Προχωρά η ανάδειξη και η δημιουργία των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού
Άλλο ένα βήμα για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου ανάδειξης και δημιουργίας των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού σε “Κέντρο Ιστορίας Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού” έγινε με την ψήφιση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ωρωπού διενέργειας Διεθνούς Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού που θα αναδείξει τον μειοδότη ο οποίος θα αναλάβει το τεράστιο έργο προϋπολογισμού 6.696.000 ευρώ.
Σε λιγότερο από τρία χρόνια έγινε πράξη ένα όνειρο 125 χρόνων για την περιοχή, χάρις την αφοσίωση, την επιμονή του δημάρχου Γιώργου Γιασημάκη και συνολικά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ωρωπού.
Ο Γιώργος Γιασημάκης δήλωσε: “Η Ιστορία γράφεται με έργα που θα μείνουν για πάντα και με παρεμβάσεις που πραγματικά αλλάζουν τους τόπους και τα δεδομένα τους. Προχωράμε μπροστά αφήνοντας στο περιθώριο όσους με στείρα αντιπολιτευτική διάθεση κραυγάζουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να αφήσουν σκιές. Προχωράμε μπροστά μαζί με την κοινωνία του Ωρωπού για να κάνουμε πράξη τα όσα σχεδιάσαμε και ονειρευτήκαμε”.
ΦΥΛΑΚΕΣ ΩΡΩΠΟΥ 1897-2022: ΟΙ 17 ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΑ 125 ΙΣΤΟΡΙΑΣ
1897: Ο ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός μεγαλοκτηματίας της περιοχής παραχώρησε την έκταση στο Αμαλίειο Ορφανοτροφείο.
1899: Πεθαίνει ο Ανδρέας Συγγρός. Δεν προλαβαίνει να δει το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα.
1906: Οικοδομείται το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο.
1915: Στεγάζονται προσφυγόπουλα από την Αρμενία μετά τον διωγμό των Αρμενίων από τους Τούρκους.
1922: Στεγάζονται πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.
1926: Στεγάζεται το Εμπειρίκειο Άσυλο Αρρένων.
1929: Το Εμπειρίκειο μεταφέρεται στη Σύρο και οι εγκαταστάσεις παραχωρούνται στο Αναμορφωτικό Κέντρο Αρρένων.
1931: Η εγκατάσταση περνάει εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο που τις μετατρέπει σε “Επανορθωτική Φυλακή Σκάλας Ωρωπού”. Οι φυλακές παραβιάζουν τις διεθνείς προδιαγραφές διότι στεγάζονται υπεράριθμοι τρόφιμοι και στους ίδιους χώρους ενήλικοι και ανήλικοι κρατούμενοι.
1933: Τον Μάρτιο του έτους φυλακίζονται οι πρώτοι κομμουνιστές ως πολιτικοί κρατούμενοι.
1938: Στις 20 Ιουλίου τα κτίρια των φυλακών και τα κτίρια των υποδομών ισοπεδώθηκαν με τον ισχυρό σεισμό του 1938. Από την κατάρρευση των κτιρίων σκοτώθηκαν 6 κρατούμενοι και 4 φύλακες. Στη συνέχεια τα κτίρια οικοδομήθηκαν πάλι αποκλειστικά ως φυλακές.
1967: Η επταετία των Συνταγματαρχών μετέτρεψε τις φυλακές σε χώρο έγκλειστων πολιτικών κρατούμενων αλλά καταργήθηκαν με την πτώση της χούντας το 1974.
1979: Σε ένα από τα κτίρια των πρώην φυλακών εγκαινιάστηκε το 1ο Γυμνάσιο Ωρωπού το οποίο λειτούργησε έως το 1989 οπότε και μεταφέρθηκε σε νεόκτιστο γειτονικό κτίριο. Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο κεντρικό κτίριο των φυλακών το Δημοτικό Ωδείο Ωρωπού.
1988: Με υπουργική απόφαση ο χώρος των Παλαιών Φυλακών παραχωρείται υπό όρους στην Κοινότητα Σκάλας Ωρωπού για την διοργάνωση Πολιτιστικών εκδηλώσεων.
2019: Ο νεοεκλεγής δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης θέτει βασική προτεραιότητα της θητείας του την διεκδίκηση της διαχείρισης των παλαιών φυλακών από το Δήμο Ωρωπού.
2020: Το αίτημα Γιασημάκη γίνεται δεκτό από την κυβέρνηση. Σε πανηγυρική εκδήλωση στον χώρο των παλαιών φυλακών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει πως ο ιστορικός χώρος παραχωρείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στον Δήμο Ωρωπού.
2021: Ανακοινώνεται η έγκριση χρηματοδότησης 6.696.000 Ευρώ, ενώ στη συναυλία που γίνεται λίγες ημέρες μετά το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη ο Γιώργος Γιασημάκης ανακοινώνει πως ο χώρος θα ονομάζεται Κέντρο Δημοκρατίας και Πολιτισμού “Μίκης Θεοδωράκης” στη μνήμη του μεγάλου μουσουργού.
2022/8/3: Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ωρωπού ψηφίζει τη διενέργεια Διεθνούς Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού, που θα αναδείξει τον μειοδότη ο οποίος θα αναλάβει να πραγματοποιήσει την δημιουργία του Κέντρου Ιστορίας Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού “Μίκης Θεοδωράκης”.