«Η Περιφέρεια Αττικής δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της προστασίας της δημόσιας υγείας και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους υγειονομικής απειλής. Για μας η καταπολέμηση των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο κίνδυνο για τους πολίτες μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό παράλληλα με την ενίσχυση των δράσεων καταπολέμησης και ψεκασμών προχωρούμε στην διεύρυνση του ερευνητικού προγράμματος για τον περιορισμό και την εξάλειψη του πληθυσμού των κουνουπιών».
Στην σχετική επισήμανση προχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε να προχωρήσει άμεσα η ανάπτυξη συνεργασίας με το Ινστιτούτο η οποία θα έχει τριετή διάρκεια και θα στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων καταπολέμησης των κουνουπιών. Η προηγούμενη συνεργασία με το ίδρυμα ήταν ενός έτους με συνέπεια να μην μπορούν να αναπτυχθούν ολοκληρωμένες δράσεις και ενέργειες. Στη σύμβαση που θα καταρτιστεί συμφωνήθηκε να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για επιστημονική υποστήριξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, καθώς και επιπλέον ενημερωτικές δράσεις, συμβουλευτική για την καταπολέμηση των εστιών καθώς και κατάρτιση των υπαλλήλων.
Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής Α. Μεγάλου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου δρ. Π. Μυλωνάς και ο δρ Α. Μιχαηλάκης γεωπόνος – εντομολόγος και Ερευνητής στο τμήμα Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου, συμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
– Υλοποίηση τριετούς προγράμματος για τη διαχείριση των πληθυσμών κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής
– Ανάπτυξη κατάλληλων δράσεων ενημέρωσης των πολιτών
– Χαρτογράφηση των περιοχών που εμφανίζουν αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών
– Υλοποίηση καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών
– Διοργάνωση ημερίδων και δράσεων
– Εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού της Περιφέρειας για τις μεθόδους εντομολογικής παρακολούθησης και ορθής διαχείρισης
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιούνται από την Περιφέρεια και τόνισε ότι υλοποιείται «από τις αρχές του Μαρτίου του 2020, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ψεκασμών, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής».
Μάλιστα σε σχέση με τα όσα προέβλεπε η σύμβαση του 2017, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας προχώρησε σε τροποποίησή της, προβλέποντας τη διενέργεια δέκα επιπλέον ψεκασμών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με την αντίστοιχη οικονομική μεγέθυνση του προγράμματος, ώστε να υπάρξει ακόμη πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων γίνεται από έμπειρα κι εξειδικευμένα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, ενώ τα προγράμματα των ψεκασμών ανά Περιφερειακή Ενότητα υλοποιούνται σε συνεννόηση με τους Δήμους, με τους οποίους υπάρχει διαρκής συνεργασία. Σε ότι αφορά στη διενέργεια εργασιών καθαρισμού και αποψιλώσεων παράλληλα με τους ψεκασμούς, αυτές υλοποιούνται σε συγκεκριμένα σημεία που έχει κριθεί ότι εντοπίζονται προβλήματα.