργανώνονται με σκοπό τον καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη» τόνισε.
Ανάθεση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα (outsourcing)
«Εντοπίζουμε τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Δημόσιο με υψηλό κόστος και χαμηλή αποτελεσματικότητα και αξιολογούμε τις περιπτώσεις όπου η Υπηρεσία μπορεί να παρέχεται από ιδιώτες με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Στόχος είναι η καλύτερη διαχείριση των πόρων του Δημοσίου και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» διευκρίνισε.
Μείωση διοικητικών βαρών & απλούστευση διαδικασιών
«Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ, για την άρση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της Οικονομίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Γίνεται μια πρωτοφανής χαρτογράφηση της νομοθεσίας, με τελικό στόχο τη μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και ενισχύουν τα φαινόμενα διαφθοράς. Το πρόγραμμα «μειώσεις και απλουστεύσεις» θα αποτελεί πλέον σταθερό προσανατολισμό της δημόσιας διοίκησης και όχι εφάπαξ διαδικασία».
Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
«Τα ΚΕΠ ενισχύονται και παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες online, με μία αίτηση, στη στιγμή. Ήδη, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν, απλά και άμεσα, μεταξύ άλλων – φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου (βεβαιώσεις οικογενειακής κατάστασης, γέννησης, ιθαγένειας, οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ), κ.ά. Μέσα στους επόμενους μήνες οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ και σε σχέση με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το e-παράβολο και τα πιστοποιητικά Στρατολογίας» ανέφερε ο Υπουργός.
Καλή νομοθέτηση
Μείωση της πολυνομίας και της κακονομίας. «Στόχος είναι η δημιουργία ενός απλού και σαφούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος, η προαγωγή της πολιτικής για την καλή νομοθέτηση και η ενίσχυση του κράτους δικαίου. Θα χαρτογραφήσουμε και αξιολογήσουμε τις νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις προς κατάργηση ή απλούστευση» διευκρίνισε.
Νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων
«Το πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως ισχύει και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, καθιστά τη διαδικασία άνευ ουσίας. Για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε τη συγκριτική αξιολόγηση στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας. Σύντομα, θα θεσμοθετηθεί μόνιμο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που θα δίνει κίνητρα στον αξιολογούμενο να βελτιώσει την απόδοσή του» ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τη διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Μισθολόγιο
«Σχεδιάζουμε τον εξορθολογισμό του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος είναι η βέλτιστη και πιο ορθολογική αξιοποίηση – χωρίς μείωση – της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, η οποία μεταξύ 2009 και 2013 έχει μειωθεί κατά 8,75 δις ευρώ (από 24,5 δις ευρώ το 2009 σε 15,75 δις ευρώ σήμερα). Οι απολαβές κάθε υπαλλήλου πρέπει να είναι ανάλογες με τα προσόντα του, την απόδοσή του και τη θέση ευθύνης που έχει» είπε.
Νέο σύστημα επιλογής Προϊσταμένων στο Δημόσιο
Καταργείται «η «στείρα» μοριοδότηση μόνο των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.λπ.)» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός, που αποτελούσε το κύριο και σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή Προϊσταμένων και συνέχισε: «Ενεργοποιούμε τις γραπτές εξετάσεις και τις δομημένες συνεντεύξεις. Στόχος είναι να εντοπίσουμε κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης να καλύπτεται από τον υπάλληλο που διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες, διοικητικές ικανότητες και εμπειρία».
Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας
«Σχεδιάζουμε ένα νέο, καινοτόμο σύστημα «κινητικότητας» δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από ενδεχόμενη απόλυση. Δημιουργούμε, με άλλα λόγια, μια εσωτερική αγορά εργασίας, με αξιοκρατικά κριτήρια, που ενσωματώνει το ισχύον σύστημα με τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, με το «πάντρεμα» των προσόντων και δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης» τόνισε.
Ενίσχυση πειθαρχικής ευθύνης
Μιλώντας για την απόδοση πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο είπε: «Αναβαθμίζουμε και ενισχύουμε τα Ελεγκτικά Σώματα. Η απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης επιταχύνεται. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών συνεχίζεται και επεκτείνεται. Η αίσθηση της «ομερτά» στο Δημόσιο «σπάει». Το ΑΣΕΠ, σε συνεργασία με επιθεωρητές και ανώτερα στελέχη του Δημοσίου προχωρούν σε επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις της μετατροπής, αυτοδίκαια θα λύεται η σχέση εργασίας με απόφαση του ΑΣΕΠ».
Ανοιχτά διασυνδεδεμένα δεδομένα (Διαύγεια, Μητρώο Μισθοδοτούμενων, data.gov.gr)
Προγραμματίζεται περαιτέρω ανάπτυξης του portal data.gov.gr ως ενός ενεργού κεντρικού καταλόγου ανοιχτών δημόσιων δεδομένων που θα παρέχει ηλεκτρονική πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα όλων των φορέων της ελληνικής κυβέρνησης. Αναβαθμίζεται το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοδίου μέσω της επέκτασης των υπαγόμενων σε αυτό, φορέων (προσθήκη ΝΠΙΔ), καθώς και της διεύρυνσης των δυνατοτήτων εκροών, ενώ προχωρά και η ποιοτική αναβάθμιση του ιστότοπου ΔΙΑΥΓΕΙΑ.